Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024

Η έλλειψη μαθητών βάζει «λουκέτο» σε 203 σχολικές μονάδες

Κάθε σχολική χρονιά ξεκινάει με αγωνίες, προσδοκίες, προβλήματα και προβληματισμούς που συνήθως επικεντρώνονται σε τρία μεγάλα ζητήματα: την κάλυψη των κενών θέσεων για δασκάλους και καθηγητές, την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, που μπάζουν νερά, δεν έχουν θέρμανση κι έχουν ετοιμόρροπα ταβάνια, ή την εύρεση νέου κατάλληλου κτιρίου, και το φλέγον θέμα της βίας μεταξύ των ανηλίκων, μαζί με τον σχολικό εκφοβισμό.

Ωστόσο, στη σχολική χρονιά 2024-2025 τη βαριά σκιά της -από τα αποδυτήρια κιόλας, πριν ξεκινήσει το «ματς»- ρίχνει η σκοτεινή είδηση πως θα μπει «λουκέτο» σε 203 σχολεία, κυρίως επειδή δεν υπάρχουν μαθητές και δευτερευόντως εξαιτίας της έλλειψης κτιριακών δομών. Συνολικά στην επικράτεια θα ανοίξουν περίπου 13.300 σχολικές μονάδες, με το πρόβλημα της έλλειψης μαθητών να συνδέεται πρωτίστως με την ταχέως εξελισσόμενη υπογεννητικότητα, που πλήττει την πατρίδα μας ειδικά σε περιοχές της περιφέρειας όπου σε νηπιαγωγεία και δημοτικά δεν υπάρχουν εγγραφές.

Ρεπορτάζ της Αλεξίας Σβώλου

Η φυγή των νέων, λόγω σοβαρών ελλείψεων στην Υγεία και την Παιδεία, μαζί με τη δυσκολία επαγγελματικής αποκατάστασης οδηγούν στην ερήμωση ορισμένων περιοχών, με το ισοζύγιο γεννήσεων και θανάτων να γίνεται ολοένα και περισσότερο αρνητικό. Και κάπως έτσι, από το κρυφό σχολειό, περνάμε στο ανύπαρκτο σχολείο. Συγκεκριμένα, «λουκέτο» μπαίνει σε 21 νηπιαγωγεία και 13 δημοτικά σχολεία, εκ των οποίων δύο Ειδικά Σχολεία, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με την υπ. αριθ. πρωτ. 4388 απόφαση του περιφερειακού διευθυντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, Δημήτριου Οικονομόπουλου.

Επίσης, την αναστολή λειτουργίας 36 δημοτικών και 82 νηπιαγωγείων στην Κεντρική Μακεδονία για το σχολικό έτος 2024-2025, είτε λόγω έλλειψης μαθητικού δυναμικού είτε λόγω έλλειψης κτιρίου, προβλέπει απόφαση του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης, Αλ. Κόπτση. Επίσης δεν θα λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο 26 σχολεία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, (Εβρος, Ξάνθη και Καβάλα). Επιπλέον στη Χαλκιδική, στα Ιωάννινα και στο Κιλκίς καταργούνται φέτος 4 δημοτικά και 3 νηπιαγωγεία. Στα νησιάΣτα νησιά το πρόβλημα εντείνεται όπως ισχύει για τα Διαπόντια Νησιά που βρίσκονται κοντά στο βορινό τμήμα της Κέρκυρας.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Πέτρου Αγγελόπουλου αναστέλλεται η λειτουργία 6 δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων της Διεύθυνσης ΠΕ Κέρκυρας για το σχολικό έτος 2024-2025 λόγω μηδενικού αριθμού αιτήσεων εγγραφών. Πρόκειται για το Δημοτικό Σχολείο Μαθρακίου, το Δημοτικό Σχολείο Οθωνών, το Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων, το Δημοτικό Σχολείο Ερείκουσας, το Νηπιαγωγείο Γιαννάδων και το Νηπιαγωγείο Ερείκουσας. Αναστολή λειτουργίας νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων υπάρχει και στις Κυκλάδες.

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων για το σχολικό έτος 2024-2025, εξαιτίας της έλλειψης μαθητικού δυναμικού, προβλέπει με απόφαση του αν. περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου Γ. Παπαδομαρκάκη να παραμείνουν κλειστά τα κάτωθι σχολεία: το Δημοτικό Σχολείο Απόλλωνα Νάξου, το Νηπιαγωγείο Αγίου Νικολάου Κέας και το Νηπιαγωγείο Απόλλωνα Νάξου. Ελλειψη στέγηςΠαρόμοια εικόνα έχουμε και στα Δωδεκάνησα, όπου αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας, εξαιτίας έλλειψης μαθητικού δυναμικού, οκτώ σχολικών μονάδων και μίας σχολικής μονάδας λόγω έλλειψης στέγης. Τη σχετική απόφαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου για το σχολικό έτος 2024-2025 υπέγραψε ο αναπληρωτής περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, Ιωάννης Παπαδομαρκάκης.

Σύμφωνα με την Απόφαση υπ. αριθ. πρωτ. Φ.2.1/3967, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 3638/25-6-2024, προβλέπεται η αναστολή λειτουργίας του Δημοτικού Κρητικών Ρόδου, του Δημοτικού Κρητηνίας Ρόδου, του Δημοτικού Μεσοχωρίου Καρπάθου, του Νηπιαγωγείου Ρόδου, του Νηπιαγωγείου Απολλώνων Ρόδου, του Νηπιαγωγείου Κρητηνίας Ρόδου, του Νηπιαγωγείου Αντιμάχειας Κω του Δημοτικού Κωφών Βαρηκόων Ρόδου και του 23oυ Νηπιαγωγείου Ρόδου (το τελευταίο έχει έλλειψη στέγης).

Συνεπώς απαιτούνται δράσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον σχολικό χώρο (παραβατικότητα, οπαδική βία, ναρκωτικά, αλκοόλ, κάπνισμα, εθισμοί γενικά, εκφοβισμός, περιορισμός στη χρήση κινητού τηλεφώνου), αλλά μαζί με αυτά απαιτείται ενίσχυση των πόρων για την εκπαίδευση, περισσότερες και πιο κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις και προγράμματα ενίσχυσης της δημιουργίας οικογένειας, όπως φοροελαφρύνσεις, οικονομική στήριξη, νταντάδες της γειτονιάς, πρόσβαση σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλους, baby parking σε όλες τις μεγάλες εταιρείες, καθώς και μέτρα για την επαγγελματική αποκατάσταση νέων γονιών, ειδικά για τη μητέρα που σηκώνει και το μεγαλύτερο βάρος της ανατροφής των παιδιών.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συμπεριλάβει νέα μέτρα στήριξης της οικογένειας στις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ, ενώ βασικό ρόλο διαδραματίζει η διευκόλυνση της εύρεσης στέγης για τα ζευγάρια. Σε αυτά τα προγράμματα πρέπει να αμβλυνθούν τα ηλικιακά όρια γιατί αποτελεί κοινό μυστικό πως λόγω επαγγελματικών και οικονομικών δυσκολιών, οι Ελληνίδες πλέον αποκτούν παιδί μετά τα 39-40 έτη ζωής – και ας μην ξεχνάμε πως και οι τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ισχύουν και για μεγαλύτερες ηλικίες, έως τα 54 έτη ζωής, μετά την παράταση του ηλικιακού ορίου.

Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τράπεζα Πειραιώς: Ισχυρό ενδιαφέρον από περίπου 200 θεσμικούς επενδυτές για το ομόλογο – Η κατανομή

Κεραμέως: Ξεκινά σήμερα πιλοτικά η ψηφιακή κάρτα σε τουρισμό και εστίαση

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ