Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Νεκρά ψάρια γέμισε ποτάμι στην Κρήτη (Βίντεο)

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους κατοίικους της περιοχής του Καρτερού Κρήτης όταν εντόπισαν νεκρά ψάρια σε κατάσταση σήψης, στην κοίτη του ποταμού στον Άγιο Ιωάννη.

Το Λιμεναρχείο Ηρακλείου επικοινώνησε με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) προκειμένου να διαπιστωθεί τι συμβαίνει. Πέρα από την επιστημονική εξήγηση του φαινομένου, οι κάτοικοι ζητούν από τις αρμόδιες Αρχές να απομακρύνουν τα ψάρια από την περιοχή για λόγους υγιεινής και αισθητικής.

Το φαινόμενο που κρύβεται πίσω από τα νεκρά ψάρια στον Καρτερό, όπως και τον Αποσελέμη, είναι η ανοξία.

«Τους χειμερινούς μήνες, λόγω τρικυμίας, το νερό του ποταμού ενώνεται με τη θάλασσα, έτσι εισέρχονται στον ποταμό ψάρια. Όταν, όμως, έρχεται το καλοκαίρι, ο Αποσελέμης και πολλά άλλα μικρά ποτάμια, δεν έχουν πια σύνδεση με τη θάλασσα. Με αποτέλεσμα τα ψάρια να παγιδεύονται στα νερά του. Η θερμοκρασία ανεβαίνει, το νερό ζεσταίνεται, είναι στάσιμο, δεν υπάρχει κίνηση για να οξυγονωθεί, και το περιβάλλον γίνεται υποξικό. Παράλληλα, τα φυτά που έχει το νερό, το φυτοπλαγκτόν παράγει πολλή βιομάζα, τη νύχτα τα φυτά καταναλώνουν οξυγόνο χωρίς να παράγουν νέο, έτσι τα επίπεδα του οξυγόνου στο νερό πέφτουν. Με λίγα λόγια, τα ψάρια παθαίνουν ασφυξία και πεθαίνουν» αναφέρουν ειδικοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παγκόσμια ανησυχία για γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή: Ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ

Ισραήλ: Παλαιστίνιος μαχαίρωσε και σκότωσε μια γυναίκα, τραυμάτισε 3 ακόμα ανθρώπους στην πόλη Χολόν

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ