Το σχέδιο της Τουρκίας για το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο αποκάλυψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο aHBR.
Λίγες ημέρες μετά το «επεισόδιο» στην Κάσο, ο Μπαϊρακτάρ, “έδειξε” ότι οι κινήσεις της Τουρκίας, δεν ήταν καθόλου τυχαίες, με το ιταλικό ερευνητικό σκάφος να διεξαγάγει έρευνα στο τμήμα των διεθνών υδάτων (εντός ελληνικής ΑΟΖ).
Η Άγκυρα, με αφορμή αυτές τις έρευνες δεν παρέλειψε να επικαλεστεί ξανά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο ενώ επανήλθε στο αφήγημα περί «περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας».
Ειδικότερα, την Πέμπτη πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας διέρρευσαν πληροφορίες σχετικά με το «επεισόδιο» στην Κάσο όπου αναφέροντας την «τουρκική υφαλοκρηπίδα» ευχαριστώντας Ελλάδα και Ιταλία για τον «σεβασμό που έδειξαν στην περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας».
Σκληρή απάντηση ΥΠΕΘΑ στις προκλήσεις της Άγκυρας
Από την πλευρά του το Ελληνικό υπουργείο Άμυνας απάντησε σε αυστηρό τόνο. Πηγές του αναφέρουν ότι «Ουδείς “σεβασμός” επεδείχθη ή θα επιδειχθεί στο μέλλον από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη νομίμως οριοθετημένη ζώνη Ελλάδας – Αιγύπτου, όπως το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας προβλέπει και επιβάλλει».
Σημειώνεται πως οι έρευνες του ιταλικού σκάφους έγιναν στην ανακηρυγμένη ΑΟΖ της Ελλάδας με βάση το Μνημόνιο που έχει υπογράψει με την Αίγυπτο.
Ενώ στην οθόνη προβάλλονταν οι πρώτες εικόνες του νέου πλοίου φυσικού αερίου, ο Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι «Θα έρθει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Θα έχουμε νέες ανακαλύψεις και νέες γεωτρήσεις».
Και πρόσθεσε ότι «Χρειαζόμαστε 2 εκατομμύρια βαρέλια φυσικού αερίου και πετρελαίου. Παράγουμε το 1/8 από τις ανάγκες μας. Το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου θα ενεργοποιηθούν πρώτα. Μετά τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο, ο στόχος είναι το Αιγαίο».