Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Το TikTok χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό τον νόμο των ΗΠΑ που υποχρεώνει τη μητρική του εταιρεία να πουλήσει την πλατφόρμα

Το TikTok προσπάθησε χθες Δευτέρα να πείσει αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο ότι ο νόμος που υποχρεώνει την κινεζική μητρική του εταιρεία να πουλήσει την εφαρμογή είναι αντισυνταγματικός.

Αφότου ψηφίστηκε το νομοσχέδιο αυτό από το αμερικανικό Κογκρέσο τον Απρίλιο η τύχη του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο κατηγορείται ότι επιτρέπει στις κινεζικές αρχές να συγκεντρώνουν δεδομένα των Αμερικανών χρηστών, έχει αναχθεί σε κεντρικό ζήτημα της πολιτικής σκηνής.

Το νομοσχέδιο, που έχει επικυρωθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, προβλέπει ότι αν η μητρική του TikTok, η ByteDance, δεν πουλήσει την πλατφόρμα ως τις 19 Ιανουαρίου 2025, αυτή θα απαγορευθεί στις ΗΠΑ.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε απαγόρευση της ιδιαίτερα δημοφιλούς πλατφόρμας, αφού όμως είχε προσπαθήσει και ο ίδιος, το 2020 όταν ήταν πρόεδρος, να την απαγορεύσει.

Η ByteDance δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να πουλήσει την εφαρμογή. Η προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι κατά συνέπεια η μοναδική της επιλογή για να διατηρήσει την παρουσία της στις ΗΠΑ.

«Αυτός ο νόμος είναι χωρίς προηγούμενο και οι επιπτώσεις του θα είναι συγκλονιστικές», δήλωσε κατά την έναρξη της ακροαματική διαδικασίας ο Άντριου Πίνκους, δικηγόρος του TikTok. «Για πρώτη φορά στην ιστορία το Κογκρέσο στοχοθέτησε ξεκάθαρα έναν αμερικανικό οργανισμό απαγορεύοντάς του τον λόγο και τον λόγο 170 εκατομμυρίων Αμερικανών», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ