Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

Παγκόσμια κατακραυγή για νομοσχέδιο στη Τουρκία που επιτρέπει τη θανάτωση αδέσποτων σκύλων. Στην μάχη και η Μπριζίτ Μπαρντό

Την αντίδραση φιλοζωικών οργανώσεων και πολιτών προκαλεί ένα  νομοσχέδιο που έχει τεθεί προς έγκριση στην Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν για τη διαχείριση του μεγάλου πληθυσμού αδέσποτων σκύλων της χώρας, το οποίο οι υποστηρικτές των ζώων φοβούνται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε θανάτωση πολλών ζώων.

Το νομοσχέδιο, υποχρεώνει τους δήμους να απομακρύνουν τους αδέσποτους σκύλους από τους δρόμους και να τους κρατούν σε καταφύγια μέχρι να υιοθετηθούν.

Σύμφωνα όμως με αυτό  τα άρρωστα σκυλιά, οι απαγορευμένες ράτσες και τα σκυλιά με αναπηρία θα «ευθανατιστούν» και ακόμη και υγιή, στειρωμένα και μη επιθετικά σκυλιά θα μπορούσαν να θανατωθούν χωρίς αιτιολόγηση, αποκλειστικά για να μειωθεί ο πληθυσμός τους.

Το νομοσχέδιο απαιτεί επίσης από όλους τους δήμους να δαπανούν τουλάχιστον το 0,3% του ετήσιου προϋπολογισμού τους για υπηρεσίες αποκατάστασης ζώων και την κατασκευή καταφυγίων.

Ο πρόεδρος Ερντογάν υποστηρίζει ότι περίπου 4 εκατομμύρια αδέσποτοι σκύλοι περιφέρονται στους δρόμους και τις αγροτικές περιοχές της Τουρκίας. Ενώ πολλά από αυτά είναι ζώα ήρεμα και εξοικειωμένα να ζουν με τους ανθρώπους, ενίοτε παρατηρείται το φαινόμενο να συγκροτούν αγέλες και αρκετοί άνθρωποι έχουν δεχθεί επιθέσεις.

Ο πρόεδρος Ερντογάν υποστηρίζει ότι περίπου 4 εκατομμύρια αδέσποτοι σκύλοι περιφέρονται στους δρόμους και τις αγροτικές περιοχές της Τουρκίας. Ενώ πολλά από αυτά είναι ζώα ήρεμα και εξοικειωμένα με τους ανθρώπους, ενίοτε παρατηρείται το φαινόμενο να συγκροτούν αγέλες και αρκετοί άνθρωποι έχουν δεχθεί επιθέσεις.

«Η πρακτική να «πιάνουμε» τα ζώα, να τα στειρώνουμε, να τα εμβολιάζουμε και να τα αφήνουμε πίσω στους δρόμους δεν ανταποκρίθηκε στις ανάγκες μας και προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και παιδιών μας» δήλωσε στην Εθνοσυνέλευση ο Χαρούν Μέρτογλου, βουλευτής του κυβερνώντος AKP. Υπέρ του νομοσχεδίου τάσσονται τα ισλαμιστικά και εθνικιστικά κόμματα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM) συντάσσονται με τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων που υποστηρίζουν ότι η μαζική στείρωση αποτελεί μια πιο ανθρώπινη λύση για τον αυξανόμενο αριθμό σκύλων στους δρόμους. Οι βουλευτές είπαν ότι η αιτία για τους θανάτους παιδιών από εξαγριωμένες αγέλες σκύλων είναι η κυβέρνηση, η οποία δεν είχε εφαρμόσει τον σχετικό νόμο στην πράξη. Mετά τις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Μάρτιο, οι περισσότερες μεγάλες πόλεις έχουν δημάρχους του CHP και τίθεται τώρα το ερώτημα αν οι δήμαρχοι αυτοί θα εφαρμόσουν τελικά τον υπό ψήφιση Νόμο.

Η συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων ξεκίνησε εν μέσω σφοδρών εντάσεων και η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής διήρκεσε σχεδόν χωρίς διάλειμμα 18 ώρες, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. Τελικά υπερψηφίστηκαν τα τρία πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου και η συζήτηση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

Έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες
Οι φιλοζωικές οργανώσεις στην Τουρκία κάνουν λόγο για «σφαγή» και ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, προτείνοντας τη μαζική στείρωση ως πιο ανθρώπινη λύση. Η τουρκική κυβέρνηση δηλώνει ότι υπάρχουν 4 εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά, ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν μικροτσίπ, οπότε δεν υπάρχουν επίσημα δεδομένα που να υποστηρίζουν τον ακριβή αριθμό των αδέσποτων σκύλων στην Τουρκία. Ως επιχείρημα η τουρκική κυβέρνηση αναφέρει ότι οι πολιτισμένες χώρες δεν έχουν υψηλό αριθμό αδέσποτων σκύλων, αναφέροντας ως παράδειγμα την Ολλανδία. Παρόλο που δεν υπάρχουν αδέσποτα σκυλιά στην Ολλανδία, υπάρχουν χιλιάδες σε άλλες πολιτισμένες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα.

Η έκκλησή των φιλοζωικών οργανώσεων  προς το τουρκικό κοινοβούλιο δεν αφορά απλώς την προστασία της ζωής των ζώων, όπως αναφέρει αλλά την υποστήριξη των κοινών μας ανθρωπιστικών και ηθικών ευθυνών. «Η πράξη της θανάτωσης αδέσποτων ζώων είναι απάνθρωπη, αναποτελεσματική και αντιπαραγωγική», αναφέρει η Τουρκική Ένωση Κτηνιάτρων.

Η εξόντωση εκατομμυρίων σκύλων είναι βάρβαρη και μια πράξη απανθρωπιάς και η μαζική θανάτωση των σκύλων δεν θα λύσει το πρόβλημα. Οι λύσεις που προτείνονται και εφαρμόζονται δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ριζικά, αφήνοντας τα ζώα να πληρώνουν το τίμημα. Ακτιβιστές και οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η υποχρεωτική στείρωση και η επανένταξη είναι η μόνη βιώσιμη λύση.

Η Μπριζίτ Μπαρντό εναντίον Ερντογάν

Ανάμεσα σε εκείνους που τάσσονται ενάντια στο προωθούμενο Νομοσχέδιο της Τουρκίας είναι και η Γαλλίδα ηθοποιός Μπριζίτ Μπαρντό ένθερμη ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, ιδρυτής και πρόεδρος του Ιδρύματος Μπριζίτ Μπαρντό. για την υπεράσπιση των ζώων.

Η Μπριζίτ Μπαρντό μάλιστα απευθύνθηκε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να τον “ειδοποιήσει για την τρομερή απειλή με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπα τα αδέσποτα ζώα” στην Τουρκία με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που βρίσκεται επί του παρόντος υπό εξέταση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Η πρώην μεγάλη πρωταγωνίστρια του κινηματογράφου, της οποίας το ίδρυμα ασχολείται με την προστασία των ζώων, με μια επιστολή της, της οποίας έλαβε αντίγραφο το Γαλλικό Πρακτορείο, τάσσεται ενάντια στο νομοσχέδιο.

“Η Τουρκία είναι μέχρι στιγμής παράδειγμα συμπόνιας για τις αδέσποτες γάτες και τους σκύλους που μπορούν να ζουν σε αρμονία με τον πληθυσμό“, γράφει η “BB”.

“Μην αφήσετε την Τουρκία να γίνει μια χώρα που δεν την αγαπούν και την επικρίνουν για την αδιαφορία και τη σκληρότητά της προς τα ευαίσθητα όντα που είναι οι πιο πιστοί σύντροφοί μας“, συνέχισε η Μπριζίτ Μπαρντό.

Από την στιγμή που η διάσημη ηθοποιός σύμβολο του σεξ άφησε την καριέρα της στον κινηματογράφο το 1977, η Μπαρντό ξεκίνησε μια μεγάλη καμπάνια αναχωρώντας για τους πολικούς πάγους του Καναδά, στο Μπλακ-Σαμπλόν, ώστε να καταγγείλει τη θανάτωση μωρών φώκιας για τη γούνα τους. Το ταξίδι της κράτησε πέντε ημέρες, γνωρίζοντας μεγάλη προβολή από τον Τύπο. Μετά την επιστροφή της στη Γαλλία, κατάφερε να ψηφιστεί η απαγόρευση του εμπορίου προϊόντων με δέρμα φώκιας νεότερης των τεσσάρων εβδομάδων, χάρις κυρίως της υποστήριξης από τον τότε Πρόεδρο της χώρας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν.

Μετά την εκστρατεία της στον Καναδά, το 1978, η Μπαρντό κυκλοφορεί στην αγορά ένα βιβλίο για παιδιά με τίτλο «Noonoah, η μικρή λευκή φώκια», το οποίο και διηγείται τη ζωή ενός μωρού φώκιας που σώθηκε από τους κυνηγούς χάρις σε έναν Εσκιμώο.

Το 1982, επιστρέφει ειδικά για την περίσταση στα στούντιο, για να ηχογραφήσει το τραγούδι, αφιερωμένο στα ζώα, το Toutes les bêtes sont à aimer, ένα τραγούδι που γνώρισε μικρή επιτυχία.

Το 1986, ιδρύεται το Ίδρυμα Μπριζίτ Μπαρντό, ένας οργανισμός στρατευμένος στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων, το οποίο και η ηθοποιός χρηματοδοτεί βγάζοντας σε δημοπρασία διάφορα προσωπικά της αντικείμενα και κοσμήματα. Τα κύρια πεδία δραστηριοποίησης του ιδρύματος σχετίζονται με: τη μάχη κατά της αιχμαλωσίας άγριων ζώων για την τοποθέτησή τους σε τσίρκο και ζωολογικούς κήπους, για τις συνθήκες σφαγής των ζώων, για την καταπολέμηση της ιπποφαγίας, για την κατάργηση των πειραμάτων σε ζώα, για την καταπολέμηση της κακομεταχείρισης και του παράνομου κυνηγιού, για την εξάλειψη των αγώνων με ζώα (όπως οι ταυρομαχίες και κοκορομαχίες), καθώς και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την εγκατάλειψη των οικόσιτων ζώων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Δέσποινα Βανδή: Συνεργάτιδά της αποκαλύπτει όσα έγιναν στην Τουρκία – Πως έφυγαν από την συναυλία

H Δέσποινα Βανδή ακύρωσε συναυλία στην Τουρκία γιατί οι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ