Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Οι Σφακιανοί ζητούν σεβασμό της πολιτείας στα κοπέλια τους

Ο Μάρκος, ο Μιχάλης, η Λυδία, ο Μανώλης είναι Ελληνόπουλα. Είναι μαθητές που ζητούν το αυτονόητο δικαίωμα στην εκπαίδευση ως βάση για το μέλλον τους. Είναι παιδιά, που διαπιστώνουν από νωρίς τις ανισότητες της κοινωνίας. Αισθάνονται ήδη «παιδιά ενός κατώτερου Θεού» επειδή η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και η αδιαφορία της πολιτείας τούς βάζουν εμπόδια.

Του Σταύρου Γεωργακόπουλου


Οι κινητοποιήσεις για την υποστελέχωση του Γυμνασίου και του Λυκείου που στερεί από τα παιδιά των Σφακίων το δικαίωμα στη μάθηση και την ισότιμη αντιμετώπιση με τα άλλα Ελληνόπουλα


Για άλλη μία χρονιά, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Σφακίων υποστελεχώθηκαν. Στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές είδαν μόνο τους δύο διευθυντές και από έναν καθηγητή. Η συνθήκη τραγική και εύλογα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους γονείς. Με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων να προχωράει σε μία απρόσμενη ενέργεια. Στην κατάληψη του σχολείου, με αίτημα την άμεση στελέχωση και του Γυμνασίου και του Λυκείου με τους απαραίτητους καθηγητές.

Στο πλευρό τους βρέθηκε και ο δήμος. Δεν γινόταν και διαφορετικά, μια και η κινητοποίηση ήταν πρωτοφανής και πρόδηλη της αγανάκτησης που ένιωθαν οι Σφακιανοί για την αδικία που υφίστανται τα κοπέλια τους. Με την έκδοση ανακοίνωσης, μάλιστα, έστειλαν το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα έκαναν πίσω εάν δεν δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

«Με μεγάλη απογοήτευση και αγανάκτηση καταγγέλλουμε ότι, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις των αρμόδιων αρχών για την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς, το Γυμνάσιο και Λύκειο Χώρας Σφακίων υπολειτουργεί από την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς, στις 11 Σεπτεμβρίου 2024. Συγκεκριμένα, τα παιδιά μας κάνουν μετά βίας δύο ώρες μάθημα την ημέρα λόγω της έλλειψης καθηγητών.

Ελλείψεις

Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων αρχών ότι η φετινή σχολική χρονιά θα ξεκινούσε κανονικά και χωρίς προβλήματα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες καθηγητών: ΠΕ01 (Θεολόγος), ΠΕ02 (Φιλόλογος), ΠΕ04.01 (Φυσικός), ΠΕ04.02 (Χημικός), ΠΕ04.04 (Βιολόγος), ΠΕ05 (Γαλλικής Γλώσσας), ΠΕ06 (Αγγλικής Γλώσσας), ΠΕ11 (Φυσικής Αγωγής), ΠΕ86 (Πληροφορικής).
Παρά τις επαφές μας με τους υπευθύνους και την επιμονή μας, μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί καμία ουσιαστική λύση, καθώς η επίταξη των τριών καθηγητών που έγινε δεν αντιμετώπισε κανένα από τα προβλήματα. Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Ως γονείς, δεν μπορούμε να αποδεχτούμε άλλο αυτήν την κατάσταση, η οποία υπονομεύει τη μόρφωση και το μέλλον των παιδιών μας.

Η εκπαίδευση των παιδιών μας είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η αδικαιολόγητη υποβάθμιση. Πρόκειται για ένα χρόνιο ζήτημα που επαναλαμβάνεται σχεδόν τα τελευταία δέκα χρόνια και ταλανίζει τις οικογένειές μας, αλλά και το ίδιο το σχολείο, αναγκάζοντας παιδιά και γονείς να εγκαταλείπουν τα Σφακιά προς αναζήτηση καλύτερων εκπαιδευτικών συνθηκών. Παρά το γεγονός ότι στα χαρτιά το σχολείο φαίνεται να είναι πλήρως στελεχωμένο με μόνιμους καθηγητές, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Οι άδειες δεν ελέγχονται εγκαίρως, προκύπτουν κενές θέσεις, που καλύπτονται πάντα στις τελευταίες φάσεις της σχολικής χρονιάς, αφήνοντας τους μαθητές για μεγάλο χρονικό διάστημα με τεράστια μαθησιακά κενά και όχι μόνο.

Σε περίπτωση που δεν δοθεί άμεση και ουσιαστική λύση στο πρόβλημα, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένων του κλεισίματος του σχολείου, κατάληψη της Δευτεροβάθμιας Χανίων και προσφυγή στον εισαγγελέα.
Απαιτούμε άμεσα τη στελέχωση του σχολείου μας με το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό και την ομαλή συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας», ανέφερε η ανακοίνωση στις 18 Σεπτεμβρίου.

Αιτήματα

Τα παραπάνω αιτήματα αποτελούν ουσιαστικές λύσεις για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Σφακίων. Η εκπαιδευτική κοινότητα και η ευρύτερη τοπική κοινωνία συστρατεύονται με στόχο την επίλυση αυτού του κρίσιμου προβλήματος, το οποίο πλήττει βάναυσα το μέλλον των παιδιών μας και των οικογενειών τους.

Κρίνουμε σκόπιμο και επείγον να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες για την προώθηση των αιτημάτων μας τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο όσο και προς το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των σχολείων μας», έγραψε ο Γιάννης Ζερβός.

Η αλήθεια είναι ότι μετά την επιστολή και με αφορμή τις κινητοποιήσεις των Σφακιανών, καταγράφηκε αντίδραση από το υπουργείο. Συνεργάτες του Κυριάκου Πιερρακάκη επικοινώνησαν με τον δήμαρχο και μοίρασαν υποσχέσεις για διευθέτηση του ζητήματος. Το ερώτημα, βέβαια, είναι γιατί χρειάστηκε να φτάσουν οι άνθρωποι στην απόγνωση για να ευαισθητοποιηθεί το υπουργείο Παιδείας. Από τις αρχές Φεβρουαρίου 2023 είχε αναδείξει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» το πρόβλημα με το Γυμνάσιο και το Λύκειο των Σφακίων. Με αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για τις οικογένειες που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να μπορέσουν τα παιδιά τους να μάθουν γράμματα. Ακόμα και στην κλασική ελληνική ταινία του 1979, το ορεινό χωριό της Αρκαδίας είχε περισσότερους καθηγητές από τα Σφακιά. Όπως επίσης καταγράψαμε τότε και τις περιπτώσεις γονιών που στέλνουν τα κοπέλια τους στα Χανιά ή στο Ρέθυμνο μόνα τους, για να έχουν πρόσβαση στη μάθηση. Το αυτί των εμπλεκομένων, όμως, δεν ίδρωσε τότε. Με συνέπεια να φτάσουμε στις τωρινές κινητοποιήσεις.

Μέχρι και σε δικηγόρο απευθύνθηκαν οι Σφακιανοί, για να κινηθούν κατά παντός υπευθύνου. Έχουν ετοιμάσει διάβημα προς τον εισαγγελέα Χανίων. Απλώς έδωσαν δεύτερη ευκαιρία όταν άρχισαν να τους στέλνουν εναλλάξ καθηγητές από άλλα σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας. Προφανώς και δεν είναι λύση να κάνουν τα παιδιά Χημεία τη Δευτέρα με τον τάδε και την Τρίτη με τον δείνα. Επειδή, όμως, πρωτίστως ενδιαφέρονται οι άνθρωποι για τη μόρφωση των κοπελιών τους, έδωσαν μικρή πίστωση χρόνου για την πραγματική επίλυση του προβλήματος.

Επί της ουσίας, λοιπόν, από αύριο έως την Τετάρτη περιμένουμε σημαντικές εξελίξεις. Ή θα κλείσει το μέτωπο ή θα κλιμακωθεί η ένταση εάν δεν αντεπεξέλθει το υπουργείο Παιδείας στις υποχρεώσεις του.

Οι κινητοποιήσεις των Σφακιανών, άλλωστε, βρήκαν επιτέλους ανταπόκριση και σε άλλα ΜΜΕ. Αυξήθηκε έτσι η πίεση προς την πολιτεία για να πράξει ο Κυριάκος Πιερρακάκης το αυτονόητο: να διορίσει καθηγητές και στα Σφακιά. Κι εκεί Ελληνόπουλα ζουν. Κι εκεί έχουν δικαίωμα στη μόρφωση. Κι εκεί πληρώνουν φόρους και κυρίως κρατούν ψηλά τη σημαία μας, να ανεμίζει στο Λιβυκό Πέλαγος και να είναι ορατή ακόμα και στην Αφρική.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γενική απεργία στις 20 Νοεμβρίου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Λέρος: Καρέ – καρέ η διάσωση ναυαγών με ελικόπτερο Super Puma (Βίντεο)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ