Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Η δαμόκλειος σπάθη της ακροδεξιάς πάνω από την κυβέρνηση Μπαρνιέ

Παρά την τρίτη θέση που τελικά πήρε στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, μετά από την εντυπωσιακή πρωτιά του Α γύρου με ποσοστό 33,2%, το ακροδεξιό Εθνική Συσπείρωση (RN) των Μαρίν Λεπέν και Ζορντάν Μπαρντελά κρατά στα χέρια του την τύχη του νέου Γάλλου πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ, μίας “παλιάς καραβάνας” της πολιτικής που καλείται να κυβερνήσει τη Γαλλία χωρίς όμως να διαθέτει δεδομένη πλειοψηφία.
Με 143 βουλευτές από τους 577 της Εθνοσυνέλευσης, και με την αριστερά να δηλώνει ότι δεν θα υποστηρίξει έναν δεξιό πρωθυπουργό, το Κόμμα της Λεπέν και του Μπαρντελά και οι σύμμαχοί του κατέχουν ηγετικό πια ρόλο στο γαλλικό κοινοβουλευτικό σώμα, στην προσπάθεια του Μπαρνιέ να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού.
Λίγα λεπτά αφότου το γαλλικό προεδρικό μέγαρο ανακοίνωσε τον διορισμό ως πρωθυπουργού την Πέμπτη (5 Σεπτεμβρίου), του πρώην διαπραγματευτή επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit που από το 2016 μέχρι το 2021 είχε υπομείνει ατελείωτες ώρες διαπραγμάτευσης με την Τερέζα Μέι και τον Μπόρις Τζόνσον, προσπαθώντας να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες που αναπόφευκτα θα επέφερε η αποχώρηση της Μ.Βρετανίας για την Ευρώπη. για το Brexit , ο πρόεδρος της Εθνικής συσπείρωσης, Ζορντάν Μπαρντελά, εξήγησε ότι οι δράσεις και οι δημοσιονομικές αποφάσεις της νέας κυβέρνησης θα κριθούν «επί της ουσίας».
Για την ισχυρή κυρία της ακροδεξιάς στην Γαλλία, Μαρίν Λεπέν ο Μπαρνιέ «φαίνεται να πληροί τουλάχιστον το πρώτο κριτήριο που το κόμμα της έχει θέσει, δηλαδή κάποιον που σέβεται τις διάφορες πολιτικές δυνάμεις», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα είναι επιφυλακτική και σαφώς δεν θα ενεργήσει αμέσως για να τον ανατρέψει.
Όμως η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας RN εξήγησε ότι το κίνημά της «δεν θα συμμετάσχει» στην κυβέρνηση, επικρίνοντας το «χάος» στο οποίο βρίσκεται η Γαλλία υπό τον Μακρόν.
Ο αντιπρόεδρος της Εθνική Συσπείρωση (RN) , Σεμπαστιάν Σενί, έθεσε επίσης έναν πρώιμο δείκτη βάσει του οποίου το κόμμα του θα αξιολογήσει μια κυβέρνηση Μπαρνιέ.
«Περισσότερη αγοραστική δύναμη, έλεγχος της μετανάστευσης, καταπολέμηση της αυξανόμενης ανασφάλειας και αναγκαία αναμόρφωση του εκλογικού συστήματος για την καλύτερη εκπροσώπηση του γαλλικού λαού».
Η Μαριόν Μαρεσάλ, από την άλλη, ανιψιά της Λεπέν, η οποία συμμετέχει ως ανεξάρτητη ευρωβουλευτής στην ομάδα ECR, κάλεσε τον Μπαρνιέ να τηρήσει τις πιο σκληρές δεξιές δεσμεύσεις που είχε δώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής κούρσας για την προεδρία το 2022 εκπροσωπώντας τους Ρεπουμπλικάνους. Μεταξύ αυτών ήταν και η διευκόλυνση της απέλασης των παράνομων μεταναστών και της μεταρρύθμισης της πολιτικής ασύλου.

Επί εβδομάδες, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επαναλάμβανε ότι ο κύριος στόχος του ήταν να διασφαλίσει τη «θεσμική σταθερότητα» της χώρας.
Πρώτα απέκλεισε τη Λουσί Καστέ, την υποψήφια Νέου Λαϊκού Μετώπου (Nouveau Front Populaire-NFP), από την κούρσα για τη θέση του πρωθυπουργού. Και στη συνέχεια, ακούγονταν έντονα τα ονόματα του πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργού Μπερνάρ Καζνέφ και ο Ξαβιέ Μπερτράν των Ρεπουμπλικάνων (LR).
Τα ισχυρά δεξιά διαπιστευτήρια του Μισέλ Μπαρνιέ θα μπορούσαν ίσως να επιτρέψουν στην νέα Γαλλική κυβέρνηση να αντέξει για λίγες εβδομάδες, ενώ θα προετοιμάζει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2025, ο οποίος είναι προγραμματισμένο να παρουσιαστεί στην Εθνοσυνέλευση την 1η Οκτωβρίου.
Όμως οι αριστεροί πολέμιοι του Μπαρνιέ έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θεωρηθεί ότι συνεργάζεται με την ακροδεξιά με τον Μελανσόν, επικεφαλής του μεγαλύτερου αριστερού κόμματος “Ανυπότακτη Γαλλία” (LFI), ο οποίος διεκδικούσε για τον εαυτό του το αξίωμα του πρωθυπουργού να κατηγορεί τον πρόεδρο Μακρόν ότι “περιφρονεί τη Δημοκρατία” και καλεί τους οπαδούς του σε πορείες διαμαρτυρίας που σημάδεψαν τη Γαλλία το Σαββατοκύριακο με 150 κινητοποιήσεις σε όλη τη Γαλλία, συγκεντρώσεις που είχαν οργανωθεί ακόμη και πριν από τον διορισμό του Μισέλ Μπαρνιέ την Πέμπτη, έπειτα από εξήντα ημέρες αναμονής και διαβουλεύσεων κατηγορώντας  τον Μακρόν ότι υφάρπαξε τις εκλογές .

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Elabe δημοσίευσε χθες έρευνα, σύμφωνα με την οποία το 74% των Γάλλων θεωρεί ότι ο Μακρόν αγνόησε το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ το 55% εκτίμησε ότι τις υφάρπαξε.
Αντιδρώντας στον διορισμό του Μπαρνιέ, το κεντροδεξιό κόμμα του οποίου Les Republicains είναι πέμπτο σε δύναμη στο κοινοβούλιο με λιγότερους από 50 βουλευτές, τα αριστερά κόμματα, συνδικάτα και φοιτητικές οργανώσεις σχεδιάζουν και νέες κινητοποιήσεις, με ενδεχόμενη κήρυξη απεργίας την 1η Οκτωβρίου.

«Είναι σχεδόν βέβαιο» ότι αν ο Μισέλ Μπαρνιέ μπόρεσε να διοριστεί από τον πρόεδρο Μακρόν, «είναι επειδή το RN, ακριβώς η ακροδεξιά, έδωσε μια μορφή έγκρισης», δήλωσε την Πέμπτη ο πρώην σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με τη Le Monde.
Στο μεταξύ ο Μπαρνιέ προερχόμενο από τις τάξεις των γκωλικών Ρεπουμπλικανών αλλά με θέσεις που κλίνουν κατά πολύ προς το συντηρητικότερο ιδίως ως προς το μεταναστευτικό, συνεχίζει σήμερα τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ένα δύσκολο έργο καθώς είναι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να μην λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο και τη βιωσιμότητα της κυβέρνησής του να επαφίεται στην «διακριτική ευχέρεια» της Άκρας Δεξιάς.

Αν ο Μπαρνιέ περάσει τον σκόπελο της ψήφου εμπιστοσύνης, η κατάρτιση του Προϋπολογισμού θα είναι μια μεγάλη δοκιμασία τόσο για τη κυβέρνησή, του αλλά κυρίως και για την Λεπέν όσον αφορά την τροχιά που θα χαράξει προς το 2027 που επιθυμεί να φανεί ως υπεύθυνη πολιτικός που επιδεικνύει μεγαλύτερο πραγματισμό συγκριτικά με μία Αριστερά που εμμένει στο ανόθευτο προεκλογικό της πρόγραμμα.
Η Λεπέν προσπαθεί να εμφανιστεί ως λογική, προεδρική και έτοιμη και σε αυτό αναμφίβολα οι δεξιές θέσεις που έχει εκφράσει ο Μπαρνιέ στο παρελθόν, προτάσσοντας λύσεις «ηλεκτροσόκ» στην ασφάλεια και το μεταναστευτικό, αλλά και ο σκεπτικισμός του για τα μη εκλεγμένα θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι βοηθητικές ως προς τις επιδιώξεις της. Εάν η Λεπέν «τορπιλίσει» τον Μπαρνιέ, αρνούμενη να στηρίξει ή να «ανεχθεί» συγκεκριμένες πολιτικές (ή περικοπές στον προϋπολογισμό) που δεν συνάδουν με το πρόγραμμα του Εθνικού Συναγερμού, αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει τη μακρά προσπάθεια αλλαγής της εικόνας της .
Βέβαια πάντα υπάρχει και ο κίνδυνος αν, συνεχίσει να στηρίζει τον Μπαρνιέ για χάρη της εθνικής σταθερότητας, να κινδυνεύσει να χάσει την απήχησή της ως εναλλακτική λύση έναντι των καθιερωμένων πολιτικών και κομμάτων.
Τι από όλα αυτά μπορεί να συμβεί μένει να φανεί το επόμενο διάστημα, πάντως η Γαλλία σε νέες βουλευτικές εκλογές δεν μπορεί να καταφύγει πριν από το επόμενο καλοκαίρι.

Ν.Β

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Ο Μισέλ Μπαρνιέ είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Μισέλ Μπαρνιέ σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Γαλλίας

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ