Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Πλήρης αδιαφορία για το προσωπικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η μεγάλη υποστελέχωση στον τομέα καθαριότητας και οι σοβαρότατες ελλείψεις σε εργατικό προσωπικό αυξάνουν τα ατυχήματα στους Δήμους μαζί με τις εκτιμήσεις κινδύνου, ιδίως κατά τη θερινή περίοδο.

Της ΜΑΡΙΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΚΟΥ


Σοβαρότατες ελλείψεις και υποστελέχωση στους Δήμους της χώρας!


Μπροστά στο αδιέξοδο, ο δήμαρχος Πάρου Κώστας Μπιζάς αποδέχτηκε χωρίς δεύτερη σκέψη την πρόταση του αντιδημάρχου Χριστόδουλου Μαούνη να προσφέρει ο δεύτερος τις υπηρεσίες του στην αποκομιδή απορριμμάτων, γιατί διαθέτει δίπλωμα τρίτης κατηγορίας φορτηγού οχήματος.

Αλλά δεν είναι μόνο η μεγάλη πίεση των καλοκαιρινών μηνών που εκθέτει τους εργαζομένους στους ΟΤΑ σε μεγάλους κινδύνους, αφού οι στατιστικές των τελευταίων μηνών σε ό,τι αφορά τα εργατικά ατυχήματα είναι γι’ αυτούς εξαιρετικά δυσοίωνες.
Στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού τον περασμένο Ιούνιο ένας πατέρας δύο παιδιών, που εργαζόταν στην υπηρεσία πρασίνου ως δενδροκηπουρός, στην προσπάθεια του να κόψει δύο δέντρα καταπλακώθηκε από τα κλαδιά και τον κορμό του ενός.

Ο άτυχος 47χρονος μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς», όπου και διαπιστώθηκε από τους γιατρούς ο θάνατός του.

Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο Παπάγου – Χολαργού Αντώνη Ρεκλείτη, δεν υπήρχαν μέσα ατομικής προστασίας, δεν υπήρχαν δημοτικοί υπάλληλοι να συγκρατούν το δέντρο, ενώ στο τελευταίο στάδιο είχε απομακρυνθεί και ο γερανός κοπής.

Η μη τήρηση μέτρων ασφαλείας διαφάνηκε και σε άλλα περιστατικά. Μία εβδομάδα νωρίτερα είχε καταρρεύσει παράθυρο στο σχολικό συγκρότημα του 1ου Λυκείου και από θαύμα δεν τραυματίστηκε εργαζόμενος του σχολείου.

Τον περασμένο Απρίλιο στο Κιλκίς -κατήγγειλε ο τοπικός σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ- μια συμβασιούχος συνοδός απορριμματοφόρου υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς στη λεκάνη και στα άκρα, με αποτέλεσμα να περιθάλπεται στο νοσοκομείο μετά από πολλαπλά χειρουργεία.

Τα ευχολόγια δεν φτάνουν -τόνισε μεταξύ άλλων ο σύλλογος- για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος. Γι’ αυτό ζητούσε τη λήψη από τους δήμους όλων των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων, τη διενέργεια ελέγχων ασφαλείας από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς -και ιδίως τον αρμόδιο τεχνικό ασφαλείας- και τέλος την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ώστε να στελεχωθούν επαρκώς όλες οι υπηρεσίες.

«Οι εργαζόμενοι», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, «δεν πρέπει να αποδεχθούμε ως ‘‘κανονικότητα’’ ότι θα πηγαίνουμε για ένα κομμάτι ψωμί για δουλειά, θα κινδυνεύουμε να μη γυρίσουμε στο σπίτι μας, ενώ θα ξέρουμε ότι αύριο θα είμαστε άνεργοι. Μέσα από τον οργανωμένο αγώνα μας να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μέτρα για την υγιεινή και ασφάλειά μας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Απόβαση» στελεχών της ΟΠΚΕ στη Μύκονο για πάταξη της εγκληματικότητας (Βίντεο)

Σοβάδες πέφτουν από την πρόσοψη του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ