Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Για πρώτη φορά πλοίο στο νησί της Ρω

Τη νήσο Ρω, το νοτιοανατολικό άκρο – σύνορο της χώρας, επισκέφθηκε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, συνοδευόμενος από στελέχη της περιφέρειας, στο πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο πλοίου που έγινε ποτέ στο νησί και που κατέστη δυνατόν μετά την κατασκευή προβλήτας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ από την Μαρία Σπυριδωνάκου

Η επίσκεψη του περιφερειάρχη έγινε στο πλαίσιο δοκιμαστικού δρομολογίου του πλοίου «Dodekanisos Pride» της ναυτιλιακής εταιρείας «Dodekanisos Seaways», η οποία ζήτησε και έλαβε ειδική άδεια για να προσεγγίσει τη Ρω, προκειμένου να ελεγχθεί το βύθισμα του λιμανιού καθώς και η λειτουργικότητα της προβλήτας, πριν το έργο παραδοθεί επισήμως.

Γ. Χατζημάρκος : «Η Ρω δεν είναι βραχονησίδα, είναι νησί»

Για μια ιστορική στιγμή που στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα πατριωτισμού έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος. «Είναι μια μέρα ιστορική για τα νησιά μας και αυτό δεν είναι υπερβολή. Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που πλοίο φτάνει και δένει στη νήσο Ρω. Από αυτή την κουκίδα γης, που η Δέσποινα Αχλαδιώτη ύψωνε επί 40 χρόνια την ελληνική σημαία, στέλνουμε και εμείς σήμερα το ίδιο μήνυμα, στη δική μας γλώσσα. Το μήνυμα της αφοσίωσης, της αγάπης για την πατρίδα. Το μήνυμα της θωράκισης των νησιών του Αιγαίου με υποδομές.

Είναι η δική μας εκδοχή άσκησης πατριωτισμού. Του πατριωτισμού των έργων. Σίγουρα μια σπουδαία εθνική υπόθεση που θα αναδειχθεί όπως της αξίζει, μετά τη σημερινή επιβεβαιωτική προσέγγιση, και θα παραδοθεί όπως πρέπει στους νησιώτες και σε όλη τη χώρα. Έχουμε βάλει πολλή ψυχή, έχουμε κάνει δύσκολα έργα εκεί και είμαστε πολύ υπερήφανοι που τα καταφέραμε.

Έχουμε ξαναπεί πολλές φορές, η αξία ενός έργου δεν εξαντλείται πάντα στο τεχνικό του μέρος και στον προϋπολογισμό του. Οι λιμενικές υποδομές στο νησί της Ρω, όπως και η προβλήτα αντίστοιχα στη Στρογγύλη, που έχει ήδη παραδοθεί, είναι σίγουρα πολύ περισσότερα και όλα για όσα αξίζει κανείς να παλεύει. Το νησιωτικό σύμπλεγμα Καστελλορίζου, Ρω, Στρογγύλης είναι η μεγαλύτερη ελληνική γη. Οι τίτλοι “βραχονησίδες” και “νησίδες” τελείωσαν εδώ.

Η Ρω δεν είναι βραχονησίδα, είναι νησί. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη μάχη, να ξεριζώσουμε τέτοιους χαρακτηρισμούς και αντιλήψεις, όπως ξεριζώσαμε και την αντίληψη περί άγονης γραμμής».

κεντρική φωτογραφία: Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Πατέρας και γιος πυροβόλησαν πισώπλατα 19χρονο (Βίντεο)

Δεκαπενταύγουστος: Τα μέτρα της τροχαίας για την έξοδο των εκδρομέων – Που απαγορεύονται τα φορτηγά

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ