Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Σοβαρό εργατικό ατύχημα με υπάλληλο καθαριότητας που μόλις είχε προσληφθεί

Ένα νέο σοβαρό εργατικό ατύχημα συνέβη τα ξημερώματα Τρίτης προς Τετάρτη 24 Ιούλη στη νυχτερινή βάρδια της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα εργαζόμενη έπεσε από το σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου και χτύπησε στο κεφάλι. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”, τις έγιναν 5 ράμματα στο κεφάλι και τις δόθηκαν 5 μέρες αναρρωτική άδεια. Για την εργαζόμενη ήταν η πρώτη μέρα στη δουλειά και έχει προσληφθεί με το πρόγραμμα απασχόλησης 55-67 χρονών της ΔΥΠΑ.

Με ανακοίνωση της, η συνδικαλιστική παράταξη της ΔΑΣ στο δήμο Θεσσαλονίκης εύχεται ταχεία ανάρρωση στην εργαζόμενη αλλά την ίδια στιγμή εκφράζει την έντονη αγανάκτηση των υπαλλήλων του δήμου. Όπως επισημαίνει το 2023 υπήρξαν 60 ¨εργατικά” ατυχήματα (1 κάθε 6 μέρες), τα 45 συνέβησαν στην υπηρεσία καθαριότητας, ενώ το πρώτο 3μηνο του 2024 έχουμε 20 ατυχήματα τα 14 στην υπηρεσία καθαριότητας.

Οι συνδικαλιστές εγκαλούν και τη δημοτική αρχή Αγγελούδη, σημειώνοντας ότι δεν κάνει καμιά κίνηση «για την βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων» και προσθέτοντας: «Εκατομμύρια ευρώ πήραν απόφαση να δώσουν σε ιδιωτικές εταιρίες με την ιδιωτικοποίηση εργασιών της καθαριότητας και στα εργοτάξια δεν χορηγούν το πιο απλό, σαπούνι για να πλύνουν τα χέρια τους οι εργαζόμενοι!».

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της, η ΔΑΣ σημειώνει:

Αγανάκτηση ένοιωσαν πολλοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες μόλις έμαθαν για το ατύχημα και ρώτησαν πως είναι δυνατόν να στέλνετε μια εργαζόμενη που μόλις προσλήφθηκε χωρίς εκπαίδευση σε μια δύσκολη εργασία και βάρδια όπως είναι η νυχτερινή αποκομιδή απορριμμάτων.

Σε ένα δήμο που τα “εργατικά” ατυχήματα θερίζουν εξακολουθεί και από τη διοίκηση Αγγελούδη να μην παίρνονται μέτρα προστασίας για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων όπως: εκπαίδευση των εργαζομένων, να εκτελούν οι εργαζόμενοι εργασίες σύμφωνα με τις σωματικές τους δυνάμεις και τις δυνατότητες τους, να συντηρηθούν και επισκευαστούν σωστά τα απορριμματοφόρα και τα άλλα οχήματα κ.α.

Θυμίζουμε ότι στο δήμο Θεσσαλονίκης το 2023 είχαμε καταγεγραμμένα 60 ¨εργατικά” ατυχήματα (1 κάθε 6 μέρες), τα 45 συνέβησαν στην υπηρεσία καθαριότητας. Το πρώτο 3μηνο του 2024 έχουμε 20 ατυχήματα τα 14 στην υπηρεσία καθαριότητας.

Κράτος, διοικήσεις δήμων και γενικότερα η εργοδοσία βλέπουν ως κόστος που πρέπει να μειώσουν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Σε όλους τους κλάδους υπάρχει αύξηση των εργοδοτικών εγκλημάτων. Καμία προσπάθεια και διάθεση και από τη διοίκηση Αγγελούδη δεν βλέπουμε ούτε και για την βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χατζηδάκης για συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας: «Η σημερινή παρέμβαση είναι ολιστική»

Εκτός Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ο Πολάκης μετά “απίστευτη λεκτική βία” προς τη νομική σύμβουλο του Γεωργιάδη – Σκληρή αντίδραση από τον κ. Τασούλα

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ