Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

“NewsGuard”: Ο Ίλον Μασκ ενισχύει προσωπικά τις θεωρίες συνωμοσίας στο X

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Ίλον Μασκ είναι ένας παραγωγικός διανομέας και ενισχυτής παραπληροφόρησης στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.

Μια ανάλυση από το “NewsGuard” που ελέγχει την εγκυρότητα των ειδήσεων που δημοσιεύονται δείχνει ότι ο Μασκ έχει προωθήσει τουλάχιστον 17 ψευδείς αφηγήσεις από τη βάση δεδομένων παραπληροφόρησης μιας ομάδας, με το να μοιράζεται στον λογαριασμό του ένα βίντεο που προωθεί την αφήγηση ότι οι Αϊτινοί τρώνε κατοικίδια μέχρι την κατηγορία πως οι Δημοκρατικοί «εισάγουν ψηφοφόρους» ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του Χ ενισχύει επίσης συχνά μερικούς από τους χειρότερους παραβάτες της πλατφόρμας όσον αφορά τη διάδοση ψευδών ισχυρισμών: από τους πέντε λογαριασμούς με τους οποίους αλληλεπιδρά συχνότερα, οι τέσσερις είναι “υπερδιαδότες παραπληροφόρησης” με αποτέλεσμα να έχουν αυξήσει σημαντικά τους ακόλουθούς τους .

Ένας λογαριασμός, ο @EndWokeness, ο οποίος διέδιδε ρατσιστικά ψέματα για μετανάστες από την Αϊτή, παρουσίασε αύξηση του αριθμού των ακολούθων κατά 30% τους τελευταίους έξι μήνες κατά τους οποίους ο Μασκ τον ενίσχυσε επανειλημμένα.
Ένας άλλος, ο @libsoftiktok, του οποίου η ρητορική κατά των LGBTQ+ ενέπνευσε απειλές για βόμβες σε ένα νοσοκομείο παίδων και ο οποίος ισχυρίστηκε ψευδώς ότι κάποια σχολεία είχαν παράσχει κουτιά με άμμο σε παιδιά που αναγνωρίζονται στο πνεύμα του αυτοπροσδιορισμού ως γάτες, σημείωσε αύξηση 14,8% στους ακόλουθούς τους.

Την περασμένη Τρίτη επίσης , ο Μασκ εμφανίστηκε σε μια αναφορά από το @EndWokeness που επέκρινε την εξαγορά μιας ομάδας ραδιοφωνικών σταθμών από την εταιρεία του Τζορτζ Σόρος, χαρακτηρίζοντάς την ως «Crazy» “παλαβή” σε ένα tweet που προβλήθηκε 29 εκατομμύρια φορές.

Δύο άλλοι λογαριασμοί που γνώρισαν τεράστια ώθηση από τον Μασκ είτε ενίσχυσαν είτε επινόησαν ευθέως θεωρίες συνωμοσίας υποδήλωναν ότι η εκστρατεία της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις υιοθέτησε την άποψη ότι η Ουκρανία πούλησε όπλα στη Χαμάς και ότι μετανάστες από την Βενεζουέλα είχαν κάνει κατάληψη σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων.
Όλα αυτά έρχονται εν μέσω ανησυχιών ότι ο Μασκ, ο οποίος έχει πάρει έναν ολοένα και πιο ακραίο τόνο, διαχειρίζεται μια πλατφόρμα εξαιρετικά παγκόσμιας εμβέλειας.
Ο Μασκ, ο οποίος έχει εκφράσει ανησυχίες με πρόσφατες αναρτήσεις του που φαίνεται να ενθαρρύνουν τη βία κατά της Χάρις και του προέδρου Τζο Μπάιντεν, έχει σχεδόν 200 εκατομμύρια ακολούθους στο X, αύξηση 19% από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Συγκριτικά, η ανάλυση του NewsGuard διαπίστωσε ότι ορισμένοι από τους μεγαλύτερους mainstream λογαριασμούς στην πλατφόρμα, συμπεριλαμβανομένων των παλαιών μέσων ενημέρωσης, παρουσίασαν στάσιμη ανάπτυξη ή μείωση των οπαδών.

Η ανάλυση ακολουθεί τα προηγούμενα ευρήματα του Κέντρου για την Καταπολέμηση του Ψηφιακού Μίσους, το οποίο δημοσίευσε τον Αύγουστο μια έκθεση που εντόπισε 50 περιπτώσεις του Μασκ να δημοσιεύει ψευδείς εκλογικούς ισχυρισμούς το 2024, συγκεντρώνοντας σχεδόν 1,2 δισεκατομμύρια προβολές.

Ο Μασκ, ο οποίος αρχικά αγόρασε το Twitter με την υποτιθέμενη πρόθεση να αυξήσει τη διαφάνεια και την ελευθερία του λόγου στην πλατφόρμα, επέβλεψε και συνέβαλε στην αύξηση του περιεχομένου μίσους και των ψεμάτων στην πλατφόρμα, ενώ πήρε μέτρα για να καταστείλει κάποια ομιλία, απαγορεύοντας λέξεις όπως “cisgender” “Κάποιος ο οποίος δε συμφωνεί με το φύλο που του δόθηκε κατά τη γέννηση του, μπορεί να επιλέξει το που ανήκει μέσα από μια ευρεία γκάμα όρων με τους οποίους μπορεί να ερευνήσει και να ταυτιστεί” στην πλατφόρμα Χ.

Ο Μασκ φέρεται επίσης να χρησιμοποίησε την πλατφόρμα X για να σταματήσει τη διάδοση πληροφοριών που ο ίδιος θεωρεί δυσάρεστες, λογοκρίνοντας πρόσφατες αναφορές σχετικά με έγγραφα της καμπάνιας Τραμπ που παραβιάστηκαν από την ιρανική κυβέρνηση, ανέστειλε λογαριασμούς οργανώσεων υπέρ της Χάρις στην πλατφόρμα και επισήμανε τις μη κολακευτικές αναφορές για την εκστρατεία του Τραμπ ως ανεπιθύμητες. τις τελευταίες εβδομάδες.

N.B. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Δημογραφικό: Τα 20 δισ. ευρώ για την υπογεννητικότητα και το «ουάου» του Έλον Μασκ

Ο Καντίροφ κατηγορεί τον Έλον Μασκ ότι μπλόκαρε το Tesla του

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ