Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Η δεύτερη απόπειρα δολοφονίας Τραμπ υπογραμμίζει πως στις ΗΠΑ ζουν σε «επικίνδυνους καιρούς»

Ένας εκπρόσωπος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ συνόψισε, με πέντε ανατριχιαστικές λέξεις το τι συνέβη χθες το απόγευμα στο γήπεδο γκολφ του Ντόναλντ Τραμπ στο West Palm Beach της Φλόριντα, όταν ένα άτομο εντοπίστηκε με ένα ημιαυτόματο τουφέκι τύπου AK-47, μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο όπου ο Ντόναλντ Τραμπ έπαιζε γκολφ. «Ζούμε σε επικίνδυνους καιρούς» ανέφερε ο εκπρόσωπος των μυστικών υπηρεσιών χαρακτηρίζοντας το περιστατικό αυτό ως τη δεύτερη απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου μέσα σε μερικούς μήνες.

Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από τις αρχές δείχνουν μια υποτυπώδη κρυψώνα ελεύθερου σκοπευτή και είναι βέβαιο ότι θα τεθούν αιχμηρές ερωτήσεις για το επίπεδο ασφαλείας και το πώς κάποιος μπόρεσε να πλησιάσει ανενόχλητος τόσο κοντά στον Τραμπ.
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους πόσο μακριά ήταν ο ένοπλος που εντοπίστηκε την Κυριακή από τον προφανή στόχο του, ο σερίφης του West Palm Beach, Ric Bradshaw, απάντησε: «Πιθανώς μεταξύ 300 – 500 μέτρα με αλλά με ένα τυφέκιο για το οποίο η απόσταση αυτή είναι αμελητέα »

Η έκτακτη ανάγκη ασφαλείας ξεκίνησε στη 1.30 μ.μ. της Κυριακής όταν η Μυστική Υπηρεσία ανέφερε ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί. Εκείνη τηνστιγμή , ο Τραμπ έπαιζε γκολφ με τον φίλο του και δωρητή του , Steve Witkoff.

Ο Bradshaw εξήγησε ότι η περιοχή περιβαλλόταν από πυκνούς θάμνους –ο εφιάλτης μιας υπηρεσίας ασφαλείας– που επέτρεπε στον επίδοξο δολοφόνο να τοποθετηθεί στην άκρη της διαδρομής μακριά από τα μάτια των πρακτόρων ασφαλείας του πρώην προέδρου. Οι Ομοσπονδιακοί πράκτορες αποκάλυψαν ότι εκτός από το τουφέκι του τύπου AK-47 πως ο ύποπτος είχε δύο σακίδια πλάτης καθώς και μια συσκευή κινηματογράφησης GoPro, με την οποία όπως είπει Bradshaw έδειξε ότι σκόπευε να καταγράψει τις πράξεις του.

Αμέσως μετά το συμβάν, τέθηκαν ερωτήματα για το πόσο εκτεθειμένος ήταν ο Τραμπ, ακόμη και μετά την ενίσχυση της ασφάλειας μετά το περιστατικό του Μπάτλερ, και πόσο εύκολο ήταν για ένα βαριά οπλισμένο άτομο να εισέλθει στο γήπεδο του γκολφ και να κρυφτεί στους θάμνους.
Όπως το έθεσε ο Bradshaw, αν ο Τραμπ ήταν εν ενεργεία πρόεδρος, δεν θα του είχε επιτραπεί ποτέ από τη Μυστική Υπηρεσία να παίξει γκολφ σε ένα τόσο ανοιχτό περιβάλλον. Αλλά «δεν είναι ο εν ενεργεία πρόεδρος, και έτσι περιοριζόμαστε σε αυτό που η Μυστική Υπηρεσία θεωρεί πιθανό» δήλωσε.
Ο ένοπλος εντοπίστηκε από έναν πράκτορα της Μυστικής Υπηρεσίας, ο οποίος προπορευόταν του Τραμπ ερευνώντας πιθανές απειλές. Παρά το πυκνό πράσινο που υπήρχε γύρω από το γήπεδο, ο πράκτορας είδε μια κάννη τουφεκιού που εξείχε προς τα μέσα και αμέσως άνοιξε πυρ εναντίον του υπόπτου.

«Η Μυστική Υπηρεσία έκανε ακριβώς αυτό που έπρεπε να κάνει και ο συγκεκριμένος πράκτορας ασφαλείας έκανε φανταστική δουλειά», είπε ο Bradshaw .
Από εκεί και πέρακαθώς δεχόταν τους πυροβολισμούς ο ύποπτος έριξε το όπλο του και διέφυγε μέσα από τους θάμνους, πηγαίνοντας σε ένα μαύρο Nissan που είχε αφήσει στρατηγικά τοποθετημένο για να αποδράσει γρήγορα.
Επίσης, αξιοσημείωτο είναι πως ένας περαστικός τον είδε να τρέχει και κατόρθωσε να τραβήξει μια φωτογραφία του οχήματος συμπεριλαμβανομένης της πινακίδας κυκλοφορίας του.

Είναι τέτοια η δύναμη της τεχνολογίας επιτήρησης στη Φλόριντα που μέσα σε λίγα λεπτά η πινακίδα περνούσε από τις συσκευές ανάγνωσης πινακίδων κυκλοφορίας της πολιτείας. Ο ύποπτος που διέφυγε γρήγορα εντοπίστηκε στον αυτοκινητόδρομο I-95 και συνελήφθη αμέσως .
Όπως σημείωσε ο William Snyder, σερίφης της γειτονικής κομητείας Martin όπου έγινε η σύλληψη, ο ύποπτος ήταν άοπλος και φαινόταν «σχετικά ήρεμος, χωρίς ίχνος ταραχής πάνω του».

Ο υποδειγματικός τρόπος με τον οποίο συνεργάστηκαν οι ομοσπονδιακές και τοπικές αρχές επιβολής του νόμου για να αποτρέψουν αυτό που θα μπορούσε να ήταν ένα καταστροφικό γεγονός, που ακολουθήθηκε από την σύλληψη του υπόπτου, μπορεί να εξαλείφει τις παραλείψεις και τα λάθη της προηγούμενης απόπειρας κατά την οποία τραυματίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ όμως και αυτό χρήζει κάποιοων απαντήσεων .

Πώς, αφού ο Τραμπ έφτασε τόσο κοντά στον θάνατο μετά τον πυροβολισμό του στην Πενσυλβάνια, ήταν δυνατόν να βγει για γκολφ σε ένα περιβάλλον που φαίνεται ότι ήταν αδύνατο να διασφαλιστεί; Τι συμβαίνει σε μια χώρα με τόσο οδυνηρή ιστορία επιτυχημένων δολοφονιών όσο η Αμερική, όταν βλέπει έναν πρώην πρόεδρο να στοχοποιείται όχι μία αλλά δύο φορές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;
Μπορεί η ασφάλεια όχι ενός προέδρου ή πρώην προέδρου αλλά της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ να βασίζονται στην παρατηρητικότητα ενός πράκτορα ασφαλείας και μόνο; Αρκεί αυτή η ασφάλεια;
«Το επίπεδο απειλής είναι υψηλό, είπε ο εκπρόσωπος της Μυστικής Υπηρεσίας. Ζούμε σε επικίνδυνους καιρούς».

N.B

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πυροβολισμοί έξω από το γκολφ κλαμπ του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ