Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Επιχείρηση Doppelganger: Η Ρωσία εξακολουθεί να προσπαθεί να βοηθήσει τον Τραμπ να εκλεγεί

Όταν το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποκάλυψε σε μια έκθεση βόμβα την περασμένη εβδομάδα την πρόσφατη ρωσική εκστρατεία για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024, μεγάλο μέρος της προσοχής στράφηκε γρήγορα στο τμήμα εκείνοι που περιελάμβανε τη διοχέτευση μεγάλων χρηματικών ποσών χρημάτων σε ακροδεξιά στοιχεία με αντάλλαγμα την παραγωγή φιλορωσικού υλικού. Μια μυστική επιχείρηση κακοήθους επιρροής που χρηματοδοτείται από τη ρωσική κυβέρνηση και στοχεύει κοινό στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού.

Μεταξύ των αποδεικτικών στοιχείων της περίτεχνης αυτής επιχείρησης με την ονομασία «Doppelganger» ήταν σημειώσεις που κρατούσαν Ρώσοι συμμετέχοντες σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου. Την εκστρατεία διηύθυνε ο πρώην πρωθυπουργός Σεργκέι Κιριγιένκο, ένας από τους κορυφαίους συνεργάτες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που μάλιστα περιγράφεται ως το δεξί του χέρι, υπογραμμίζοντας την εγγύτητα του ίδιου του Πούτιν με το σχέδιο «Doppelganger».

Η ποινική αυτή κατηγορία συνοδεύτηκε από κυρώσεις του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών σε 10 άτομα και διάφορες ρωσικές οντότητες που προσπαθούσαν να επηρεάσουν τις εκλογές και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία των ΗΠΑ, από τη δημιουργία πολλών ψεύτικων ιστοσελίδων από το Κρεμλίνο που σχεδιάστηκαν να μοιάζουν ακριβώς με έγκυρους δυτικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς μέχρι την πληρωμή 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα ακροδεξιό μέσο των ΗΠΑ – που στη συνέχεια προσδιορίστηκε ως Tenet Media με σκοπό να προωθήσει περιεχόμενο ευθυγραμμισμένο με τα συμφέροντα της Ρωσίας.

Αλλά μεταξύ των συμπερασμάτων της έκθεσης ήταν ένα που άξιζε περισσότερη προσοχή. Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά σπάνια τονίστηκε στην κάλυψη της πλοκής από τα μέσα ενημέρωσης: Η ρωσική εκστρατεία είχε αναμφισβήτητα στόχο να βοηθήσει τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές του 2024.

Σε ένα μεταφρασμένο ρωσικό έγγραφο που περιλαμβάνεται στην ένορκη κατάθεση της αμερικανικής κυβέρνησης, Ρώσοι πράκτορες περιγράφουν τις ΗΠΑ ως πολωμένες μεταξύ του Πολιτικού Κόμματος Α και του Πολιτικού Κόμματος Β, σαφώς αναγνωρίσιμες ως Ρεπουμπλικανικό και Δημοκρατικό κόμμα, αντίστοιχα.
Για τον λόγο αυτό το έγγραφο προτείνει να στοχευθούν με ψυχολογικές επιχειρήσεις και εκστρατείες παραπληροφόρησης οι οπαδοί του Κόμματος Α, που χαρακτηρίζονται γενικά ως λευκοί «κατώτερη-μεσαία και μεσαία τάξη». Τα προτεινόμενα θέματα προπαγάνδας περιλαμβάνουν την «απειλή εγκλήματος από έγχρωμους ανθρώπους και μετανάστες» και «υπερβολικές δαπάνες για την εξωτερική πολιτική», η οποία είναι ξεκάθαρα μέρος της προσπάθειας να περικοπεί η υποστήριξη της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Και τα δύο αποτελούν ουσιώδη και κρίσιμα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και των υποστηρικτών του στο Κογκρέσο.

Παραβλέπεται επίσης στην κάλυψη των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης ότι, ενώ οι ΗΠΑ ήταν ο κεντρικός στόχος της επιχείρησης, η εκστρατεία αυτή είχε στόχο και άλλες χώρες. Ένα άλλο έγγραφο αποκαλύπτει μια λίστα με 2.800 influencers σε 81 χώρες, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, influencers, think-tankers και άλλων.

Η επιχείρηση αυτή δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ευρώπη. Και όπως και στις ΗΠΑ, η επιχείρηση στην Ευρώπη στοχεύει να προκαλέσει διχόνοια και διχασμό, ενώ υπονομεύει την υποστήριξη προς την Ουκρανία, το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επίσης αξιοσημείωτος στις σημειώσεις των Ρώσων συνωμοτών είναι και ο ρόλος των πυρηνικών απειλών στην εκστρατεία.
Ένα έγγραφο με ημερομηνία 16 Απριλίου 2022, αφηγείται πώς ο «SVK» -πιθανότατα ο Κιριγιένκο- ζήτησε να «δημιουργηθεί μια πυρηνική ψύχωση» στη Δύση. Με άλλα λόγια, μόλις δύο μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο στόχος ήταν να τρομοκρατηθούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους με την πεποίθηση ότι η στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο.

Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, ότι αυτός ο φόβος αυτός ήταν αισθητός στη Δύση τους πρώτους μήνες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, και έχει τροφοδοτηθεί επανειλημμένα έκτοτε από τον ίδιο τον Πούτιν, τους συνεργάτες του και στελέχη των ρωσικών μέσων ενημέρωσης.

Ακριβώς ο ίδιος συναγερμός πυροδοτήθηκε και από τον Τραμπ στην πλατφόρμα του Truth Social, από τον Έλον Μασκ στο X και από πολλούς άλλους κορυφαίους υποστηρικτές του Τραμπ και στους δύο ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Και κατά τη διάρκεια του ντεμπέιτ της περασμένης Τρίτης, ο Τραμπ επανειλημμένα έθεσε τους κινδύνους των πυρηνικών όπλων της Ρωσίας, ενώ αρνήθηκε να πει ότι θα ήθελε να δει την Ουκρανία να κερδίζει τον πόλεμο.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς προέτρεψε τα δυτικά κράτη που στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας να αντισταθούν στις πυρηνικές απειλές του Πούτιν και να δώσουν στο Κίεβο περισσότερα περιθώρια στη χρήση των δυτικών όπλων. «Ο Πούτιν είναι νταής», δήλωσε ο Μπερνς. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να τρομοκρατηθούμε από αυτό τις απειλές της Ρωσίας».
Ο Μπερνς παραδέχτηκε ωστόσο ότι υπήρχε μία τουλάχιστον χρονική στιγμή το 2022 όπου υπήρχε πραγματικός κίνδυνος η Ρωσία να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα αποκάλυψη στο κατηγορητήριο είναι η προσπάθεια του Κρεμλίνου να αξιοποιήσει τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και την απότομη αύξηση του αντισημιτισμού για την επιδίωξη των δικών του γεωπολιτικών στόχων.
«Προς το παρόν», εξηγεί ένα από τα ρωσικά έγγραφα, «η κατάσταση στο κράτος του Ισραήλ φαίνεται πολύ ευνοϊκή για την έναρξη ενός μεγάλου έργου που έχει στόχο να επηρεάσει την κοινή γνώμη».
Ο στόχος ήταν να αυξηθεί ο αριθμός των Ισραηλινών που υποστήριζαν τη Ρωσία «στην καταπολέμηση του ναζισμού» και να προωθήσουν αυτούς τους ισχυρισμούς για «ναζισμό στη σύγχρονη Ουκρανία» με την ελπίδα να «σπείρουν φόβο… σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο».
Η προσπάθεια αυτή των Ρώσων είχε έντονο στόχο τους Εβραίους στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τον αβάσιμο ισχυρισμό της Ρωσίας ότι η Ουκρανία διοικείται από μια κυβέρνηση υποστηρικτών των Ναζί.
Η στόχευση των Αμερικανοεβραίων από το Κρεμλίνο περιελάμβανε τη δημιουργία ενός πλαστού αντιγράφου ενός εβραϊκού ιστότοπου με άρθρα που ισχυρίζονταν ότι η σημερινή δημοκρατική κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν πρόδωσε το Ισραήλ και περιλάμβανε τίτλους όπως «Οι ΗΠΑ παρέδωσαν το Ισραήλ στη Χεζμπολάχ».

Η αποκάλυψη αυτής της προσπάθειας των Ρώσων να υπονομεύσουν όχι μόνον την Δημοκρατία στην Δύση αλλά και να επηρεάσουν τις αμερικανικές εκλογές, με τα όσα τεκμηριώνονται μέσα από έγγραφα που ήρθαν στην επιφάνεια είναι ένας θησαυρός σημαντικών πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία επιτίθεται στη Δύση με δεδομένο ότι πολλές από τις τακτικές αυτές και τα θέματα που περιγράφονται έχουν ήδη εισέλθει στην πολιτική ροή του αίματος των Ηνωμένων Πολιτειών, και της Ευρώπης.

Ν.Β

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

ΗΠΑ: Μεγαλώνει το προβάδισμα της Χάρις έναντι του Τραμπ, δείχνει δημοσκόπηση 

Η Βόρεια Κορέα δημοσίευσε για πρώτη φορά εικόνες των εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ