Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Στα τάρταρα η ψυχική υγεία των νέων

Αποκαλυπτικά και αντιφατικά είναι τα ευρήματα νέας μελέτης για την ψυχική υγεία και τα συναισθήματα των νέων ηλικίας έως 30 ετών που διενεργεί η ΜΚΟ Breathe Hellas, σε συνεργασία με τον καθηγητή Πολιτικής Υγείας και κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκο Σουλιώτη.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Αλλά στα δύσκολα εμπιστεύονται Οικογένεια και Σύστημα Υγείας.


Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως οι νέοι δεν βρίσκουν κάτι θετικό για να πιαστούν, όμως την ίδια στιγμή που η ψυχική τους υγεία βρίσκεται στα Τάρταρα, οι ίδιοι δηλώνουν πίστη στους θεσμούς και κυρίως στο ΕΣΥ!

Όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας Κυριάκος Σουλιώτης, η έρευνα φανερώνει ότι δύο στους 10 νέους έως 30 ετών δεν βρίσκουν κάτι που να τους προκαλεί θετικά συναισθήματα στην καθημερινότητά τους, το 17% δεν βρίσκει κάποιο νόημα στη ζωή και το 47%, δηλαδή σχεδόν ο ένας στους δύο, νιώθουν ανεπαρκείς μετά από κάθε προσπάθεια που καταβάλλουν. Την ίδια ώρα όμως, οι νέοι μας πιστεύουν στον θεσμό της οικογένειας, όπως και στην εκπαίδευση, και ειδικότερα στην ανώτατη εκπαίδευση, το πανεπιστήμιο, αλλά και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι νέες μας και οι νέοι μας δίνουν ψήφο στο πολύπαθο ΕΣΥ, που χρειάζεται επιπλέον χρηματοδότηση και στελέχωση, την ώρα που φουντώνουν σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας οι διαξιφισμοί για το πώς θα στηριχθούν οι γιατροί και πώς θα καλυφθούν μεγάλα κενά στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας, ειδικά σε ακριτικούς προορισμούς, όπως είναι πολλά νησιά μας, τα οποία βουλιάζουν από τους τουρίστες εν μέσω της θερινής σεζόν.

ΕΣΥ

Η εμπιστοσύνη των νέων στο ΕΣΥ πιθανώς χτίστηκε στα προγενέστερα χρόνια της πανδημίας, που, παρότι υπήρξε μια παγκόσμια και πρωτοφανών διαστάσεων δοκιμασία, τα νοσοκομεία άντεξαν κυρίως χάρη στον ηρωισμό των άριστων γιατρών που παράγει -και εξάγει βέβαια- η χώρα μας, καθώς και χάρη στους μεγάλους ευεργέτες και τις συνεργασίες Δημοσίου και ιδιωτικού φορέα (ΣΔΙΤ) που έχουν καταφέρει να εξοπλίσουν τα δημόσια και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία με στόλο νεότερων μηχανημάτων.

Την ίδια ώρα που οι νέοι στηρίζουν το ΕΣΥ, υποδεικνύουν με τις απαντήσεις τους στην έρευνα την ανάγκη να γίνει η υγεία και η αντιμετώπισή ολιστική, εντάσσοντας σε κάθε πτυχή της φροντίδας υγείας την ψυχική υγεία και την ευεξία και καταπολεμώντας το στίγμα. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Σουλιώτης, ως κοινωνία θα έχουμε καταφέρει να πάμε μπροστά όταν θα φτάσουμε στο σημείο να λέμε στο γραφείο «συγγνώμη που άργησα, αλλά ήμουν στον ψυχίατρό μου», με την ίδια άνεση που σήμερα λέμε «είχα να πάω εκτάκτως στον οδοντίατρο».
Οι νέοι βάλλονται παντού, έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα σε πολλά μέτωπα, όπως τα απόνερα της πανδημίας, τα προβλήματα της επαγγελματικής αποκατάστασης, την ακρίβεια και όλες τις δυσκολίες που συναντούν τα νέα ζευγάρια στο ξεκίνημα της ζωής τους (στέγαση, υπογονιμότητα κ.τ.λ.).

Είναι, συνεπώς, πολύ σημαντικό σε αυτόν τον δημόσιο διάλογο που γίνεται με νέες δράσεις και λειτουργία νέων ψηφιακών πλατφορμών να τραβήξουμε κάτω από το χαλί τα προβλήματα της ψυχικής υγείας που για χρόνια παρέμεναν θέμα-ταμπού και να τα βάλουμε ως αυτόνομο, αλλά πολύ σημαντικό, κομμάτι στο «παζλ» της υγείας και της ευεξίας.

«Βάλσαμο», η εργασιακή αποφόρτιση στις διακοπές

ΕΣΥ

Η διασκέδαση βοηθά να μειωθεί το στρες και η ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική ζωή μάς κάνει πιο παραγωγικούς. Δημήτρης Οικονόμου, ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής

Το γνωστό ρητό πως «η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη» επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά τα πρόσφατα στοιχεία που φανερώνουν ότι οι Ελληνες είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους στην Ευρώπη και πως η έλλειψη ισορροπίας ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική τους ζωή πληρώνεται ακριβά. Σύμφωνα με τα ευρήματα, βρισκόμαστε μεταξύ των τριών ουραγών σε ό,τι αφορά τον προσωπικό ελεύθερο χρόνο στην Ευρώπη, και αυτό μας καθιστά λιγότερο ευτυχισμένους. Δουλεύομε πολύ, ξεκουραζόμαστε λίγο και διασκεδάζουμε λιγότερο είναι το συμπέρασμα της έρευνας, με τον ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτή Δημήτρη Οικονόμου να υπογραμμίζει πως οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες μειώνουν το άγχος και μας βοηθούν να ανακτήσουμε την ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική ζωή, με συνέπεια να γίνουμε περισσότερο παραγωγικοί.

Διακοπή της ρουτίνας

Καθώς βρισκόμαστε προ των πυλών των αυγουστιάτικων διακοπών, το μήνυμα της έρευνας και των ειδικών είναι πως δεν πρέπει να παίρνουμε τη δουλειά μαζί στις διακοπές – κάτι που ολοένα και περισσότεροι κάνουν, καθώς έτσι δεν ξεκουραζόμαστε. Η αληθινή έννοια των διακοπών είναι η διακοπή της ρουτίνας -άρα και της επαγγελματικής ρουτίνας- και, παρότι η εργασιομανία μάς ωθεί να τις αντιμετωπίζουμε «ενοχικά», οι διακοπές αποτελούν ανάγκη και όχι κάποιου είδους πολυτέλεια.

Συνεπώς, για να μην κλατάρουμε από την πολλή δουλειά, αφήνουμε εκκρεμότητες, λάπτοπ και επαγγελματικά κινητά τηλέφωνα πίσω, όταν φτιάχνουμε τις βαλίτσες μας, κι αν πρέπει οπωσδήποτε να δουλέψουμε λίγο κατά τη διάρκεια των διακοπών, ορίζουμε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο (π.χ. μία ώρα το πρωί), το οποίο τηρούμε.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα μέτρα βιοασφάλειας για να μην ξεφύγει κι άλλος (κορωνο)ιός στο μέλλον…

Αγώνας δρόμου για την ανάπτυξη mRNA εμβολίων για τον ιό της γρίπης των πτηνών

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ