Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Αποκατάσταση του κράτους δικαίου: Η εκστρατεία «ελευθερίας» της Καμάλα Χάρις ενάντια στον Τραμπισμό

Oι επιθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ στο κράτος δικαίου και στην βασική αντίληψη ότι δεν έχουμε βασιλιάδες και κανέναν υπεράνω του νόμου στην Αμερική, έχουν φέρει το θέμα της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης ως κυρίαρχη συζήτηση στον προεκλογικό αγώνα για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Πράγματι, η Καμάλα Χάρις έχει υιοθετήσει ως «θεμελιώδη αρχή» την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στην ομιλία αποδοχής της υποψηφιότητάς της στο συνέδριο των Δημοκρατικών.

Νίκου Βασιλειάδη

Κάνοντας αυτό, επέστησε την προσοχή μας στο ένα πράγμα που οι περισσότεροι θεωρούσαν δεδομένο μέχρι την άφιξη του Τραμπ και του κινήματός του MAGA.
Ήταν αυτό ακριβώς – η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη – για το οποίο οι Αμερικανοί επαίρονταν πως έχουν δημιουργήσει σε μια ελεύθερη, δημοκρατική κοινωνία και πίστευαν πως τους έκανε να ξεχωρίζουν από τον υπόλοιπο κόσμο αλλά και που υπέθεταν πως πάντα θα ήταν έτσι και που τέθηκε σε αμφισβήτηση με τον ερχομό του Ντόναλντ Τραμπ.

Με απλά λόγια, το κράτος δικαίου σε μια ελεύθερη δημοκρατική κοινωνία είναι αυτό που μας κρατά ελεύθερους. Οι περιορισμοί του υπερισχύουν της αντίθετης βούλησης οποιουδήποτε ατόμου. Για αυτό τον λόγο, οι δικτάτορες δεν έχουν καμία θέση σε αυτές τις κοινωνίες.

Στα αυταρχικά κράτη, κυβερνά η βούληση των δικτατόρων, επιτρέποντάς τους να διώκουν, να φυλακίζουν ή να αφαιρούν τη ζωή οποιουδήποτε τους αντιτίθεται.
Όπως είπε συνοπτικά ο Τζον Λοκ, ο λαμπρός πολιτικός φιλόσοφος του 17ου αιώνα που ενέπνευσε τους ιδρυτές της Αμερικής, «Εκεί που τελειώνει ο νόμος, αρχίζει η τυραννία».

Το κράτος δικαίου βασίζεται στη δομή των θεσμών και των διαδικασιών που απαιτούνται για τον περιορισμό μιας τέτοιας τυρανικής εξουσίας.

Το Αμερικανικό σύνταγμα μας το εξασφαλίζει αυτό μοιράζοντας την εξουσία μεταξύ ισότιμων κλάδων, μειώνοντας την εξουσία οποιουδήποτε κλάδου έτσι ώστε καμία να μην είναι απεριόριστη και να προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών.
Ένα έθνος που βασίζεται στις διαθέσεις των εκάστοτε κυβερνώντων, και όχι στην εφαρμογή των Νόμων από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη βρίσκεται σε κίνδυνο όσο ποτέ άλλοτε εξαιτίας ενός επίδοξου δικτάτορα και των συμμάχων του για την άσκηση της αυταρχικής εξουσίας, όπως για παράδειγμα η εφαρμογή του project 2025 (Το Σχέδιο Μετάβασης της Προεδρίας 2025 επίσης γνωστό ως Project 2025, είναι μια πρωτοβουλία που οργανώθηκε από το Heritage Foundation με στόχο την προώθηση μιας συλλογής συντηρητικών και δεξιών προτάσεων πολιτικής για την αναμόρφωση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και την εδραίωση της εκτελεστικής εξουσίας, με την προϋπόθεση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2024) το οποίο περιλαμβάνει λεπτομερή σχέδια που θα του επιτρέψουν να κάνει ό,τι θέλει  – συμπεριλαμβανομένου του «τερματισμού» ορισμένων διατάξεων του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεν είναι δύσκολο να το διαπιστώσει αυτό κανείς αν ανατρέξει στα πεπραγμένα του Ντόναλντ Τραμπ, σε διάφορες περιόδους, και ειδικά τώρα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, όπου έχει υπονομεύσει και επιτεθεί εναντίον όλων , επιδιώκοντας ένα σύστημα χωρίς κανόνες στο οποίο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι ελεύθερος να παραβιάζει ή να αρνείται τις στοιχειώδεις ελευθερίες των Αμερικανών πολιτών.
Η συμπεριφορά του Τραμπ πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την 6η Ιανουαρίου 2021, για να ανατρέψει αυτό που οι ίδιοι του αξιωματούχοι περιέγραψαν ως τις πιο ασφαλείς εκλογές στην ιστορία μας ήταν μια συνεχής προσπάθεια άρνησης της θεμελιώδους Αρχής πως ο λαός είναι η μόνη νόμιμη πηγή κυβερνητικής εξουσίας που κατέχει και ασκεί τις εξουσίες της αυτοδιοίκησης μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών» και πως όλοι πρέπει να «τιμούν και να σέβονται» τα εκλογικά αποτελέσματα ελλείψει νομικών ενεργειών που τα ακυρώνουν.
Συνέπεια της εξουσίας του λαού να κυβερνά είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να τιμά τα θεμελιώδη δικαιώματά μας. Επομένως, μια βασική Αρχή του κράτους δικαίου είναι ότι πρέπει να «σεβόμαστε, να υποστηρίζουμε και να υπερασπιζόμαστε τα συνταγματικά δικαιώματα όλων των πολιτών» με δικαιοσύνη και ορθή απονομή του δικαίου. «Κανένα άτομο δεν είναι υπεράνω, κάτω ή πέρα από το νόμο».

Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να παραβιάσει αυτές τις θεμελιώδεις αρχές, μεταξύ άλλων δηλώνοντας δεκάδες φορές ότι θα χρησιμοποιήσει την κυβέρνηση για να τιμωρήσει τους εχθρούς του και απελευθερώσει τους περισσότερους ή όλους τους ταραχοποιούς της εισβολής στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου, ακόμη και εκείνων που συμμετείχαν σε βία και επιτέθηκαν στην αστυνομία. Αυτό φυσικά είναι μια κατάφωρη πολιτικοποίηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε μια προσπάθεια του Τραμπ να ευθυγραμμίσει τις ενέργειες του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τα προσωπικά του συμφέροντα.
Ο θεμέλιος λίθος του κράτους δικαίου είναι το δικαστικό σύστημα. Τα δικαστήρια είναι ο απαραίτητος θεσμός που κάνει πραγματικότητα τη δομή της περιορισμένης διακυβέρνησής μας με βάση το Σύνταγμα και τις διατάξεις για ίση μεταχείριση και θεμελιώδη δικαιώματα. Όταν τα ατομικά δικαιώματα συγκρούονται και τα συμφέροντα δεν μπορούν να συμβιβαστούν χωρίς παρέμβαση, τα δικαστήρια είναι εκεί για να επιλύσουν τη διαφορά.
Η περιφρόνηση του Τραμπ για τις ετυμηγορίες που στρέφονται εναντίον του και για τα δικαστήρια που δεν τον υποστηρίζουν είναι διάχυτη. Σπεύδει να απορρίψει ως «στημένα» τα συχνά δυσμενή αποτελέσματα των δικαστικών διαφορών στις οποίες εμπλέκεται, συμπεριλαμβανομένης της καταδίκης του στη Νέα Υόρκη για 34 κακουργήματα.

Τον περασμένο χρόνο, οι εκστρατείες του χαρακτηρίστηκαν από δημόσιες επιθέσεις στους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, Άρθουρ Ενγκορόν και Χουάν Μέρτσαν –δικαστές στις δίκες του Τραμπ, καθώς και του επιτελείου και των μελών της οικογένειάς του– εκτοξεύοντας απειλές εναντίον τους και στο σύστημα της ανεξάρτητης δικαιοσύνης.
Στη συνέχεια, ο Τραμπ πήρε τον Νόμο στα χέρια του όταν τα δικαστήρια απέρριψαν τις δικαστικές προσφυγές του για το εκλογικό αποτέλεσμα το 2020 ενώ το κράτος δικαίου περιλαμβάνει την προστασία «του δικαιώματος των θιγόμενων υποψηφίων να επικαλούνται τη δικαστική διαδικασία για να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών», αλλά προβλέπει επίσης ότι «πρέπει να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις που προκύπτουν».
Ο Τραμπ συνεχίζει να ψεύδεται για γεγονότα που έρχονται σε αντίθεση με το προσωπικό του συμφέρον και με τα ψέμματά του έσπειρε διχόνοια και διχασμό στο έθνος, θέτοντας σε αμφισβήτηση το Κράτος Δικαίου.

Δεδομένης της σοβαρότητας αυτής της απειλής, είναι δικαιολογημένη η απόφαση της Καμάλα Χάρις να έχει θέσει την υπεράσπιση του Κράτους Δικαίου σε υψηλή προτεραιότητα της προεκλογικής της εκστρατείας. Το πόσο σημαντικό είναι αυτό φθάνεται από την απόφαση του Αμερικανικού Δικηγορικού Συλλόγου, όταν στις 6 Αυγούστου ανακοίνωσε την υποστήριξή του στη «Δήλωση Αρχών για τη Διατήρηση, Προστασία και Προστασία του Συντάγματος, του Κράτους Δικαίου και της Αμερικανικής Δημοκρατίας», ένα κείμενο αρχών που θωρακίζει το Κράτος Δικαίου και το αμερικανικό Σύνταγμα που μετρά 235 χρόνια αδιάκοπης συνταγματικής κληρονομιάς και που διασφαλίζει ότι ο απόλυτος διαιτητής της νόμιμης εξουσίας, το εκλογικό σύστημα, θα δώσει ένα αλάνθαστο μήνυμα αυτό το φθινόπωρο.

Ο σεβασμός και η προστασία του Κράτους Δικαίου είναι ζωτικής σημασίας για για το μέλλον των Ηνωμένων Πολιτειών. Διαφορετικά, οι Αμερικάνοι πολίτες κινδυνεύουν να ξυπνήσουν στις 6 Νοεμβρίου με τις ελευθερίες του να μιλούν ελεύθερα, να συναθροίζονται να έχουν δικαίωμα ψήφου και να αποφασίζουν ελεύθερα για την αναπαραγωγική τους δυνατότητα να ξεθωριάζουν στον καθρέφτη της Αμερικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Κάμαλα Χάρις: Η Αμερική είναι έτοιμη να «γυρίσει τη σελίδα» του Τραμπ

Η δύναμη του απλού μηνύματος της Καμάλα Χάρις: Η ελευθερία είναι αυτό που θέλουν οι κανονικοί Αμερικανοί

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ