Η Γερμανία κλιμακώνει τη σκληρότητα της μεταναστευτικής της πολιτικής. Τη Δευτέρα, η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα επιβάλει συνοριακούς ελέγχους και με τις εννέα γειτονικές της χώρες, παρακάμπτοντας ουσιαστικά τη συνήθη ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ζώνης Σένγκεν.
Ενώ αυτοί οι έλεγχοι έχουν αρχικά οριστεί να διαρκέσουν έξι μήνες, η Γερμανία έχει ιστορικό παράτασης τέτοιων μέτρων πέρα από το αρχικό τους χρονοδιάγραμμα. Οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα με την Αυστρία, για παράδειγμα, έχουν τεθεί σε ισχύ από το 2015, παρόλο που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για λίγους μήνες.
Η συμφωνία του Σένγκεν επιτρέπει την προσωρινή επαναφορά των συνοριακών ελέγχων μόνο ως έσχατη λύση σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Γερμανία ισχυρίστηκε πολλές τέτοιες «εξαιρετικές περιστάσεις», αναφερόμενη σε εκδηλώσεις όπως το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού για να δικαιολογήσει τους ελέγχους στα χερσαία σύνορα με τους γείτονές της.
Ενώ αρκετές χώρες εντός του χώρου Σένγκεν έχουν εφαρμόσει συνοριακούς ελέγχους στο παρελθόν, το τελευταίο μέτρο της Γερμανίας παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα για το ευρωπαϊκό ιδεώδες της ελεύθερης κυκλοφορίας.
Η απόφαση όμως αυτή της Γερμανίας να εισαγάγει ελέγχους σε όλα τα εθνικά συνοριακά περάσματα για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης μπορεί να πάρει μεγάλες διαστάσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση αφού ήδη στην Γαλλία αρχίζουν να ακούγονται φωνές πως είναι μια ευκαιρία για το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να υιοθετήσει και αυτό μια πιο σκληρή στάση στη μεταναστευτική πολιτική.
«Το ζήτημα του ελέγχου των μεταναστευτικών ροών είναι ένα θέμα που επηρεάζει όλα τα κράτη μέλη», δηλώνει ήδη ο Τσαρλς Ρόντγουελ, βουλευτής του κόμματος του Μακρόν, Ensemble pour la République (EPR), ο οποίος θα συνηγηθεί των διαπραγματεύσεων για το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2025 για τη μετανάστευση αυτό το φθινόπωρο.
«Κατά τη γνώμη μου, θα ήταν πολύ κακό για τη Γαλλία να μην αντιδράσει όταν αντιμετωπίζει αυτά τα ίδια ζητήματα και δυσκολίες. Γι’ αυτό παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τι συμβαίνει στη Γερμανία και θα πρέπει να εξετάσουμε αν και μεις κάνουμε αρκετά ή όχι».
«Θα υποστηρίξω μια σταθερή πολιτική για τον έλεγχο της μετανάστευσης […]. Υπάρχουν πραγματικές προσδοκίες», δήλωσε ο Μπέντζαμιν Χαντάντ, επίσης βουλευτής του EPR και στενός σύμμαχος του Μακρόν στο Κοινοβούλιο, στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV την Τρίτη.
Αν και οι προτεραιότητες πολιτικής του νεοδιορισθέντος πρωθυπουργού Michel Barnier δεν έχουν καθοριστεί και δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί η σύνθεση της κυβέρνησης, οι προηγούμενες απόψεις του για τη μεταναστευτική πολιτική ήταν ιδιαίτερα σκληρές, μερικές φορές κινδυνεύοντας ακόμη και να παραβιάσει το δίκαιο της ΕΕ. Έτσι σύμφωνα με τους αναλυτές ο Michel Barnier μπορεί τώρα να κοιτάξει προς τις πολιτικές της Γερμανίας ως δικαίωση της προσέγγισής του και θα μπορούσε να επωφεληθεί από την υποστήριξη των Βουλευτών του Μακρόν για να το εφαρμόσει και στην μεταναστευτική πολιτική της Γαλλίας .
«Έχει κανείς την εντύπωση πως τα σύνορα είναι σαν κόσκινο – και πως οι μεταναστευτικές ροές είναι εκτός ελέγχου. Αυτό ακριβώς είναι που θέλουμε να αλλάξουμε», δήλωσε ο Μπαρνιέ την περασμένη εβδομάδα.
Μάλιστα ο Μπαρνιέ φέρεται να σχεδιάζει την ίδρυση ενός υπουργείου για τη « μετανάστευση , την ενσωμάτωση και την εθνική ταυτότητα» δείχνοντας πως ο γκωλικός Μπαρνιέ των Ρεπουμπλικάνων προσανατολίζεται σε μία παρόμοια κατεύθυνση με αυτήν που είχε χαράξει παλαιότερα ο Νικολά Σαρκοζί ο οποίος είχε γίνει πρωτοσέλιδο και εκτός Γαλλίας όταν δήλωσε ότι «θα καθαρίσει» τα προάστια από τους «αλήτες», έχοντας δημιουργήσει ένα τέτοιο υπουργείο ως πρόεδρος το 2007, στα πλαίσια μιας γενικότερης αυστηροποίησης της γαλλικής μεταναστευτικής πολιτικής.
Με τη διαφαινόμενη αυτή αλλαγή ρότας στο μεταναστευτικό ο σημαντικότερος εταίρος της Γερμανίας στην ΕΕ, η Γαλλία θα μπορούσε να γίνει ένας σημαντικός σύμμαχος για την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρώπη ακυρώνοντας στην ουσία την συνθήκη του Σένγκεν με όπλο το άρθρο 72 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με οποίο ένα τέτοιο μέτρο είναι εφαρμόσιμο σε περίπτωση που «η ασφάλεια και η τάξη σε μία χώρα δεν μπορεί πλέον να διασφαλιστεί».
Ν.Β.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γερμανός ΥΠΕΞ: Σε κίνδυνο η συνθήκη Σένγκεν από τους ελέγχους στα σύνορα της Δανίας