Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Αναχωρεί C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας για επαναπατρισμό Ελλήνων και Κυπρίων από τη Βηρυτό

Αναχωρεί σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες, το C-130 που έχει διαθέσει η Ελλάδα στην Κύπρο για τον απεγκλωβισμό υπηκόων της από τον Λίβανο. Με το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι πιθανό να αναχωρήσουν – εκτός από 46 Κυπρίους – και 22 Ελλαδίτες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να φύγουν.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας Χ την Τρίτη ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, κατά την οποία η ελληνική Πολεμική Αεροπορία κατόπιν αιτήματος της Κύπρου αποφάσισε να διαθέσει C-130 για την απομάκρυνση Κυπρίων πολιτών από τον Λίβανο.

Την ίδια ώρα, σε εγρήγορση παραμένει η Ελλάδα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και για την πιθανότητα αύξησης μεταναστευτικών ροών, όπως συζητήθηκε σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η χώρα είναι σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ ενεργοποιήθηκε η μονάδα διαχείρισης κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών για την παροχή βοήθειας σε Έλληνες που επιθυμούν να φύγουν από τη Βηρυτό. Στην περιοχή πλέει η φρεγάτα “Έλλη” και σε επιφυλακή βρίσκονται δύο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ εστίασε στην αξιολόγηση της κατάστασης ασφάλειας, στην οργάνωση σχεδίου εκκένωσης των Ελλήνων στο Λίβανο και στην προετοιμασία για ενδεχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Οι ελληνικές αρχές εντείνουν τους ελέγχους και τη συνεργασία για ανταλλαγή πληροφοριών.

Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκαν εναλλακτικά σενάρια απεγκλωβισμού, με χρήση αεροσκαφών C-130 και αρματαγωγών σε περίπτωση ανάγκης, ενώ υπάρχουν ήδη αιτήματα για επαναπατρισμό, σύμφωνα με πληροφορίες, 50 Ελλήνων από τους περίπου 3.600 που βρίσκονται στον Λίβανο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Handelsblatt: O Χατζηδάκης στην Αθήνα πετυχαίνει στόχους που ζηλεύει και ο Λίτνερ

Χάρης Δούκας: «Δεν θα γίνουμε ξανά δεκανίκι της ΝΔ – Θέλουμε να αλλάξουμε το σύστημα διακυβέρνησης και όχι να συγκυβερνήσουμε»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ