Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Ο Γάλλος ακροδεξιός ηγέτης Μπαρντελά φέρεται να πλαστογραφούσε έγγραφα για να αποφύγει τις κατηγορίες για υπεξαίρεση κεφαλαίων της ΕΕ

Ο ηγέτης του French Rassemblement National (RN) Τζορντάν Μπαρντελά φέρεται να συνέταξε παραποιημένα έγγραφα για να αποδείξει ότι εργαζόταν ως βοηθός ευρωβουλευτή μερικής απασχόλησης ενώ στην πραγματικότητα εργαζόταν για το κόμμα, σύμφωνα με έρευνα της γαλλικής εφημερίδας Libération .

Ο Bardella διετέλεσε για αρκετούς μήνες το 2015  κοινοβουλευτικός βοηθός του πρώην ευρωβουλευτή Jean-François Jalkh  του Front National (FN) – αλλά μια έρευνα της Libération διαπίστωσε ότι στην πραγματικότητα εργαζόταν για το κόμμα, όλο το διάστημα λαμβάνοντας  μισθό χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας  ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος φέρεται να συμμετείχε στη δημιουργία πλαστών εγγράφων με μεταχρονολογήσεις, συμπεριλαμβανομένων καταχωρήσεων ημερολογίων και επισκοπήσεων στον τύπο, για να αποδείξει ότι εργαζόταν στην πραγματικότητα για τον Jalkh και όχι για το FN – προκειμένου να αποφευχθούν οι κατηγορίες για υπεξαίρεση.

Η Libération απέκτησε πρόσβαση σε μηνύματα που αντάλλαξε με αξιωματούχους του RN ένας πρώην ασκούμενος του Βέλγου δικηγόρου Ghislain Dubois –ο οποίος παρείχε νομικές υπηρεσίες στην οικογένεια Λεπέν για περίπου τριάντα χρόνια– ισχυριζόμενος ότι είχε «δημιουργήσει πλαστά έγγραφα για βοηθούς ευρωβουλευτών που δεν εργάστηκαν ποτέ τη Ευρωβουλή».

Οι αποκαλύψεις έρχονται επίσης εν μέσω κατηγοριών ότι το ακροδεξιό κόμμα χρησιμοποίησε κονδύλια της ΕΕ μεταξύ 2004 και 2016 για να πληρώσει κομματικά στελέχη και όχι για πραγματική κοινοβουλευτική εργασία, κάτι που είναι παράνομο.

Στις 30 Σεπτεμβρίου πρόκειται να ξεκινήσει μια δίκη στην οποία 27 ηγέτες κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού αρχηγού Ζαν-Μαρί Λεπέν και της κόρης του και τρεις φορές υποψήφιας για την προεδρία Μαρίν Λεπέν, αντιμετωπίζουν μια σειρά από κατηγορίες για υπεξαίρεση.

Αλλά ο Μπαρντελά, ο οποίος ανήλθε στα αξιώματα του ακροδεξιού Κόμματος  – έγινε πρόεδρός του το 2021 σε ηλικία 25 ετών, κορυφαίος υποψήφιος τόσο στην ΕΕ όσο και στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές νωρίτερα φέτος, και μάλιστα προτάθηκε ως πιθανός πρωθυπουργός υποψήφιος – δεν είναι ανάμεσά τους.

Τα στελέχη του κόμματος θεωρούνται ύποπτα ότι δημιούργησαν «με συντονισμένο και μελετημένο τρόπο […] ένα σύστημα υπεξαίρεσης» χρησιμοποιώντας κονδύλια της ΕΕ που προορίζονταν να πληρώσουν κοινοβουλευτικό προσωπικό που στην πραγματικότητα εργαζόταν για το κόμμα.

Εάν η απόφαση είναι καταδικαστική για κάθε στέλεχος του κόμματος μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 1 εκατομμύριο ευρώ, να αντιμετωπίσει 10 χρόνια φυλάκιση και να χάσει το δικαίωμα να εκλεγεί για έως και πέντε χρόνια. Το 2018, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπολόγισε τις ζημίες του σε 6,8 εκατ. ευρώ.

«Ο Τζορντάν Μπαρντελά αρνείται επισήμως τις ψευδείς κατηγορίες που περιέχονται στο άρθρο της Libération », ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Κόμματος λέγοντας πως  ο Bardella πληρώθηκε 1.200 ευρώ καθαρά από φόρους για εργασία μερικής απασχόλησης μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2015 «και εργάστηκε, σε αυτό το πλαίσιο, χωρίς καμία παράβαση ή παρατυπία όσον αφορά τόσο τους κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και τη γαλλική νομοθεσία».

Το ακροδεξιό Κόμμα χαρακτηρίζει  τις κατηγορίες «ωμή απόπειρα αποσταθεροποίησης», λίγες μέρες πριν από την έναρξη της δίκης για υπεξαίρεση.

Ν.Β

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Αποκάλυψη της Libération: Μυστικά δείπνα μεταξύ υπουργού του Μακρόν και Μαρίν Λεπέν – Μπαρντελά

Η δαμόκλειος σπάθη της ακροδεξιάς πάνω από την κυβέρνηση Μπαρνιέ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ