Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Ο Άντονι Μπλίνκεν για τον θάνατο του Νασράλα: Ο κόσμος είναι πιο ασφαλής με τον «βίαιο τρομοκράτη» τώρα νεκρό.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν  επαίνεσε τη Δευτέρα τη δολοφονία του αρχηγού της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα από το Ισραήλ, λέγοντας ότι ο κόσμος είναι πιο ασφαλής με τον «βίαιο τρομοκράτη» τώρα νεκρό.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να δηλώσει ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η διπλωματία ήταν ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε.

«Ο Χασάν Νασράλα ήταν ένας βάναυσος τρομοκράτης του οποίου πολλά θύματα ήταν Αμερικανοί, Ισραηλινοί, πολίτες στο Λίβανο, άμαχοι στη Συρία και πολλοί άλλοι επίσης», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε μια υπουργική συνάντηση στην Ουάσιγκτον για τον συνασπισμό που μάχεται το ISIS. «Η περιοχή και ο κόσμος είναι πιο ασφαλείς χωρίς αυτόν», πρόσθεσε.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι η Χεζμπολάχ τρομοκρατούσε τους ανθρώπους σε όλη τη Μέση Ανατολή και εμπόδισε τον Λίβανο να «προχωρήσει πλήρως» ως χώρα, ενώ ο Νασράλα ήταν επικεφαλής μιας  μαχητικής ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Τη Δευτέρα, ο Blinken επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τις δημόσιες δηλώσεις των ΗΠΑ ότι θα συνεχίσειτις διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εργάζονται με τους εταίρους μας στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο για να προωθήσουν μια διπλωματική λύση που παρέχει πραγματική ασφάλεια στο Ισραήλ, στον Λίβανο και να επιτρέπει στους πολίτες και στις δύο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους», δήλωσε ο Μπλίνκεν. .

Όσον αφορά τη Γάζα και τον πόλεμο που διαρκεί ένα χρόνο εκεί, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν πως η  διπλωματία είναι ο «καλύτερος και μοναδικός δρόμος για την επίτευξη μεγαλύτερης σταθερότητας στη Μέση Ανατολή».

Ως αποτέλεσμα της επίθεσης εναντίον του ηγέτη της Χεζμπολάχ και των συνεχιζόμενων συγκρούσεων  στην περιοχή, ο επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν περαιτέρω τις «αμυντικές δυνατότητες αεροπορικής υποστήριξης» τις επόμενες ημέρες. Προειδοποίησε επίσης το Ιράν να μην στοχεύσει αμερικανικά στρατεύματα στη Μέση Ανατολή και διέταξε αυξημένη ετοιμότητα πρόσθετων αμερικανικών δυνάμεων να αναπτυχθούν, «αυξάνοντας την ετοιμότητα να ανταποκριθούν σε διάφορα απρόοπτα».

Ν.Β.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Λίβανος: Τo Ισραήλ έπληξε «δεκάδες» θέσεις της Χεζμπολάχ τις πρώτες πρωινές ώρες στη Μπεκάα

Ο Χασέμ Σαφιεντίν, επικρατέστερος αντικαταστάτης του Νασράλα στην ηγεσία της Χεζμπολάχ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ