Αντιδράσεις προκαλεί η μουσική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο προαύλιο της Παναγίας του Βουνού στη Σίφνο. Κάτοικοι κάνουν λόγο για “βεβήλωση ενός τόσο σημαντικού μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς για το νησί”. Καταγγέλλουν ότι “ο ιερός χώρος με ιστορία που χρονολογείται από το 1813, μετατράπηκε χθες 17/8 από τις 11 το πρωί μέχρι τα ξημερώματα σε υπαίθριο κλαμπ υπό τους ήχους ξένων επιτυχιών και λαϊκών ασμάτων με άφθονο αλκοόλ να ρέει από το αυτοσχέδιο μπαρ, με τις «ευλογίες» της Δημάρχου Μαρίας Ναδάλη”.
Όπως αναφέρουν: “Έχει καταγγελθεί επανειλημμένα η βεβήλωση των πολιτιστικών και θρησκευτικών μας χώρων και σε άλλες περιοχές όπως η Παναγία της Σουμελά και η περίπτωση της Παναγίας του Βουνού έρχεται να προστεθεί σ’ αυτό τον θλιβερό κατάλογο των ασεβών πράξεων που δεν μας τιμά.
Σε αυτόν τον ιερό τόπο, που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τους Σιφνιούς και έχει φιλοξενήσει προσωπικότητες όπως ο Νίκος Καζαντζάκης, οι πρωταγωνιστές της εκδήλωσης ξεφαντώνουν υπό την εκκωφαντική μουσική που ταυτίζεται με τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και δεν συνάδουν με την παράδοση και την ιερότητα του χώρου που έχει αφιερωθεί στην Παναγία και τους Αγίους Κωνσταντίνο, Ελένη και Νικόλαο, και είναι προσβλητική και ασυμβίβαστη με την ιερότητα του μοναστηριού. Η Παναγία του Βουνού, με τα πολύτιμα κειμήλιά της, όπως η σπάνια εικόνα της Παναγίας της Μαχαιρούσας, είναι ένας χώρος που πρέπει να προστατευτεί και σε καμία περίπτωση να μην μετατραπεί σε σκηνικό για εκδηλώσεις ντροπής. Τι πιο όμορφο και πλήρως αποδεκτό από το να γινόταν το φεστιβάλ κλασσικής μουσικής Musifanto στον προαύλιο χώρο; Τι σωστότερο από το να προβληθεί μια ποιοτική ταινία ή να γίνει μια παράσταση με θρησκευτικά στοιχεία όπως το «Δάκρυ της Παναγίας»;” λέει κάτοικος.
“Βεβήλωση της Παναγίας του Βουνού”
Πρόσωπο που παρακολούθησε από κοντά την εκδήλωση κάνει λόγο για κατάφωρη ασέβεια προς την πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά του εν λόγω μοναστηριού: “Η απόφαση του δήμου να επιτρέψει τη διοργάνωση ενός τέτοιου πάρτι δεν είναι απλώς μια ατυχής απόφαση αλλά μια ενέργεια που υπονομεύει την ταυτότητα του νησιού και προσβάλλει τη συλλογική μνήμη των κατοίκων και των επισκεπτών του. Πώς μπορούμε να μιλάμε για σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά όταν οι ίδιοι οι τοπικοί άρχοντες επιτρέπουν την παραβίασή της; Η βεβήλωση της Παναγίας του Βουνού δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με οποιοδήποτε πρόσχημα, ούτε με την υπόσχεση ότι τα έσοδα θα διατεθούν για το περιφερειακό ιατρείο του νησιού που πράγματι χρήζει αρωγής. Υπάρχουν πολλοί άλλοι χώροι στο νησί που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τέτοιες εκδηλώσεις χωρίς να προσβάλλουν την ιερότητα και την ιστορική σημασία ενός τόσο σημαντικού μνημείου. Είναι πασιφανές πως η Σίφνος, με την πλούσια πολιτιστική και θρησκευτική της παράδοση, αξίζει καλύτερη μεταχείριση” σημειώνει και καταλήγει: κάθε φορά που επιτρέπουμε τέτοιες ενέργειες, χάνουμε ένα κομμάτι από την ψυχή και την ταυτότητα του τόπου μας. Η Σίφνος, με τα 235 μοναστήρια και εκκλησίες της, δεν πρέπει να γίνει θύμα αυτής της ασέβειας και αδιαφορίας. Είναι ώρα να αναλογιστούμε τι αρέσει στους τουρίστες, τι αποτελεί πόλο έλξης γι΄αυτούς και όχι στον βωμό του κακώς εννοούμενου εκσυγχρονισμού να επιτρέπουμε την άναρχη δόμηση και την καταπάτηση χώρων που αποτελούν το στολίδι του νησιού.”
Η εκδήλωση έγινε ενώ στο νησί έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Κάτοικοι εξέφραζαν την ανησυχία τους για τα μέτρα ασφαλείας καθώς υπήρχε κίνδυνος να προκληθεί πυρκαγιά στην κορυφή του βουνού και να κατευθυνθεί προς τον Πλατύ Γιαλό. Έλεγαν μάλιστα ότι
“μέχρι τα ξημερώματα όλος ο Πλατύς Γιαλός βρίσκεται σε αναγκαστική «αγρυπνία» καθώς η μουσική είναι εκκωφαντική σε μια περίοδο που υπάρχει αυξημένος τουρισμός ο οποίος επιζητά το λιγότερο έναν ήσυχο ύπνο.”
“Χωρίς ταμειακή”
Πρόσωπο που έδωσε το παρών στην εκδήλωση καταγγέλει ότι δεν υπήρχε πουθενά ταμειακή μηχανή. Εξέφραζε μάλιστα την απορία του αν δηλώθηκαν στις φορολογικές αρχές τα επιπλέον ποτά που καταναλώθηκαν καθώς η είσοδος με εισιτήριο που κοστίζει 10 ευρώ συμπεριλαμβάνει ένα ποτό.