Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

«Σκούπα» Χαρδαλιά στον αμαρτωλό Ε∆ΣΝΑ

Σε σαρωτικές αλλαγές, διοικητικού επιπέδου, προκειμένου να επέλθει η «κάθαρση» προχώρησε ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς σε ό,τι αφορά τον αμαρτωλό ΕΔΣΝΑ. Συγκεκριμένα απομακρύνθηκαν δύο από τα παλαιότερα στελέχη του φορέα, ο διευθυντής Ανακύκλωσης Κωνσταντίνος Μνηματίδης και ο διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών Γεώργιος Ζαχαρόπουλος.

Του ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ


• Οι μετακινήσεις (όλο νόημα) στις οποίες προχώρησε ο περιφερειάρχης Αττικής
• Η μαύρη τρύπα και το φαγοπότι


Η απομάκρυνσή τους έχει στόχο την εξυγίανση των υπηρεσιών του ΕΔΣΝΑ και τη λειτουργία του υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας. Τα στελέχη αυτά θα μετακινηθούν σε άλλες οργανικές θέσεις, μη σχετικές με τα προηγούμενα καθήκοντά τους, ενώ στον ισολογισμό του ΕΔΣΝΑ υπάρχει μια μαύρη τρύπα, η οποία προκαλεί σοκ. Σημειώνεται πάντως ότι οι κ. Μνηματίδης και Ζαχαρόπουλος δείχνουν τον κ. Γιώργο Πατούλη και τους συνεργάτες του ως υπεύθυνους για τη μαύρη τρύπα στον ισολογισμό του ΕΔΣΝΑ.

Η δημοσιογραφική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να αποκαλυφθεί η αλήθεια σχετικά με τη διαχείριση των χρημάτων του ΕΔΣΝΑ. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει αναλάβει την έρευνα, εξετάζοντας εξονυχιστικά τα πεπραγμένα των προηγούμενων ετών, με στόχο να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι για το οικονομικό έλλειμμα.

Ιστορικό

Σύμφωνα με πηγές και στοιχεία της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», τις ημέρες και τα έργα των κ. Μνηματίδη – Ζαχαρόπουλου στον ΕΔΣΝΑ γνώριζαν πολύ καλά τόσο ο κ. Γιάννης Σγουρός όσο και η κ. Ρένα Δούρου, και ακόμη καλύτερα ο κ. Γιώργος Πατούλης.

Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες, όπως αυτή της βουλευτού Σοφίας Σακοράφα το 2013, καμία ενέργεια δεν έγινε για την απομάκρυνσή τους. Χρειάστηκε να περάσουν 11 χρόνια για να αναλάβει δράση ο Νίκος Χαρδαλιάς, καθαρίζοντας τελικά «την κόπρο του Αυγείου» από τον ΕΔΣΝΑ. Την καταγγελία είχε κοινοποιήσει προς τις αρμόδιες δικαστικές και δημόσιες αρχές ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων κ. Βαρελάς από τον Ιανουάριο του 2013. Ωστόσο, μόνο πρόσφατα φαίνεται πως έγινε ουσιαστική κίνηση για την εξυγίανση του φορέα.

Το έλλειμα!

Η δράση Μνηματίδη – Ζαχαρόπουλου συνδέεται άμεσα με την οικονομική δυσπραγία του ΕΔΣΝΑ. Ο φορέας επιβεβαιώνει σε επίσημο έγγραφό του την ύπαρξη σωρευτικού ελλείμματος, μια μαύρη τρύπα ύψους 150.000.000 ευρώ. Η περιφερειακή διοίκηση του Γιώργου Πατούλη φέρεται να άφησε πίσω της μια οικτρή οικονομική κατάσταση, με άδεια ταμεία και αδυναμία εξόφλησης χρεών. Τα οικονομικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το διάστημα 2020-2023 δρούσε στην Περιφέρεια Αττικής μια ομάδα ανθρώπων που διαχειριζόταν δεκάδες εκατ. ευρώ χωρίς επαρκή έλεγχο. Το 2022 το έλλειμμα λειτουργίας ανήλθε στα 38 εκατ. ευρώ, ενώ το πρόσθετο «τέλος ταφής» του 2022, ύψους 36 εκατ. ευρώ, παρακρατήθηκε από τον ΕΔΣΝΑ αντί να αποδοθεί στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

EΔΣΝΑ

Η επόμενη μέρα για τον ΕΣΔΝΑ

Η νέα περιφερειακή αρχή υπό τον Νίκο Χαρδαλιά δεσμεύεται για την εξυγίανση του ΕΔΣΝΑ και τη δημιουργία λειτουργικών δομών με πλήρη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Ένα ολιστικό σχέδιο για μια σύγχρονη και βιώσιμη στρατηγική για την πράσινη διαχείριση των απορριμμάτων θα παρουσιαστεί σύντομα, στοχεύοντας στην οριστική θεραπεία των κακοδαιμονιών του παρελθόντος. Φυσικά μένει να αποδείξει εάν μπορεί να το κάνει, καθώς ως γνωστόν πίσω από την αμαρτωλή ιστορία του ΕΔΣΝΑ κρύβονται πολλοί σκελετοί και διακυβεύονται πολλά συμφέροντα.

Ο ΕΔΣΝΑ παραλαμβάνει ετησίως 1,8 εκατ. τόνους απορριμμάτων από τους δήμους της Αττικής, χρεώνοντας 53,6 ευρώ ανά τόνο. Μέχρι το 2019 ο φορέας εμφάνιζε σημαντικό πλεόνασμα, όμως από το 2020 τα έξοδα αυξήθηκαν δραματικά, οδηγώντας σε ένα σοβαρό οικονομικό έλλειμμα. Η σημερινή διοίκηση καλείται να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση, διασφαλίζοντας τα οικονομικά του φορέα και αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη του κοινού στην Περιφέρεια Αττικής. Η επιτυχία αυτών των προσπαθειών θα κριθεί από την ικανότητα της νέας διοίκησης να φέρει πραγματική διαφάνεια και λογοδοσία στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίθεση με καυστικό υγρό σε 26χρονο εργαζόμενο 

Σήμα κινδύνου από γιοτ στην Κεφαλονιά – Εισροή υδάτων και φόβοι για βύθιση

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ