Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Ιράν: Κίνδυνος ανάφλεξης μετά τη δολοφονία Χανίγια, τριήμερο εθνικό πένθος – «Γρίφος» η αντίδραση της Τεχεράνης

Με δύο στοχευμένα χτυπήματα – μέσα σε διάστημα μόλις 12 ωρών – το Ισραήλ στέλνει μηνύματα αποφασιστικότητας σε Χαμάς και Χεζμπολάχ, λίγα 24ωρα μετά το φονικό πλήγμα στα Υψίπεδα του Γκολάν και τον θάνατο 12 παιδιών και εφήβων. Η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σε σπίτι στο οποίο διέμενε στην Τεχεράνη, εντείνει τις ανησυχίες για γενίκευση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή, με τη Χαμάς να απειλεί το Ισραήλ πως η πράξη του «δεν θα μείνει ατιμώρητη». Είχε προηγηθεί το απόγευμα της Τρίτης η στοχευμένη επίθεση του ισραηλινού Στρατού στη Βηρυττό, με στόχο τον ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ, που θεωρείται υπεύθυνος για την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν.

O ηγέτης της Χαμάς δολοφονήθηκε από «κατευθυνόμενο πύραυλο από αέρος» που έπληξε την κατοικία όπου διέμενε στα βόρεια της πρωτεύουσας Τεχεράνης, αναφέρει το Al Jazeera που επικαλείται ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις αναφορές, η επίθεση πραγματοποιήθηκε περίπου στις 2 π.μ. τοπική ώρα. Το Fars Νews, το οποίο πρόσκειται τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, ανέφερε επίσης ότι ο Χανίγια βρισκόταν σε κατοικία για βετεράνους στα βόρεια της Τεχεράνης και επιβεβαίωσε ότι σκοτώθηκε από «βλήμα από τον αέρα». Η Χαμάς με ανακοίνωσή της κατηγορεί το Ισραήλ για τη δολοφονία του.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος μετά το μαρτύριο του Ισμαήλ Χανίγια», ανέφερε η ιρανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Η στάση του Ισραήλ

Το κλίμα στο Ισραήλ είναι συγκρατημένο. Δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση σχετικά με την δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΕΡΤews Κωστή Κωνσταντίνου. Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου έδωσε εντολή να μην σχολιαστεί τίποτα – τουλάχιστον ακόμη – για τον Ισμαήλ Χανίγια. Κι όλα αυτά ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για ανάφλεξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Οργισμένος ο Ερντογάν με τη δολοφονία του «αδερφού« Χανίγια

Κυρίαρχο θέμα είναι από το πρωί στην Τουρκία η δολοφονία του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, τακτικού συνομιλητή όχι μόνο του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, αλλά και του ίδιο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος καταδίκασε τη δολοφονία χαρακτηρίζοντας τον «αδελφό». Η κυβέρνηση Ερντογάν είναι από τους στενότερους συμμάχους της τη Χαμάς στην περιοχή.

Η υποστήριξη Ερντογάν προς τον Χανίγια δεν προέκυψε μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, αλλά έχει ιστορικό βάθος και ιδεολογική βάση, καθώς και είναι γνωστή η ιδεολογική εγγύτητα και των δύο προς το κίνημα Ιχβάν των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Τα ενημερωτικά τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα είναι σε συνεχή ροή και ενδεικτικό μάλιστα του τουρκικού πένθους για τον ηγέτη Χαμάς είναι το γεγονός ότι οι παρουσιάστριες των δικτύων αυτών εμφανίζονται μαυροντυμένες.

Στο παρελθόν, κυκλοφορούσαν πληροφορίες ότι η Χαμάς είχε γραφεία στην Τουρκία, πληροφορία την οποία διέψευσε η τουκρική κυβέρνηση μετά το ξεσπασμα του πολέμου στη Γάζα. Ανάλογες πληροφορίες ότι η Χαμάς μπορεί να μεταφέρει τα γραφεία της στην Τουρκία υπήρξαν και πρόσφατα, μετά τις φήμες ότι το Κατάρ ζήτησε από την οργάνωση να εγκαταλείψει την επικράτειά του.

O Ισμαήλ Χανίγια συναντήθηκε με τον Ερντογάν τον περασμένο Απρίλιο στην Κωνσταντινούπολη, μία συνάντηση που διήρκεσε 2,5 ώρες. O ηγέτης της Χαμάς επισκέφθηκε λίγες ημέρες αργότερα στην Κωνσταντινούπολη την ισλαμική αδελφότητα «Ισμαήλαγα», γνωστή για τους δεσμούς της με το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, μία κίνηση ενδεικτική επίσης των δεσμών του με τα ισλαμιστικά κινήματα στην Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ