Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Νίκου Βασιλειάδη: Πάντα πίσω από κάθε Al Fayed ή Diddy, υπάρχει ένας μικρός στρατός που συγκαλύπτει τα εγκλήματά τους

Οι αποκαλύψεις στη Βρετανία σχετικά με τις καταγγελίες κατά του Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ, ιδιοκτήτη του πολυτελούς πολυκαταστήματος Harrods, και πατέρα του τελευταίου συντρόφου της πριγκίπισσας Νταϊάνα, από πρώην εργαζόμενες των Harrods οι οποίες  ισχυρίζονται πως τις βίασε και τις κακοποίησε σεξουαλικά έχουν συγκλονίσει την αγγλική κοινή γνώμη.

Από τότε που προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του BBC που βασίζεται στη μαρτυρία 20 γυναικών, έχουν γίνει άλλες 100 προσεγγίσεις στη νομική ομάδα που εκπροσωπεί ήδη 37 γυναίκες και είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι υπάρχουν πολλές ακόμη που δεν “τόλμησαν” να φτάσουν σε μία καταγγελία

Το μετά θάνατον σεξουαλικό σκάνδαλο του Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ (σ.σ. ο Αλ Φαγιέντ πέθανε τον Αύγουστο του 2023) όμως που συγκλονίζει την Βρετανία δεν είναι  καν το μοναδικό στον τρέχοντα κύκλο ειδήσεων. Πολλά έχουν γραφτεί και θα γραφτούν σχετικά με τις κατηγορίες για σεξουαλική διακίνηση, εκβιασμό και εξαναγκασμό στην  πορνεία που επιβλήθηκαν εναντίον του μεγιστάνα της μουσικής Ντίντι, (aka Puff Daddy) με πραγματικό όνομα Σον Κομπς.

Ο πλανήτης ολόκληρος από τις οθόνες της τηλεόρασής του παρακολούθησε ένα βίντεο  από το  2016 που εμφανίστηκε τον περασμένο Μάιο, στο οποίο εμφανίζεται ο  Κομπς ντυμένος με πετσέτες να ρίχνει την πρώην σύζυγό του – την Κάσι Βεντούρα – στο πάτωμα  ενός διαδρόμου  ξενοδοχείου και μετά να την κλωτσά επανειλημμένα πριν τη σύρει αναίσθητη  πίσω προς το δωμάτιο από το οποίο μόλις είχε  ξεφύγει.

Και πραγματικά είναι απορίας άξιο πως αυτό που κατήγγειλε η Κάσι Βεντούρα   εδώ και πολύ  καιρό δεν κρίθηκε ως αληθές  παρά γινόντουσαν πιστευτές οι αρνήσεις του Diddy αποφεύγοντας  μια πιθανή δίκη  .

Αυτό που κόβει όμως την ανάσα είναι  ο τεράστιος αριθμός των ανθρώπων που πρέπει να είχαν εμπλακεί σε αυτή τη  μη απονομή δικαιοσύνης. Γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τη διαδικασία συγκάλυψης ενός κινηματογραφικού περιστατικού σοβαρής επίθεσης από έναν  διεθνή αστέρι στον διάδρομο ενός ξενοδοχείου που ανήκει σε μεγάλη διεθνή αλυσίδα; Και γιατί κατηγορείται και το ξενοδοχείο σε αυτή την περίπτωση;  Μα γιατί ασφαλώς υπάρχουν εικόνες από τις κάμερες παρακολούθησης – είναι δουλειά ενός ολόκληρου τμήματος να  τις παρακολουθεί . Και προκύπτει το μεγάλο ερώτημα.  Ενημερώθηκε η διοίκηση; Πού ήταν η αστυνομία; Μεγάλη η συγκάλυψη…πολύ το μυστήριο.

Στο στρατόπεδο του Combs, μπορούμε  μόνο να μαντέψουμε  πόσοι από την βιομηχανία του θεάματος  κλήθηκαν να εξαφανίσουν το συγκεκριμένο γεγονός. Δικηγόροι, ειδικοί διαχείρισης κρίσεων – ποιος ξέρει άραγε  τον ακριβή συνδυασμό όλων όσων έπεσαν με τα μούτρα για να συγκαλύψουν το φρικιαστικό βίντεο, να εξασφαλίσουν ότι αυτό το ενοχοποιητικό αυτό  υλικό δεν έφτανε  πουθενά  στα χέρια κανενός έως ότου το δημοσίευσε το CNN τον Μάιο, οκτώ χρόνια μετά την πραγματοποίησή του.

Και πίστεψαν πως πραγματικά το είχαν καταφέρει μέχρι πριν λίγες μέρες που τελικά ο 53χρονος ράπερ που δεν φαίνεται να το περίμενε πως θα του περνούσαν χειροπέδες, επειδή – λέει – συνεργαζόταν με τις Αρχές και οικειοθελώς. συνελήφθη   στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης για …ναρκωτικά.

Οι κατηγορίες εναντίον του Κομπς είναι πολλές. Από διάφορα άτομα. Τον έχουν καταγγείλει για βιασμό ανήλικου κοριτσιού, για σεξουαλική επίθεση, ξυλοδαρμό, σεξουαλική διακίνηση, διακρίσεις λόγω φύλου και απάτη αλλά ο δικηγόρος του “κόβει φλέβες” λέγοντας πως ο πελάτης του  του ανυπομονεί να «καθαρίσει το όνομά του στο δικαστήριο», προσθέτοντας πως πρόκειται για «άδικη δίωξη» εκθειάζοντάς τον ως «ένα είδωλο της μουσικής σκηνής, αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, αγαπητός οικογενειάρχης και αποδεδειγμένα φιλάνθρωπος, ενώ έχει περάσει τα τελευταία 30 χρόνια χτίζοντας μία αυτοκρατορία, λατρεύοντας τα παιδιά του και εργαζόμενος για την ανύψωση της μαύρης κοινότητας».

Η βιομηχανία του θεάματος έχει τους δικούς της κανόνες  και σε πολλές περιπτώσεις που συντρέχουν ειδικοί λόγοι, όπως μια σεξουαλική κακοποίηση  είναι ένα μέρος όπου ο καθένας έχει και πρέπει να κάνει τη δουλειά του, μια ολόκληρη διασυνδεδεμένη διεφθαρμένη κοινωνία που έρχεται τακτικά σε επαφή με την πραγματική κοινωνία –ένας βαρετός τόπος κανόνων και ορίων– αλλά μόνο για να πάρει αυτό που θέλει και να ξεκολλήσει από τα γρανάζια του Νόμου.

Κάπως έτσι ήταν και το Harrods του Mohamed Al Fayed, σύμφωνα με πολλαπλούς ισχυρισμούς. Ήδη από το 1998, ο Χένρι Πόρτερ συγγραφέας και δημοσιογράφος.  τακτικός αρθρογράφος του The Observer, με επίκεντρο τις πολιτικές ελευθερίες και την απειλή για τη δημοκρατία, έγραφε σε άρθρα του   για κάποιες έρευνες που αφορούσαν  ανθρώπους του Φαγιέντ, δηλώνοντας ότι «είχε μείνει με την απόκοσμη αίσθηση ότι είχαμε να κάνουμε με μια ξένη δύναμη: ένα φέουδο, το οποίο παρά την πραγματική του τοποθεσία στο Knightsbridge, λειτουργούσε εντελώς ανεξάρτητα από την υπόλοιπη Βρετανία, με μια δική της υπηρεσία ασφαλείας, μια ένοπλη αστυνομική δύναμη και έναν τύραννο επικεφαλής».

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τα θύματα τον συγκρίνουν  με τα ειδεχθή εγκλήματα των Τζίμι Σάβιλ, Τζέφρι Έπσταϊν και Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, ενώ τα πολυκαταστήματα πολυτελείας Harrods αναγκάστηκαν να  ζητήσουν  συγγνώμη για τις σεξουαλικές επιθέσεις του  Αιγύπτιου δισεκατομμυριούχου  σε πολλές γυναίκες πρώην υπαλλήλους.

«Είμαστε απολύτως συγκλονισμένοι από τους ισχυρισμούς για κακοποίηση που διαπράχθηκαν από τον Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους τα Harrods. «Αυτές ήταν ενέργειες ενός ατόμου που ήταν αποφασισμένος να καταχραστεί την εξουσία του».

«Αναγνωρίζουμε επίσης πως στη διάρκεια αυτής της περιόδου απογοητεύσαμε τους υπαλλήλους μας που έπεσαν θύματά του και γι΄ αυτό ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη», ανέφεραν τα Harrods, προσθέτοντας πως το πολυκατάστημα είναι σήμερα ένας «πολύ διαφορετικός οργανισμός» από εκείνον που ανήκε και ελεγχόταν από τον Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ. Τα Harrods μπορεί να άλλαξαν και να είναι πραγματικά ένας διαφορετικός οργανισμός από αυτόν που έκτισε ο Αιγύπτιος τύραννος όπως τον περιγράφουν όσοι τον γνώρισαν ( και τι να την κάνεις στην τελική αυτή την συγγνώμη αν έχεις ζήσει την κόλαση) αλλά υπάρχουν τόσοι πολλοί ακόμη  Αλ Φαγέντ και τόσοι aka Puff Daddy που δύσκολα αυτός ο κόσμος θα μπορέσει να καθαρίσει από την αρρωστημένη σαπίλα που εύκολα μπορεί να συγκαλύπτεται θυσία στον βωμό του χρήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Harrods: Συγγνώμη για τις σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον υπαλλήλων που φέρεται να διέπραξε ο Μοχάμεντ αλ Φαγέντ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ