Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Λίγη σταθερότητα σε έναν χαοτικό κόσμο

Ο επαναδιορισμός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Πέμπτη 18 Ιουλίου ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επιτρέψει έναν βαθμό εξασφαλισμένης συνέχειας στην πορεία που έχουν ορίσει τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η Φον ντερ Λάιεν κατάφερε να εξασφαλίσει μια πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που δεν ήταν καθόλου εγγυημένη.
Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από την άνοδο της ακροδεξιάς και μια οπισθοδρόμηση για τους Πράσινους και τους φιλελεύθερους του Renew, θα μπορούσαν να είχαν αποδυναμώσει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία έχει γίνει η ενσάρκωση μιας πράσινης – οικολογικής Ευρώπης που αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο.
Παρ’ όλα αυτά, η φον ντερ Λάιεν εξασφάλισε μια ελαφρώς ευρύτερη βάση από ό,τι το 2019 στην πρώτη της θητεία.
Βέβαια αυτή η σταθερότητα έχει και ένα τίμημα. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έπρεπε να δεσμευθεί σε καθένα από τα κόμματα της πλειοψηφίας της.
Οι συντηρητικοί του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), οι σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι φιλελεύθεροι ήταν όλοι σαφώς ικανοποιημένοι με τις προτάσεις, οι οποίες όμως δεν ποσοτικοποιήθηκαν και ήταν αρκετά γενικές φτιαγμένες για να απευθύνονται σε ένα ευρύ πολιτικό φάσμα.
Η ιδέα ενός συνασπισμού, που φαίνεται τόσο δύσκολο να εφαρμοστεί στη Γαλλία στο πλαίσιο της Εθνικής Συνέλευσης, πέτυχε για άλλη μια φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το γεγονός ότι οι Γάλλοι Πράσινοι καθώς και οι δεξιοί ευρωβουλευτές (Les Républicains) δεν ψήφισαν με τις αντίστοιχες ομάδες τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να εκλέξουν την φον ντερ Λάιεν δείχνει απλώς την αδυναμία των κομμάτων της Γαλλίας να φτάσουν σε έναν συμβιβασμό. Αντίθετα με τη Γαλλία η ιστορία γράφει πως οι συμβιβασμοί είναι αυτοί που επιτρέπουν στην Ευρώπη να προχωρήσει.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε επιδέξια σε κάθε μέρος της πλειοψηφίας της αυτό που ήθελε να ακούσει. Το θέμα του ελεύθερου εμπορίου αποφεύχθηκε προσεκτικά. Αναφέρθηκε η ενισχυμένη ασφάλεια των συνόρων αλλά χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Για να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια στον αγροτικό τομέα τους τελευταίους μήνες, υποσχέθηκε μια νέα στρατηγική, η οποία όμως δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Όσον αφορά τον νέο στόχο μείωσης κατά 90% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2040, είναι “ντυμένος” με μια στρατηγική ανταγωνιστικότητας έτοιμη να κατευνάσει τους φόβους όσων ανησυχούν ότι η Ευρώπη μπορεί να μείνει πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σταθερή  σε βασικά ζητήματα
Ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες ασάφειες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αξίζει εύσημα που παρέμεινε σταθερή στα βασικά ευρωπαϊκά ζητήματα. Η ατζέντα για το κλίμα επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά, ξεκινώντας με το πιο εμβληματικό μέτρο: την απαγόρευση της πώλησης οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης από το 2035. Η υποστήριξη για την Ουκρανία παραμένει ακλόνητη, σε συνδυασμό με την υπόσχεση για οικοδόμηση μιας «Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης».

Τέλος, η φον ντερ Λάιεν επανέλαβε τη δέσμευσή της στο κράτος δικαίου, μη διστάζοντας να επικρίνει τη συμπεριφορά του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Επιπλέον, η απόφαση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι να μην καλέσει τους εκπροσώπους της στο Ευρωκοινοβούλιο να στηρίξουν την φον ντερ Λάιεν, απαλλάσσει τη Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από κάθε υποχρέωση απέναντι στη Ρώμη και το κόμμα των Fratelli d’Italia, το μεταφασιστικό κόμμα της Μελόνι.
Ωστόσο, η συναίνεση που επιτεύχθηκε θα πρέπει να αποδείξει τη σταθερότητά της κατά τη διάρκεια της επόμενης θητείας της.
Θα πρέπει να ξεκαθαριστούν οι ασάφειες, να τηρηθούν οι υποσχέσεις και να ποσοτικοποιηθούν οι δεσμεύσεις.
Η σύνθεση του Σώματος των Επιτρόπων το φθινόπωρο θα είναι η πρώτη δοκιμασία για τη συνοχή της ευρωπαϊκής πολιτικής. Η Φον ντερ Λάιεν πρέπει να έχει κατά νου τη διάσημη φράση του Καρδινάλιου ντε Ρετς, Ζαν-Φρανσουά Πωλ ντε Γκοντί, Γάλλου ιερωμένου, με σημαντικό ρόλο στις εξεγέρσεις της Σφενδόνης ( μια προσπάθεια της γαλλικής αριστοκρατίας να αναμετρηθεί με τον βασιλιά, προσπάθεια η οποία απέτυχε), «Η ασάφεια καταλήγει μόνο εις βάρος ηγεμόνα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Πολύ σκληρή για να πεθάνει”: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανεξελέγη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια δεύτερη πενταετή θητεία

Φον ντερ Λάιεν: Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία για την επανεκλογή της – Σε έγγραφο 31 σελίδων το όραμά της για την ΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ