Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Ευρωβαρόμετρο: Ακρίβεια, οικονομία και υγεία απασχολούν περισσότερο τους Έλληνες

Τα θέματα που απασχολούν περισσότερο τους Έλληνες και που καθόρισαν την ψήφο τους στις Ευρωεκλογές, δείχνει η πανευρωπαϊκή μετεκλογική δημοσκόπηση του 2024 που πραγματοποίησε το Ευρωκοινοβούλιο, για τις προτεραιότητες των πολιτών της ΕΕ.

Η αύξηση των τιμών και του κόστους ζωής (42%) και η οικονομική κατάσταση (41%) ήταν οι παράγοντες που καθόρισαν σε μεγαλύτερο βαθμό τις αποφάσεις των Ευρωπαίων πολιτών στις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου. Αισθητά μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά στην Ελλάδα (70% και 69% αντίστοιχα) και την Κύπρο (47% και 56%). Το 34% των ψηφοφόρων πανευρωπαϊκά δηλώνει ότι η διεθνής κατάσταση ήταν ένα θέμα που τους ώθησε να πάνε στην κάλπη, ενώ ένα 32% αναφέρει ως κίνητρο την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Στην Ελλάδα, η κοινωνική προστασία, η πρόνοια και η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη κινητοποίσε σε ποσοστό 40% τους πολίτες να ψηφίσουν, ενώ ως κίνητρο για τη συμμετοχή στις εκλογές το 37% των ερωτηθέντων ανέφερε τη διεθνή κατάσταση. Μεταξύ όσων δεν ψήφισαν, οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι το κόστος ζωής (46%) και η οικονομική κατάσταση (36%) θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως κίνητρα ώστε να συμμετάσχουν στις εκλογές. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Κύπρο είναι 53% και 42% (με τα θέματα μετανάστευσης να καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με 45%) και στην Ελλάδα 65% και 58%, με τρίτη την κοινωνική προστασία, την πρόνοια και την υγειονομική περίθαλψη (40%).

Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Έλληνες σε ό,τι αφορά το βιοτικό τους επίπεδο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Το 44% των Ελλήνων θεωρεί πως το βιοτικό επίπεδο δεν θα αλλάξει και το 43% κρίνει πως το βιοτικό επίπεδο θα πέσει -την ώρα που το αντίστοιχο νούμερο σε επίπεδο Ε.Ε. είναι 26%. Αισιόδοξοι πως το βιοτικό επίπεδο θα βελτιωθεί είναι μόλις το 12% των Ελλήνων.

Το 52% των Ελλήνων απάντησε πως ψήφισε στις ευρωεκλογές το κόμμα που συνήθως ψηφίζει. Το 45% απάντησε πως ψήφισε το κόμμα, οι προτάσεις του οποίου για τα εθνικά θέματα ήταν πιο κοντινές στις δικές του ιδέες ή αξίες. Το 44% ψήφισε επειδή του άρεσαν οι προτάσεις του για το θέμα που έκρινε ως το πιο σημαντικό σε αυτές τις εκλογές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι πολίτες είναι αισιόδοξοι για το μέλλον της Ε.Ε. (65%) και ότι εξακολουθούν να έχουν θετική εντύπωση για αυτήν: 48% έδωσε θετικές απαντήσεις, ενώ μόνο 16% δήλωσε ότι έχει αρνητική εικόνα. Επτά στους δέκα Ευρωπαίους πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από το γεγονός ότι είναι μέλος της Ε.Ε., ποσοστό που έχει παραμείνει σταθερό τα τελευταία χρόνια. Στην Ελλάδα η εμπιστισύνη στην ΕΕ φτάνει στο 65%.

Η προσέλευση των Ευρωπαίων στις ευρωκάλπες ήταν 50,74%, η υψηλότερη τα τελευταία 30 χρόνια και παρόμοια με αυτή του 2019. Μεγαλύτερη μερίδα ψηφοφόρων συμμετείχε σε 16 από τις 27 χώρες, σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019. Το 56% των συμμετεχόντων στην έρευνα, πιστεύει ότι η φωνή τους μετράει στην Ε.Ε., καταγράφοντας αύξηση κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την έρευνα του Φεβρουαρίου/Μαρτίου 2024 (48%). Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε μόλις 26%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θείος Ιωνά Καρούση: Τον εκτέλεσαν με 4 σφαίρες στο στήθος – Είμαστε όλοι συντετριμμένοι (Βίντεο)

Ο Νασράλα είχε συμφωνήσει σε εκεχειρία 21 ημερών λίγες ημέρες πριν σκοτωθεί από το Ισραήλ, υποστηρίζει ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ