Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Λειψυδρία: Στη Νάξο ο μεγαλύτερος ταμιευτήρας νερού έχει στερέψει 

Σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας αντιμετωπίζει η Νάξος, όπου σύμφωνα με το Reuters, ο μεγαλύτερος ταμιευτήρας νερού έχει στερέψει, κι είναι πλέον χρήσιμος μόνο στις χελώνες που κολυμπούν στα ελάχιστα νερά του.

Το ρεπορτάζ σημειώνει πως η Νάξος είναι ένα από τα πιο ξηρά πλην πιο δημοφιλή μέρη του Αιγαίου, με την τουριστική σεζόν να έχει ήδη αρχίσει με δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες στο νησί.

Οι δύο ταμιευτήρες του νησιού περιέχουν 220.000 κυβικά νερού, το ένα τρίτο της περσινής στάθμης και το ισοδύναμο μερικών δεκάδων ολυμπιακών πισινών.

Μία από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις την λειψυδρίας στη Νάξο είναι η ζημιά στις καλλιέργειες του νησιού, με το ρεπορτάζ να αναφέρει συγκεκριμένα τις περίφημες πατάτες του νησιού.

Οι λύσεις δε συμπεριλαμβάνουν τους αγρότες

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, οι τοπικές αρχές έχουν εξασφαλίσει τρεις φορητές μονάδες αφαλάτωσης που θα επεξεργάζονται το θαλασσινό νερό για να το κάνουν πόσιμο, οι οποίες θα πρέπει να καλύψουν το έλλειμμα για τα σπίτια, τα ξενοδοχεία και τις πισίνες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αγρότες δεν θα λάβουν καθόλου από το επεξεργασμένο νερό και θα πρέπει να βασίζονται σε πηγάδια που έχουν μολυνθεί από τους υδροφόρους ορίζοντες με θαλασσινό νερό. Οι αγρότες δήλωσαν ότι η μόλυνση αυτή συμβαίνει όταν τα πηγάδια είναι αρκετά άδεια ώστε να εισχωρήσει το αλμυρό νερό.

Ο Στέλιος Βαθρακοκοίλης που καλλιεργεί τις περίφημες πατάτες της Νάξου, οι οποίες αποτελούν προστατευόμενο προϊόν ΠΟΠ δηλώνει πως η σοδειά του θα μειωθεί περισσότερο από το μισό φέτος λόγω του αλμυρού νερού άρδευσης, συμπληρώνοντας «είναι μια μεγάλη απογοήτευση γιατί εμείς οι άνθρωποι δεν καταφέραμε να προβλέψουμε ότι η κλιματική αλλαγή θα χτυπήσει και τις δικές μας πόρτες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Ζακ Κωστόπουλος: Σε κατ οίκον περιορισμό ο κοσμηματοπώλης, στην φυλακή ο μεσίτης

Απόστολος Γκλέτσος: Πατρική και ιερή η δήλωση «το ψάρι ψήνεται και από τις δύο πλευρές»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ