Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Μισό εκατομμύριο λίρες για το ακριβότερο γραμματόσημο της Βρετανίας

Το “σπανιότερο και πολυτιμότερο” γραμματόσημο της Βρετανίας πρόκειται να πωληθεί για περισσότερο από μισό εκατομμύριο λίρες.

Ο έμπορος γραμματοσήμων Paul Fraser Collectibles επιβεβαίωσε ότι θα πουλήσει ένα Plate 77 Penny Red από το 1864, στην αναγραφόμενη τιμή των 650.000 λιρών (771.400 ευρώ).

Η πώληση αναμένεται να σπάσει την προηγούμενη τιμή ρεκόρ που είχε οριστεί στις 550.000 λίρες (652.800 ευρώ), όταν αντίστοιχο Plate 77 Penny Red πωλήθηκε το 2012 – ρεκόρ τότε για γραμματόσημο της Μεγάλης Βρετανίας.

Μόνο ένα φύλλο 240 γραμματοσήμων από την εκτύπωση της πλάκας 77 παρήχθη προτού οι αρχές αντιληφθούν ότι η πλάκα ήταν ελαττωματική. Η εκτυπωτική πλάκα και το φύλλο καταστράφηκαν, αλλά εννέα γραμματόσημα γλίτωσαν από τον αποτεφρωτήρα. Τρία παραμένουν σε ιδιωτικά χέρια, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε μουσεία και το ένα που πωλείται σήμερα από τον Paul Fraser Collectibles λέγεται ότι βρίσκεται “στην καλύτερη κατάσταση”.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Paul Fraser Collectibles, Μάικ Χολ, δήλωσε: «Αυτό το γραμματόσημο είναι θρυλικό μεταξύ των συλλεκτών επειδή δεν θα έπρεπε να υπάρχει».

Το γραμματόσημο έχει ένα μικρό “77” στο δεξιό μέρος του κυλίνδρου που δηλώνει τον αριθμό της πινακίδας, και έρχεται με τον αυθεντικό του φάκελο, κολλημένο μαζί με ένα γραμματόσημο των τεσσάρων πέννων.

“Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το Penny Black ήταν το πρώτο γραμματόσημο, στην πραγματικότητα είναι το Plate 77 Penny Reds που στέλνει τους συλλέκτες σε φρενίτιδα”, πρόσθεσε ο Χολ.

Το Penny Red αντικατέστησε το Penny Black, το πρώτο γραμματόσημο στον κόσμο, το 1841 και οι βρετανικές ταχυδρομικές αρχές εξέδιδαν Penny Red μέχρι το 1879.

Αν και οι 650.000 λίρες ακούγονται πολλές, ο αριθμός εξακολουθεί να ωχριά μπροστά στο ακριβότερο γραμματόσημο στον κόσμο, το Mauritius Post Office 1d red, το οποίο πωλήθηκε για 11,2 εκατομμύρια δολάρια (10,3 εκατομμύρια ευρώ) το 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βασιλιάς Κάρολος: Ο πρώτος Βρετανός μονάρχης που εμφανίζεται σε γραμματόσημο χωρίς το στέμμα

Ο David Bowie έγινε… γραμματόσημο και ταξίδεψε στο διάστημα (video)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ