Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

«Οι αξίες μου δεν έχουν αλλάξει»: H Χάρις υπερασπίζεται την πολιτική της στην πρώτη συνέντευξη ως υποψήφια Πρόεδρος

Στην πρώτη συνέντευξη της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις και του κυβερνήτη της Μινεσότα Τιμ Βαλς στη Ντάνα Μπας στο CNN, η Χάρις εξηγεί ορισμένες βασικές αλλαγές πολιτικής που έχει κάνει από τότε που έγινε υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία.
«Πώς πρέπει να δουν οι ψηφοφόροι μερικές από τις αλλαγές που έχετε κάνει; Μήπως επειδή έχετε περισσότερη εμπειρία τώρα και έχετε μάθει περισσότερα έχοντας τις κατάλληλες πληροφορίες;» ρώτησε η Μπας. «Πρέπει να αισθάνονται άνετα και σίγουροι ότι αυτό που λέτε τώρα πως η πολιτική σας θα προχωρήσει μπροστά;»
Ερωτηθείσα για ζητήματα που έχουν απασχολήσει κατά την προεκλογική περίοδο, η κυρία Χάρις διαβεβαίωσε πως εάν κερδίσει «δεν θα απαγορεύσει» την υδραυλική ρωγμάτωση, μέθοδο εξόρυξης υδρογονανθράκων εναντίον της οποίας εξεγείρονται πολλές οργανώσεις.
«Μπορούμε να πιστεύουμε και να να αναπτύσσουμε ακμάζουσα οικονομία, βασισμένη σε καθαρές μορφές ενέργειας, χωρίς να απαγορεύσουμε την υδραυλική ρωγμάτωση», σημείωσε η αντιπρόεδρος, μολονότι στο παρελθόν είχε ταχθεί εναντίον της τεχνικής αυτής, αντικείμενο διένεξης στην Πενσιλβάνια, πολιτεία-κλειδί.

Για τη μετανάστευση, ζήτημα που συγκαταλέγεται στα αγαπημένα του κ. Τραμπ, η υποψήφια, 59 ετών, διεμήνυσε ότι θα υπάρχουν «συνέπειες» για τους ανθρώπους που εισέρχονται παράτυπα στην επικράτεια των ΗΠΑ εάν εκλεγεί στην προεδρία. «Πιστεύω πως πρέπει να υπάρχουν συνέπειες. Έχουμε νόμους, που πρέπει να τηρούνται και να επιβάλλονται», δήλωσε ερωτηθείσα για το πολιτικά εκρηκτικό ζήτημα.
«Νομίζω ότι η πιο σημαντική πτυχή της πολιτικής μου προοπτικής και των αποφάσεών μου είναι ότι οι αξίες μου δεν έχουν αλλάξει», είπε η Χάρις. «Αναφέρατε το Green New Deal. Πάντα πίστευα —και δούλευα πάνω σε αυτό— ότι η κλιματική κρίση είναι πραγματική. Ότι είναι ένα επείγον ζήτημα στο οποίο θα πρέπει να εφαρμόσουμε προγράμματα που περιλαμβάνουν την τήρηση των προθεσμιών».

Η Χάρις, επίσης απάντησε και σε μια ερώτηση σχετικά με τη δυσφήμιση του Τραμπ ότι «έγινε μαύρη», για εκλογικούς σκοπούς  αποκαλώντας τη φυλετική αυτή επίθεση εκ μέρους του αντιπάλου της «το ίδιο παλιό, κουρασμένο ανέκδοτο».Κατηγόρησε δε  τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο, Ντοναλντ Τραμπ ότι προώθησε πρόγραμμα το οποίο υποβάθμισε τον «χαρακτήρα και τη δύναμη» των Αμερικανών και «δίχασε το έθνος μας», είπε «νομίζω πως ο κόσμος είναι έτοιμος να γυρίσει αυτή τη σελίδα».

Σε κάτι που μπορεί να αποτελεί έκπληξη, η Χάρις δήλωσε επίσης ότι είναι ανοιχτή στο διορισμό ενός Ρεπουμπλικανού στο υπουργικό συμβούλιο της.
«Έχω περάσει την καριέρα μου προσκαλώντας διαφορετικές απόψεις. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να έχουμε ανθρώπους στο τραπέζι – όταν λαμβάνονται μερικές από τις πιο σημαντικές αποφάσεις – που έχουν διαφορετικές απόψεις», είπε η Χάρις. «Και νομίζω ότι θα ήταν προς όφελος του αμερικανικού κοινού ένα μέλος του υπουργικού μου συμβουλίου να είναι Ρεπουμπλικανός».

Σχολιάζοντας τη συνέντευξή της ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως «Αδημονώ να πάω στην τηλεμαχία με τη ‘συντρόφισσα’ Κάμαλα και να δείξω πόσο απατεώνισσα είναι. Η Χάρις έχει αλλάξει θέσεις για όλα τα ζητήματα», πέταξε ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω Truth Social, πλατφόρμας που αποτελεί προσωπικό του δημιούργημα, αναφερόμενος στο ντιμπέιτ των δυο αντιπάλων που προβλέπεται να γίνει τη 10η Σεπτεμβρίου.

Ο δισεκατομμυριούχος, 78 ετών, πολλαπλασιάζει τις επιθέσεις του επί προσωπικού εναντίον της αντιπροέδρου αφού έγινε σαφές ότι θα γίνει η υποψήφια των Δημοκρατικών, μετά την πολύκροτη απόφαση του Τζο Μπάιντεν την 21η Ιουλίου να εγκαταλείψει την εκστρατεία για την επανεκλογή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κάμαλα Χάρις “κλείνει την ψαλίδα” από τον Τραμπ και σε ό,τι αφορά την οικονομία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos

Κάμαλα Χάρις: Αυλαία στο συνέδριο των Δημοκρατικών με ιστορική ομιλία (Βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ