Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Νέα πολιτική ομάδα στα ακροδεξιά έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου

H νέα ευρωομάδα λέγεται «Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών». Από την Ελλάδα, υπήρχαν πληροφορίες ότι θα συμμετείχε η ΝΙΚΗ με τον ευρωβουλευτή Νίκο Αναδιώτη, αλλά δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται.

Μια νέα ακροδεξιά ομάδα έχει δημιουργηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την επωνυμία «Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών» (ESN), συγκεντρώνοντας αμφιλεγόμενα κόμματα που μέχρι σήμερα στερούνταν πολιτικού προσανατολισμού λόγω του ριζοσπαστικού χαρακτήρα των ιδεών τους.

Ο σχηματισμός περιλαμβάνει 25 ευρωβουλευτές από οκτώ κράτη μέλη, αρκετά για να συγκροτηθεί μια επίσημη ομάδα στο ημίκυκλο και να αποφευχθεί η κατηγορία των μη εγγεγραμμένων, γεγονός που μειώνει σημαντικά τη συνάφεια και τον χρόνο ομιλίας των ευρωβουλευτών.

Η σύνθεσή του και το όνομά του ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης μετά από μια ιδρυτική συνάντηση στις Βρυξέλλες, δίνοντας τέλος σε ημέρες αυξανόμενων εικασιών. Η είδηση ​​έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά την εμφάνιση των Πατριωτών για την Ευρώπη του Βίκτορ Όρμπαν και εδραιώνει την αναδιάρθρωση των ακροδεξιών δυνάμεων στον απόηχο των εκλογών του Ιουνίου.

Παρά την ποικιλόμορφη φύση τους, τα οκτώ κόμματα του ESN ενώθηκαν μεταξύ τους λόγω της λυσσαλέας αντίθεσης στη διαχείριση της μετανάστευσης, την Πράσινη Συμφωνία, τον κοινωνικό προοδευτισμό και τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, βάζοντας τα σε τροχιά σύγκρουσης με το κυρίαρχο ρεύμα.

Επιπλέον, όλοι αμφισβητούν το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, βάσει του οποίου οι χώρες εκχωρούν ορισμένες από τις αρμοδιότητές τους σε υπερεθνικά ιδρύματα για να οικοδομήσουν μια πολιτική και οικονομική ένωση. Εξ ου και η ανάδειξη του όρου «κυριαρχία» στον τίτλο.

Η Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών αποτελείται από:

Η Εναλλακτική της Γερμανίας για τη Γερμανία (AfD): 14 ευρωβουλευτές

Συνομοσπονδία της Πολωνίας: 3 ευρωβουλευτές

Αναγέννηση της Βουλγαρίας: 3 ευρωβουλευτές

France’s Reconquête (Ανακατάκτηση): 1 ευρωβουλευτής

Δημοκρατία της Σλοβακίας: 1 ευρωβουλευτής

Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία της Τσεχίας (SPD): 1 ευρωβουλευτής

Κίνημα Ουγγαρίας για την Πατρίδα μας: 1 ευρωβουλευτής

Ένωση Λαού και Δικαιοσύνης της Λιθουανίας: 1 ευρωβουλευτής

Ποιος είναι ποιος στη νέα ομάδα;

Η ηγετική φωνή στην ομάδα είναι το AfD, που κυριαρχεί σε περισσότερες από τις μισές έδρες στην Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών. Ένας από τους νομοθέτες της, ο Ρενέ Οστ, ορίστηκε συμπρόεδρος. Ο Στάνισλαβ Τισκα, από τη Confedeation, είναι ο άλλος συμπρόεδρος.

«Είμαστε μαζί γιατί μοιραζόμαστε τον στόχο να έχουμε σημαντικό αντίκτυπο στο πολιτικό μέλλον της Ευρώπης μέσω αποφασιστικής δράσης και στρατηγικού σχεδιασμού. Αυτό μπορεί να πετύχει μόνο συλλογικά, όπως δείχνει η ευρωπαϊκή ιστορία. Η επιρροή ασκούνταν πάντα από εκείνους που είχαν το θάρρος να οργανώσουν και ενεργήστε στρατηγικά», είπε ο Οστ.

«Επιλέγουμε αυτόν τον δρόμο όχι επειδή είναι εύκολος, αλλά επειδή είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσουμε το κοινό μας όραμα για μια ισχυρή, ενωμένη και στραμμένη προς το μέλλον της πατρίδας μας Ευρώπη».

Αναμφισβήτητα ένα από τα πιο γνωστά ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, το AfD έχει κατηγορηθεί για προώθηση εθνο-εθνικιστικών πεποιθήσεων, διάδοση ισλαμοφοβίας, εμπλοκή σε ιστορικό ρεβιζιονισμό και άρνηση της ύπαρξης ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

Νωρίτερα αυτό το έτος, η ερευνητική δημοσιογραφική οργάνωση Correctiv αποκάλυψε ότι αξιωματούχοι του AfD είχαν λάβει μέρος σε μια συνάντηση που συζητούσε σχέδια «μετανάστευσης» για απέλαση αιτούντων άσυλο, αλλοδαπών κατοίκων και «μη συνδεδεμένων» Γερμανών πολιτών από τη χώρα. Η έκθεση προκάλεσε τεράστια οργή και προκάλεσε εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων.

Τον Μάιο, ένα γερμανικό δικαστήριο χαρακτήρισε το AfD επίσημο ύποπτο για εξτρεμισμό, επιτρέποντας στις υπηρεσίες πληροφοριών να παρακολουθούν τις δραστηριότητες και τις επικοινωνίες του.

Αργότερα τον ίδιο μήνα, το AfD εκδιώχθηκε από την πλέον διαλυμένη ομάδα Identity and Democracy (ID) αφού ο τότε αρχηγός της, Μαξιμίλιαν Κρα είπε σε μια ιταλική εφημερίδα ότι δεν ήταν όλοι όσοι φορούσαν στολή των SS εγκληματίες πολέμου. Ξεχωριστά, έγινε έφοδος στα γραφεία του Κρα όταν ο βοηθός του συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας για τις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες.

Το καθεστώς μη δεσμευμένου του AfD τροφοδότησε εικασίες για εβδομάδες για μια πιθανή νέα ομάδα στις Βρυξέλλες, που αρχικά θεωρήθηκε ότι ονομαζόταν «Οι Κυρίαρχοι».

Άλλα μέλη περιλαμβάνουν την Πολωνική Συνομοσπονδία (ή Konfederacja), έναν συνασπισμό που είναι σθεναρά κατά των LGBTQ, του αντιφεμινισμού και των αμβλώσεων. Ωστόσο, μόνο τρεις από τους έξι ευρωβουλευτές της Συνομοσπονδίας έχουν ενταχθεί στη νέα ομάδα.

Η ευρωβουλευτής Άννα Μπρύλκα είπε ότι θα μείνει εκτός λόγω της «στάσης» της ομάδας απέναντι στους αγωγούς Nord Stream που συνδέουν την Ευρώπη με τη Ρωσία, κάτι που η Πολωνία αντιτίθεται σθεναρά.

«Ταυτόχρονα, δηλώνω συνεργασία με κάθε ευρωπαϊκή δύναμη που θέλει να σταματήσει την υφέρπουσα ομοσπονδιοποίηση, τη μαζική και ανεξέλεγκτη μετανάστευση και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», είπε η Bryłka στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξηγώντας την απόφασή της.

Η Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών περιλαμβάνει επίσης την Αναγέννηση της Βουλγαρίας, το Κίνημα για την Πατρίδα μας της Ουγγαρίας (MHM), την Ελευθερία και την Άμεση Δημοκρατία της Τσεχίας (SPD), τη Γαλλία Reconquête! και τη Δημοκρατία της Σλοβακίας, τα οποία υποστηρίζουν τον υπερεθνικισμό και τον υπερσυντηρητισμό, και ασπάζονται νατιβιστικά και ξενοφοβικά θέματα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως το Revival, το Κίνημα για την Πατρίδα μας και το Republika, τα κόμματα έχουν συνδεθεί με το κίνημα κατά του εμβολιασμού. Μια φιλική στάση απέναντι στη Ρωσία είναι άλλο ένα επαναλαμβανόμενο θέμα μεταξύ των μελών του ESN.

Συνολικά, η ομάδα μπορεί εύκολα να θεωρηθεί ως ο πιο ριζοσπαστικός σχηματισμός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα τεθεί αμέσως υπό υγειονομικό αποκλεισμό από τις κυρίαρχες δυνάμεις, στερώντας της θέσεις υψηλού επιπέδου στο όργανο.

Το αμφιλεγόμενο κόμμα SOS Romania, το οποίο φαινόταν κατάλληλο κόμμα, απορρίφθηκε λόγω ανησυχιών που εξέφρασαν ορισμένες αντιπροσωπείες, συμπεριλαμβανομένου του AfD και του ουγγρικού Κινήματος για την Πατρίδα μας. Μεταξύ άλλων, το SOS Romania θέλει να επανασχεδιάσει τον χάρτη της Ανατολικής Ευρώπης για να αποκαταστήσει τη «Μεγάλη Ρουμανία», το βασίλειο του Μεσοπολέμου.

Μια άλλη αξιοσημείωτη παράλειψη είναι το ισπανικό Το πάρτι τελείωσε (“Se Acabó La Fiesta”, ή SALF), το αυτοαποκαλούμενο κόμμα “αντι-κατεστημένο” του οποίου ηγείται ο επηρεαστής των social media Luis “Alvise” Pérez. Παρά τις προηγούμενες αναφορές των μέσων ενημέρωσης, το κόμμα δεν προσχώρησε στην ακροδεξιά ομάδα.

Το ίδιο ισχύει και για τη ΝΙΚΗ από την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ανακατατάξεις στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν πως υποκινεί διαδηλώσεις για τη Λωρίδα της Γάζας

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ