Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Σχέδια για 300 κοινωνικές κατοικίες με «αναμόρφωση» του ρημαγμένου ακινήτου ΧΡΩΠΕΙ (Βίντεο)

Τα σχέδια για την αξιοποίηση του ακινήτου της πρώην Χρωματουργίας Πειραιώς (ΧΡΩΠΕΙ) αλλάζουν, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στις εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ θα κατασκευαστούν 300 διαμερίσματα, αρκετά από τα οποία θα προορίζονται για κοινωνική στέγαση με χαμηλό ενοίκιο. Η κατασκευή των διαμερισμάτων θα γίνει μέσω ενός συστήματος απλής αντιπαροχής, με την κατασκευάστρια εταιρεία να κρατά υπό τον έλεγχό της ένα μέρος των διαμερισμάτων, ενώ τα υπόλοιπα θα περάσουν στο Δημόσιο για κοινωνική χρήση.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά την αποτυχία του αρχικού σχεδίου δημιουργίας της «Πολιτείας Καινοτομίας» στον ίδιο χώρο, ένα έργο που είχε ανακοινωθεί το 2020 αλλά δεν προσέλκυσε το απαραίτητο ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές. Παρά τις προσπάθειες να γίνουν αλλαγές στους όρους του διαγωνισμού, όπως η επέκταση της περιόδου εκμετάλλευσης του έργου από 45 σε 90 χρόνια και η αύξηση της δημόσιας χρηματοδοτικής συμμετοχής, οι επενδυτές δεν θεωρούσαν την πρόταση βιώσιμη.

Το ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ, που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς και παραμένει αναξιοποίητο από τη δεκαετία του 1980, αποτελεί έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς βιομηχανικούς χώρους της περιοχής. Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης φαίνεται να προσφέρει μια εναλλακτική λύση για την αξιοποίησή του, με στόχο την κάλυψη στεγαστικών αναγκών και τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ανοίγοντας το δρόμο για παρόμοια έργα και σε άλλα δημόσια ακίνητα σε αστικές περιοχές.

Η ΧΡΩΠΕΙ ήταν μία από τις παλαιότερες και σημαντικότερες βιομηχανίες της Ελλάδας, ιδρυθείσα το 1883 από τους χημικούς Σπήλιο και Λεόντιο Οικονομίδη. Η εταιρεία διακρίθηκε για την παραγωγή χρωμάτων και διαφόρων χημικών προϊόντων, ενώ η πιο διάσημη παραγωγή της ήταν το αναλγητικό “Αλκόν”. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η εταιρεία αναπτύχθηκε περαιτέρω υπό τη διαχείριση του Σ. Σοφιανόπουλου, ο οποίος επέκτεινε την παραγωγή σε νέες κατηγορίες, όπως οι ζωοτροφές.

Ωστόσο, από τη δεκαετία του 1970, η ΧΡΩΠΕΙ αντιμετώπισε αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα. Κατά τη δεκαετία του 1980, η εταιρεία εντάχθηκε στον κατάλογο των προβληματικών επιχειρήσεων, και τελικά έκλεισε το 1989, μετά από περισσότερα από 100 χρόνια λειτουργίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άνδρας απειλεί να πέσει από τον 6ο όροφο κτηρίου, λέει πως κρατά φιάλη προπανίου – Εικόνα από το σημείο, διακοπή κυκλοφορίας στην Αχαρνών

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 13 Σεπτεμβρίου

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ