Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Ο Θανάσης Καρτερός έβλεπε μπροστά και από «ανάποδος τύπος» έγινε μέντορας του Τσίπρα

Αν καθίσει κάποιος σε ένα τραπέζι με παρέα, μεταξύ άλλων, τον Θανάση Καρτερό, μπορεί να περάσει υπέροχα. Αρκεί, βέβαια, να θέσει έναν όρο: την αποφυγή πολιτικών και ποδοσφαιρικών συζητήσεων. Αυτά είναι τα μόνα θέματα που παθιάζουν τον αποκαλούμενο και «μέντορα» του Αλέξη Τσίπρα. Εντάξει, παθιάζεται και με την Τήλο ο Θανάσης, αλλά δεν πωρώνεται.

Πού τον θυμηθήκαμε τον Καρτερό; Μα επειδή εκφράζει απόλυτα εκείνη τη διαρκή προσπάθεια του Κώστα Βουτσά να τρουπώσει κάπου. Ο Θανάσης μπορεί και τρυπώνει παντού. Δεν έχει σημασία εάν του κόψει κάποιος την πρόσβαση στο «Documento». Εκείνος βρίσκει αμέσως χώρο στην «Αυγή». Δεν έχει σημασία αν λέγεται Ι.Σ. Καριώτης. Μπορεί να γράφει και με φαρδιά πλατιά την υπογραφή του. Και τη φωτογραφία του, βεβαίως βεβαίως. Και αν έρθει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κα αποφασίσει το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της «Αυγής», ο Θανάσης θα τρυπώσει στις σελίδες της «Εφημερίδας των Συντακτών». Εκεί αποτύπωσε το τελευταίο πόνημά του. Με άμεση κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη. Γιατί; Επειδή δεν του άρεσαν τα σχόλια του ΣΥΡΙΖΑ για την αποχώρηση του Γιάννη Δραγασάκη.

«Διότι έκπτωση είναι να βάζεις την υπογραφή του κόμματος, που ο Δραγασάκης υπηρέτησε από την πρώτη στιγμή και για δεκαετίες, σε ανακοίνωση που διαβεβαιώνει ότι ο Κασσελάκης παραμένει σταθερός σε αξίες και αρχές που πρεσβεύει η Αριστερά, ‘‘επί της ουσίας’’, ενώ ο αποσυνάγωγος είναι αριστερός ‘‘για τους τύπους’’.

Επί της ουσίας: Να επιδεικνύεις τα πολυτελή σου σπίτια, να κάνεις φύλλο και φτερό τα προσωπικά σου δεδομένα, μέχρι master bedroom, να διαπράττεις διαρροές ότι αν ήθελες θα ήσουν υπουργός του Μητσοτάκη, του οποίου μέχρι προχθές δήλωνες οπαδός και φίλος, να ακκίζεσαι με τις αγιοσύνες και τους σταυρούς στις κολυμπήθρες, να χαρακτηρίζεις το ΝΑΤΟ ‘‘Ιερή Συμμαχία’’, να σαλπίζεις πατρίς-θρησκεία-οικογένεια, να αντιμετωπίζεις με ήξεις-αφήξεις την υπόθεση της προοδευτικής συμμαχίας, να υπερηφανεύεσαι δημόσια ότι έχεις ζωή κι έξω από την πολιτική, δηλαδή έξω από την Αριστερά, να πετάς παρόλες για υπονόμευση από τον Τσίπρα και για μαύρα ταμεία και ύστερα να τις παίρνεις πίσω, να, να, να…

Και ο άλλος, για τους τύπους! Πάνω από πενήντα χρόνια, πρώτα στο ΚΚΕ, μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής σε περιόδους πέτρας, ύστερα στον φτωχούλη της Αριστεράς -τον Συνασπισμό-, ύστερα στον ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Τσίπρα, στη μάχη με τους δανειστές, στην αντίσταση στην αντι-ΣΥΡΙΖΑ υστερία. Από τους πρωτεργάτες σε όλα τα προγράμματα κατά της παντοδυναμίας των τραπεζών και των μονοπωλίων, για τα οποία επαίρεται και η σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Και ούτε σε μία περίπτωση δεν επέτρεψε ο Δραγασάκης στον εαυτό του να ορθώσει δημόσια εμπόδια στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλοι που τώρα επιχαίρουν για την επίθεση εναντίον του», έγραψε μεταξύ άλλων ο Καρτερός για τον Κασσελάκη. Αλλά, όπως θα σχολίαζε και ο Γιώργος Παπαχρήστος, για τον Παυλάρα τον Πολάκη, που επίσης αναφέρθηκε ειρωνικά στον Δραγασάκη, ο Θανάσης δεν είχε να πει μια κουβέντα. Επικαλέστηκε, όμως, την ατάκα του Σφακιανού προς τη Μαρία Συρεγγέλα για να την απευθύνει στον Κασσελάκη.

Είπαμε ότι ο Καρτερός δεν δέχεται μύγα στο σπαθί του για την Αριστερά, τον Τσίπρα και τον… ΠΑΟΚ. Το τρομερό της υπόθεσης είναι ότι, αν και ομοϊδεάτης με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Θανάσης επέλεξε την άλλη πλευρά. Φαίνεται ότι ο Τσίπρας διχάζει ακόμα και την… Τούμπα.

Εγχείρημα

Με την αναφορά στην έδρα του ΠΑΟΚ, θυμηθήκαμε και την έμμεση σχέση του Καρτερού με το ανάποδο. Λένε όλοι ότι ο Αλέκος Αλαβάνος πίστεψε πρώτος στον Αλέξη Τσίπρα. Ήταν, όμως, και ο Θανάσης που είδε στον πρώην πρωθυπουργό το «θείο βρέφος» της Αριστεράς. Με το που ανέλαβε ο Τσίπρας τα ηνία του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, ο Καρτερός επιχείρησε να γίνει εκδότης. Έβγαλε εβδομαδιαία εφημερίδα με τίτλο «Ανάποδος Τύπος», αλλά αποδείχθηκε ότι ελλείψει σοβαρών κεφαλαίων και απευθυνόμενος σε ένα κόμμα του 2,5%, το εγχείρημα είχε καταδικαστεί σε αποτυχία, και ας βρισκόταν η έδρα της εφημερίδας μερικές 100άδες μέτρα από την Κουμουνδούρου. Έβλεπε μπροστά ο Καρτερός. Ήταν μπροστά από την εποχή του. Ίσως και μια 10ετία. Το αντιλήφθηκαν και εκείνοι που έμαθαν την αγάπη του Τσίπρα για την Τήλο. Από τον Θανάση κόλλησε το… μικρόβιο. Όχι, βέβαια, των… πτηνών, που κατά καιρούς επικαλούνται οι δημοσιογραφικοί αντίπαλοι του Καρτερού. Αν και με τη δυνατότητα που έχει ο λεγάμενος να τρυπώνει παντού, δεν θα μας ξάφνιαζε ακόμα και αν εμφανιζόταν σε κάποιο κοτέτσι, όπως ο αείμνηστος Βασίλης Αυλωνίτης όταν έψαχνε τον «θησαυρό του μακαρίτη»…

 

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ