Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Τι είναι το Project 2025: Το δεξιό σχέδιο διακυβέρνησης στην περίπτωση νίκης του Ντόναλντ Τραμπ

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έλαβε το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών αυτή την εβδομάδα, και μετά την εναντίον του δολοφονική απόπειρα φαίνεται να οδεύει ασταμάτητος προς μια νέα θητεία στον Λευκό Οίκο.

Οι εξελίξεις αυτές στο στρατόπεδο των ρεπουμπλικανών έφεραν ξανά στο προσκήνιο το Project2025, το εκτεταμένο σχέδιο ενός συντηρητικού think tank για μια δεύτερη θητεία Τραμπ, το οποίο καλύπτει όλους τους τομείς της διακυβέρνησης, από την πρόσληψη ομοϊδεατών μέχρι την κατάργηση ολόκληρων οργανισμών.
Το Project 2025, με επικεφαλής το Ίδρυμα Heritage με τη βοήθεια περισσότερων από 100 άλλων συντηρητικών ομάδων, είναι ένα σχέδιο για την επόμενη προεδρία Τραμπ – το οποίο περιλαμβάνει μια βάση δεδομένων τύπου LinkedIn για υποψήφιους προεδρικούς υπαλλήλους, προγράμματα κατάρτισης για εκτελεστικές θέσεις και ένα “εγχειρίδιο” που δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει και περιγράφει τι πρέπει να κάνει ο Τραμπ στις πρώτες 180 ημέρες που θα βρεθεί ξανά στον Λευκό Οίκο.

Αν και το Project εκπονήθηκε από το Ίδρυμα Heritage και άλλες ιδιωτικές ομάδες τρίτων και δεν συνδέεται επίσημα με τον Τραμπ, ο οποίος έχει προσπαθήσει να αποστασιοποιηθεί από αυτό για ευνόητους λόγους αλλά όλοι γνωρίζουν πως πολλές από τις προτάσεις του αναπτύχθηκαν από πρώην μέλη της κυβέρνησής του και άλλους συμβούλους του Τραμπ και ο πρώην πρόεδρος έχει προηγουμένως επαινέσει το Heritage για το πολιτικό του έργο.

Το σχέδιο έχει τραβήξει την περισσότερη προσοχή για την “Εντολή για Ηγεσία”, μια προτεινόμενη πολιτική ατζέντα 900 σελίδων, η οποία περιγράφεται ως “σχέδιο για την ένωση του συντηρητικού κινήματος και του αμερικανικού λαού ενάντια στην κυριαρχία της ελίτ και τους woke πολεμιστές της κουλτούρας”, περιγράφοντας σχέδια για όλες τις πτυχές του εκτελεστικού κλάδου.

Δημόσια Διοίκηση
Το Project 2025 προτείνει σε γενικές γραμμές να προσληφθούν πρόσωπα στη δημόσια διοίκηση τα οποία θα είναι ιδεολογικά ευθυγραμμισμένα με την κουλτούρα του συντηρητικού ρεπουμπλικανικού κόμματος αντικαθιστώντας πολλούς από τους αμερόληπτους δημόσιους υπαλλήλους που υπηρετούν τώρα προτείνοντας ένα εκτελεστικό διάταγμα που θα τοποθετεί πολιτικούς διορισμένους σε οποιεσδήποτε “εμπιστευτικές, καθοριστικές για την πολιτική, θέσεις χάραξης πολιτικής”.

Ομοσπονδιακοί οργανισμοί
Το σχέδιο προτείνει μια μειωμένη ομοσπονδιακή κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης πολλών οργανισμών – συμπεριλαμβανομένων του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας – των οποίων τα εναπομείναντα τμήματα θα ενταχθούν σε άλλους οργανισμούς ή θα ιδιωτικοποιηθούν, συμπεριλαμβανομένης της Διοίκησης Ασφάλειας Μεταφορών.

ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα
Τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και η ταυτότητα φύλου πέραν του βιολογικού φύλου απορρίπτονται κατηγορηματικά, με μέτρα όπως η επαναφορά της απαγόρευσης των τρανσέξουαλ Αμερικανών να υπηρετούν στον στρατό, η απαγόρευση στους εκπαιδευτικούς των δημόσιων σχολείων να αναφέρονται στους μαθητές με οτιδήποτε άλλο εκτός από το όνομα γέννησης και τις αντωνυμίες τους χωρίς την άδεια των γονέων και η διασφάλιση ότι δεν χρησιμοποιούνται ομοσπονδιακά κονδύλια για την παροχή σχετικής φροντίδας.

Ουσιαστικά το Project 2025 επιδιώκει να εξαλείψει τα προγράμματα ισότητας και ένταξης από όλη την κυβέρνηση και τα πανεπιστήμια, και ενώ δεν θέτει εκτός νόμου τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, υποστηρίζει τις “παραδοσιακές οικογένειες” που περιλαμβάνουν “παντρεμένη μητέρα, πατέρα και τα παιδιά τους” και ζητά περιοριστικούς νόμους που απαγορεύουν τις διακρίσεις λόγω φύλου, ώστε να εξαιρούνται ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου.

Κλιματική αλλαγή
Εναρμοσνισμένο με τις μέχρι τώρα απόψεις του Ντόναλντ Τραμπ απαλείφει ένα μεγάλο μέρος του έργου της κυβέρνησης για το κλίμα, μεταξύ άλλων με την αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, την αναμόρφωση του Υπουργείου Ενέργειας για την προώθηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και την υποβάθμιση των πράσινων πηγών ενέργειας, την κατάργηση της εστίασης του Υπουργείου Γεωργίας στη βιωσιμότητα και τον περιορισμό της έρευνας για το κλίμα.

Αμβλώσεις

Στο κρίσιμο ζήτημα που έχει διχάσει τις πολιτείες της Αμερικής, το ζήτημα των αμβλώσεων, αν και το Project 2025 δεν ζητά ρητά την απαγόρευση των αμβλώσεων, προτείνει πολλά μέτρα για τον περιορισμό τους, συμπεριλαμβανομένης της εντολής προς την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων να ανακαλέσει την έγκρισή της για το φάρμακο mifepristone, χρησιμοποιώντας τον νόμο Comstock για να εμποδίσει την αποστολή οποιουδήποτε εξοπλισμού ή φαρμάκου για αμβλώσεις -κάτι που, σύμφωνα με τους υποστηρικτές των δικαιωμάτων των αμβλώσεων, θα αποτελούσε “κερκόπορτα” για την απαγόρευση των αμβλώσεων-, απαγορεύοντας τη χρήση ομοσπονδιακών κονδυλίων για την παροχή υγειονομικής κάλυψης για αμβλώσεις και απαιτώντας από τις πολιτείες να αναφέρουν όλες τις αμβλώσεις που πραγματοποιούνται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Εκπαίδευση
Το Project 2025 δίνει έμφαση σε μια πολιτική που κατευθύνει τα δημόσια κονδύλια να χρησιμοποιούνται για τη φοίτηση των μαθητών σε ιδιωτικά ή θρησκευτικά σχολεία, απαγορεύει τη διδασκαλία της “κριτικής φυλετικής θεωρίας” σε ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενα σχολεία και τάσσεται υπέρ μιας νομοθεσίας που θα επιτρέπει στους γονείς να μηνύουν τα σχολεία που θεωρούν ότι έχουν ενεργήσει ανάρμοστα – όπως η διδασκαλία αμφιλεγόμενων θεμάτων ή η απαίτηση από τους μαθητές να αποκαλύπτουν πληροφορίες σχετικά με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Φοιτητικά δάνεια
Σύμφωνα με το σχέδιο οι ελαφρύνσεις των φοιτητικών δανείων θα τερματιστούν – συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος διαγραφής δανείων και των σχεδίων αποπληρωμής με βάση το εισόδημα – καθώς η πρόταση αναφέρει ότι “οι δανειολήπτες θα πρέπει να αποπληρώσουν τα δάνειά τους”.

Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης
Το TikTok θα απαγορευτεί, και η πρόταση απαιτεί τη μεταρρύθμιση του νόμου που προστατεύει τις εταιρείες τεχνολογίας και τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης από το να μηνύονται για το περιεχόμενο των πλατφορμών τους

Υπουργείο Δικαιοσύνης
Το Project 2025 κάνει λόγο για μια αναθεώρηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI αναπαράγοντας την άποψη πολλών ακραίων συντηρητικών που θεωρούν πως το FBI διοικείται από “μια ανεξέλεγκτη γραφειοκρατική διευθυντική τάξη και ιδεολόγους της ριζοσπαστικής Αριστεράς”, προτείνοντας τον μετασχηματισμό του σε μια υπηρεσία που θα επικεντρώνεται περισσότερο στο βίαιο έγκλημα και στην κατάθεση αγωγών που όμως θα είναι “σύμφωνη με την ατζέντα του Προέδρου”.

Φορολογία
Το Project 2025 επιδιώκει να απαλλαγεί από τους ισχύοντες φορολογικούς συντελεστές και τις περισσότερες εκπτώσεις, προτείνοντας αντ’ αυτού συντελεστή 15% για όσους βρίσκονται κάτω από το όριο μισθού της κοινωνικής ασφάλισης (168.000 δολάρια το 2024) και 30% για τους φορολογούμενους που κερδίζουν περισσότερα από αυτό το όριο – πράγμα που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι με το χαμηλότερο εισόδημα θα πληρώνουν τώρα περισσότερα και ορισμένοι υψηλότερα αμειβόμενοι θα πληρώνουν λιγότερα.

Εξωτερική πολιτική
Το Project 2025 δίνει έμφαση στην εναντίωση στην Κίνα, την οποία περιγράφει ως “ολοκληρωτικό εχθρό των ΗΠΑ”, και καλεί τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν από διεθνείς οργανισμούς όταν αυτοί δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της κυβέρνησης, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και διάφοροι άλλοι οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών.

Υγειονομική περίθαλψη
Το Project 2025 δεν επιδιώκει την ανατροπή του νόμου περί προσιτής για όλο τον αμρικανικό λαό περίθαλψης, αλλά προβλέπει σημαντικές περικοπές στο Medicaid.

Ο Τραμπ έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με το Project 2025, υποστηρίζοντας στο Truth Social την περασμένη εβδομάδα ότι δεν έχει “καμία σχέση μαζί του” και βρίσκει ορισμένες από τις ιδέες του “απολύτως γελοίες” αλλά είναι γνωστό σε όλους πως η ομάδα πίσω από το Project 2025 περιλαμβάνει 140 άτομα που εργάστηκαν για τον Τραμπ στην κυβέρνησή του, σύμφωνα με το CNN, συμπεριλαμβανομένων έξι πρώην γραμματέων του υπουργικού συμβουλίου και τεσσάρων ανθρώπων που ο ίδιος διόρισε ως πρεσβευτές.
Πάντως στο παρελθόν ο πρώην πρόεδρος είχε υποστηρίξει το σχέδιο αναφέροντας σε ένα δείπνο του 2022 για το Heritage Foundation ότι η ομάδα “πρόκειται να θέσει τις βάσεις και να περιγράψει λεπτομερώς τα σχέδια για το τι ακριβώς θα κάνει το κίνημά μας … όταν ο αμερικανικός λαός μας δώσει μια τιτάνια εντολή”.

Οι προτάσεις του Project 2025 θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον τρόπο λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, εάν υλοποιηθούν κυρίως σε ό,τι αφορά την άσκηση των εξουσιών της Δικαιοσύνης οι οποίες περιορίζονται σημαντικά από την εκτελεστική εξουσία.

Ποιοι βρίσκονται πίσω από το Project 2025;
Η κύρια ομάδα πίσω από το Project 2025 περιλαμβάνει τον διευθυντή του Heritage Foundation Paul Gans και τους πρώην επικεφαλής του προσωπικού του Λευκού Οίκου του Τραμπ, Spencer Chretien (ο οποίος διετέλεσε επίσης ειδικός βοηθός του Τραμπ) και Troup Hemenway, σύμφωνα με τον ιστότοπο του προγράμματος. Άλλες ομάδες που αναφέρονται ως συμμετέχουσες στο Project είναι η America First Legal του πρώην συμβούλου του Τραμπ Stephen Miller, η νομική ομάδα Alliance Defending Freedom, το Πανεπιστήμιο Liberty, Susan B. Anthony Pro-Life America και η Turning Point USA.

Αν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει την κούρσα για τον Λευκό Οίκο είναι βέβαιο πως αν και δεν είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει τις προτάσεις του Project 2025 θα υιοθετήσει τουλάχιστον κάποιες από αυτές τις συστάσεις. Εξάλλου η μέχρι τώρα προεκλογική του πορεία και οι προτάσεις του αυτό δείχνουν.
Εξάλλου το Ίδρυμα Heritage είχε εκπονήσει και στο παρελθόν μια παρόμοια πολιτική πρόταση για τον Τραμπ πριν από την προεδρία του το 2016 και υποστήριξε δύο χρόνια μετά τη θητεία του ότι ο Τραμπ είχε ήδη ακολουθήσει το 64% των συστάσεων, σύμφωνα με το CBS News.

Διαβάστε επίσης 

Ο Τζο Μπάιντεν θετικός στον κορωνοϊό

Ο Τραμπ θα αφήσει τον κεντρικό τραπεζίτη να ολοκληρώσει τη θητεία του – Ποιον προορίζει για υπουργό Οικονομικών

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ