Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Απίστευτη τουρκική πρόκληση στη Θράκη!

Ακόμα μία τουρκική προκλητική ενέργεια που μένει αναπάντητη συνέβη πριν από λίγες ημέρες στη Θράκη. Σε εκδήλωση που υποτίθεται ότι προάγει την πολιτιστική συνεργασία μουσουλμάνων και χριστιανών, και έγινε με επιχορήγηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, υπήρξε μια τεράστια πρόκληση. Η Τουρκοκύπρια τραγουδίστρια Ισίν Καρατζά τραγούδησε το «Εμβατήριο της Σμύρνης», τον ύμνο που εξυμνεί την είσοδο του Κεμάλ στη Σμύρνη το 1922 και τις σφαγές των Ελλήνων.

Μήνυμα

Προφανώς ήταν ακόμα ένα μήνυμα του τουρκικού παρακράτους για το ποιος «κάνει κουμάντο στη Θράκη», αλλά και μια πολιτιστική απάντηση στην άρνηση της Δέσποινας Βανδή να τραγουδήσει στη Σμύρνη όταν είδε ότι είχαν αναρτηθεί στον χώρο της συναυλίας πανό του Κεμάλ.

Ο χώρος όπου έγινε η συναυλία παραχωρήθηκε από τον Δήμο Κομοτηνής, ενώ υπήρξε επιχορήγηση από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ύψους 2.000 ευρώ και οικονομική ενίσχυση επιφανών επιχειρηματιών, όπως του Λεβέντ Σαδίκ, γιου του πρώην βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ. Για να καταλάβουν όλοι τι ακριβώς έχει συμβεί, να δούμε τους στίχους του εν λόγω ύμνου:

«Ανθίζουν τα λουλούδια στα βουνά της Σμύρνης Ο χρυσός ήλιος ρίχνει τις πλεξούδες του. Σαν τον αέρα φεύγουν οι ηττημένοι εχθροί. Μπράβο Μουσταφά Κεμάλ Πασά μπράβο. Σε πολύτιμους λίθους θα γραφτεί το όνομά σου

Στα βουνά της Σμύρνης έμεινα. Έγραψα στο βιβλίο αυτούς που θυσιάστηκαν. Αγκάλιασα τα ορφανά παιδάκια. Καημένη μάνα αυτή ήταν η μοίρα μου. Το αίμα μου να θυσιαστεί για την ωραία πατρίδα Μπράβο Μουσταφά Κεμάλ Πασά μπράβο. Σε πολύτιμους λίθους θα γραφτεί το όνομά σου

Γιος Τούρκου είμαι θέλω να πεθάνω. Και από αγκάθια να είναι το χώμα δεν μασάω. Να ντραπούν από τον Θεό όσοι λιποψύχησαν.  Μπράβο Μουσταφά Κεμάλ Πασά μπράβο. Σε πολύτιμους λίθους θα γραφτεί το όνομά σου».

Το θέμα έφερε στην επιφάνεια η Ειρήνη Βλασακάκη, τομεάρχης Θράκης και Συνοριακής Πολιτικής των Δημοκρατών, δηλαδή του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου, η οποία δήλωσε: «Λίγες ημέρες μετά την ημέρα μνήμης των 50 χρόνων της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στην Κύπρο, η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί. Την Κυριακή 4 Αυγούστου στην εκδήλωση που οργάνωσε η νεολαία του τουρκοπροξενικού συλλόγου (Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας), με συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ακούστηκε και χειροκροτήθηκε ο ύμνος στον Κεμάλ Ατατούρκ (για το ολοκαύτωμα της Σμύρνης) στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.

Αυτή η προκλητική ενέργεια της Τουρκοκύπριας Ισίν Καρατζά να τραγουδήσει τον ύμνο του Κεμάλ Ατατούρκ στην Κομοτηνή αποτελεί αφενός προσβολή για την πατρίδα μας, αλλά εμφανώς παρουσιάζει και μία ακόμη όψη της τουρκικής επιθετικότητας και του αναθεωρητισμού.  Η προσπάθειά της να διαβρώσει την ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και πρέπει οι υπηρεσίες άμυνάς μας να προσαρμόσουν τους σχεδιασμούς τους σε όλες τις όψεις της τουρκικής επιθετικότητας.

Οι εγκάθετοι της Τουρκίας στην πατρίδα μας πρέπει να απογυμνωθούν ιδεολογικά μέσα από τη σύγκριση κοινωνικών και δημοκρατικών αξιών».

Για αυτό το θέμα ο περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης δήλωσε: «Σχετικά με τη συναυλία που διοργάνωσε στην Κομοτηνή ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης, και στην οποία συμμετείχε η τραγουδίστρια Ισίν Καρατζά και επειδή από την καλλιτέχνιδα ακούστηκε το ‘‘Εμβατήριο της Σμύρνης’’, που δικαίως προκάλεσε αντιδράσεις, διευκρινίζονται τα εξής: Κατ’ αρχάς είναι αυστηρά καταδικαστέο το γεγονός ότι ακούστηκε το συγκεκριμένο τραγούδι στη συναυλία της Ισίν Καρατζά στην Κομοτηνή, καθώς πρόκειται για ένα στρατιωτικού τύπου εμβατήριο που δεν έχει θέση σε καλλιτεχνικά δρώμενα και επιπλέον προσβάλλει την ελληνική ιστορική συλλογική μνήμη.

Παρέμβαση

Σε ό,τι αφορά την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης (η οποία διοργάνωσε τη συναυλία) με 2.000 ευρώ, αυτή έγινε βάσει του προγράμματος δράσης το οποίο παρέλαβε η νυν διοίκηση από την απελθούσα διοίκηση. Η παρέμβαση της υφιστάμενης διοίκησης στο εν λόγω πρόγραμμα δράσης αφορούσε κατά κύριο λόγο οικονομικές διορθώσεις με γνώμονα την ενίσχυση όσο το δυνατόν περισσότερων συλλόγων (που πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια), προκειμένου να παρουσιάσουν καλλιτεχνικά δρώμενα / παραστάσεις κ.λπ. Στόχος ήταν να μην εξαιρεθεί κανένας σύλλογος, έτσι ώστε να ενισχυθεί η πολιτιστική δραστηριότητα της περιοχής μας στο μέτρο του δυνατού. Σε αυτή τη λογική, και προκειμένου να ωφεληθούν όλοι, μειώθηκε το ποσό της επιχορήγησης από τις 4.000 ευρώ στις 2.000 ευρώ στον συγκεκριμένο σύλλογο αλλά και σε άλλους, ώστε τελικά όλοι οι σύλλογοι κατά μέσον όρο να λάβουν από 1.500 έως 2.000 ευρώ (ανάλογα με το ύψος της προγραμματιζόμενης δράσης).

Φυσικά, οι επιχορηγήσεις δίνονται εφόσον οι σύλλογοι πληρούν κριτήρια επιλεξιμότητας και εφόσον προσκομίσουν και το καταστατικό της λειτουργίας τους. Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης προσκόμισε καταστατικό επικυρωμένο από τις ελληνικές Αρχές και όλα τα άλλα απαραίτητα δικαιολογητικά, και ως εκ τούτου έλαβε τα χρήματα της επιχορήγησης.

Προφανώς δεν είναι εφικτό ως Περιφέρεια ΑΜ-Θ να ‘‘προκαθορίσουμε’’ το περιεχόμενο κάθε εκδήλωσης που χρηματοδοτούμε, ούτε να το ‘‘λογοκρίνουμε’’ εκ των προτέρων, ωστόσο οφείλουμε να κρίνουμε και να αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα. Συνεπώς, τόσο ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης, όπως και κάθε σύλλογος που έλαβε επιχορήγηση από την ΠΑΜ-Θ θα αξιολογηθεί και θα κριθεί εκ του αποτελέσματος της χρηματοδοτούμενης δράσης πριν από την κατάρτιση του προγράμματος δράσης για το έτος 2025.

Στόχος της διοίκησης είναι η προαγωγή του πολιτισμού στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, διασφαλίζοντας ότι αυτό γίνεται με ενδεδειγμένους τρόπους. Γι’ αυτό και για κάθε δράση που χρηματοδοτείται, αυτομάτως ο φορέας που την υλοποιεί κρίνεται, και τα συμπεράσματα καταγράφονται για την επόμενη φορά που θα αιτηθεί την οικονομική συνδρομή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Τέλος, η διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης θα συνεχίσει να εργάζεται για την αρμονική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων στον νομό Ροδόπης και σε όλη την ΠΑΜ-Θ, πάντα με προσήλωση στις αρμοδιότητές της και στο ισχύον πλαίσιο»

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκκενώνεται το νοσοκομείο Aμαλία Φλέμινγκ (Βίντεο)

Διαλύει την Αττική η πυρκαγιά: Ο καπνός σκέπασε όλη την Αθήνα (Βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ