Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

H Ολυμπιακή Φλόγα του Παρισιού, δεν είναι η Φλόγα της αρχαίας Ολυμπίας. Στην ουσία δεν είναι καν φλόγα

Ανταποκρινόμενο στο προσωνύμιό του ως “Πόλη του Φωτός”, το Παρίσι προσπάθησε να λάμψει  εν μέσω μιας  συνεχόμενης καταρρακτώδους βροχής  την  Παρασκευή το βράδυ, καθώς η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων εκτός σταδίου.

Αλλά ενώ τα σόου φωτός από χιλιάδες λέιζερ, τα πυροτεχνήματα και οι ζωντανές παραστάσεις (πολλές από τις οποίες ξένισαν ή ξεσήκωσαν χιλιάδες αρνητικά σχόλια σε ολόκληρο τον κόσμο) κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα, συμπεριλαμβανομένης της μοναδικής ερμηνείας της καλλιτέχνιδας Céline Dion που απέτισε φόρο τιμής στην τραγουδίστρια Edith Piaf από την κορυφή του Πύργου του Άιφελ, ένα πράγμα από τα δρώμενα που  έκλεψε την παράσταση ήταν ίσως το άναμμα της ολυμπιακής φλόγας.

Μια παράδοση των Ολυμπιακών Αγώνων από την Ολυμπιάδα του 1928 στο Άμστερνταμ,  (η Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία και η αφή της φλόγας στην αρχαία Ολυμπία καθιερώθηκε στους Αγώνες του Βερολίνου το 1936 ,  ιδέα ήταν του Γερμανού καθηγητή και μέλους της Γερμανικής Ολυμπιακής Επιτροπής δρ. Καρλ Ντιμ, ο οποίος και την εισηγήθηκε στην Οργανωτική Επιτροπή των ΧΙ Ολυμπιακών Αγώνων. Από τότε η αφή της φλόγας γίνεται πάντα στο ναό της Ήρας στην Αρχαία Ολυμπία), ο τρόπος με τον οποίο άναψε η ολυμπιακή φλόγα ήταν μοναδικός στη φετινή διοργάνωση.

Η Ολυμπιακή φλόγα των Αγώνων του Παρισιού άναψε από τους πρώην Γάλλους Ολυμπιονίκες Marie-José Pérec και Teddy Riner και ανέβηκε απαλά στον νυχτερινό ουρανό σε μια αναφορά στους αδελφούς Μοντγκολφιέ, τους Γάλλους πρωτοπόρους του αερόστατου θερμού αέρα, τα πρώτα σχέδια των οποίων πέταξαν το 1783 στην ίδια τοποθεσία.

Με την ολυμπιακή φλόγα να ανάβει σε ένα αερόστατο και όχι σε έναν βωμό όπως γινόταν σε όλους τους αγώνες μέχρι σήμερα, ο σχεδιαστής Mathieu Lehanneur δημιούργησε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αλλά τι το ιδιαίτερο έχει ο σχεδιασμός της φλόγας;

Παραδοσιακά, η ολυμπιακή φλόγα παραμένει στη θέση της στο έδαφος, σε μια περίοπτη θέση μέσα ή κοντά σε έναν τόπο διεξαγωγής – συνήθως το κύριο στάδιο – για όλη τη διάρκεια των Αγώνων.

Ωστόσο, ο καινοτόμος σχεδιασμός του Ολυμπιακού αερόστατου των Παρισίων σημαίνει ότι ενώ η θέση του είναι στατική, η ίδια η Ολυμπιακή φλόγα κάθε άλλο παρά είναι.

Οι διοργανωτές λένε ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας, το αερόστατο θα βρίσκεται στο έδαφος στους κήπους Tuilleries της πόλης, αλλά κατά τη διάρκεια του απογεύματος, θα  ανυψώνεται 30 μέτρα στον αέρα για να είναι ορατό σε ολόκληρη την πόλη. Το ίδιο το αερόστατο έχει  ύψος  30 μέτρα και ουσιαστικά στέλνει το φως στο Παρίσι από ύψος 60 μέτρων.

Πώς λειτουργεί το αερόστατο;
Ο σχεδιασμός της Ολυμπιακής Φλόγας του Παρισιού 2024 είναι πολύ διαφορετικός από τους προηγούμενους αγώνες, καθώς τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια και όχι με ορυκτά καύσιμα. Πώς καίγεται, λοιπόν, θα αναρωτηθείτε;

Ο δακτύλιος στη βάση του μπαλονιού φιλοξενεί 40 φώτα LED που φωτίζουν ένα νέφος υδρατμών που παράγεται από 200 ακροφύσια υψηλής πίεσης για να δώσει το τρεμόπαιγμα και το εφέ καπνού που θα είχαν οι  πραγματικές φλόγες.

“Αυτό το απολύτως μοναδικό αερόστατο αντιπροσωπεύει όλο το πνεύμα που ήθελα να δώσω στα Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά αντικείμενα”, δήλωσε ο δημιουργός Lehanneur.

“Ελαφρύ, μαγικό και ενωτικό, θα είναι ένας φάρος τη νύχτα και ένας ήλιος σε απόσταση αναπνοής κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η φωτιά που θα καίει μέσα του θα είναι φτιαγμένη από φως και νερό, σαν μια δροσερή όαση στην καρδιά του καλοκαιριού”.

Τόσο η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος όσο και η παροχή νερού τροφοδοτούνται από το έδαφος  στην βάση  του αερόστατου, που τροφοδοτείται από τον εταίρο του Παρισιού 2024, την EDF.

“Χάρη σε μια καινοτομία της EDF, το αερόστατο του Παρισιού 2024 θα λάμψει για πρώτη φορά με μια 100% ηλεκτρική φλόγα”, δήλωσε ο Luc Rémont, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EDF. Πάνω απ ‘όλα, η EDF κατάφερε να εγγυηθεί τη ροή ηλεκτρισμού και νερού 60 [μέτρα] πάνω το έδαφος, όταν το Cauldron είναι σε πτήση», ανέφεραν σε δελτίο τύπου.

“Αυτή η “ηλεκτρική επανάσταση” που χαροποιεί ιδιαίτερα τους περιβαλλοντολόγους αφού η φωτιά είναι τεχνικά «μια φλόγα χωρίς καύσιμο από νερό και φως, κατέστη δυνατή χάρη στη μνημειώδη δουλειά που πραγματοποίησαν διοργανωτές των Αγώνων και ο σχεδιαστής Mathieu Lehanneur. Η δημιουργικότητά τους και η καινοτόμος δύναμή τους κατέστησαν δυνατή τη σχεδίαση μιας φλόγας χωρίς καύση ορυκτών καυσίμων, μιας φλόγας από νερό και φως”. Και αυτή είναι η αναφορά στην νέα πράσινη περιβαλλοντική λογική που πρέπει να κατευθύνει τις ενέργειές μας  για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης του άνθρακα που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα.

Εδώ να σημειωθεί πως  όπως είναι φυσικό αυτό το εντυπωσιακό  αερόστατο δεν φωτίζεται από την Ολυμπιακή Φλόγα που άναψε στην Αρχαία Ολυμπία στις 14 Απριλίου. Εκείνη η φλόγα, της αρχαίας Ολυμπίας, έσβησε λίγο πριν ανάψουν τα LED του εντυπωσιακού αερόστατου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ποντάρουν σε τουρισμό, εισιτήρια και τηλεοπτικά δικαιώματα

Παρίσι 2024: Μολυσμένος ξανά ο Σηκουάνας – Αναβλήθηκαν οι προπονήσεις

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ