Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Τα γενέθλια του Τσάρου και το όραμά του για τη «νέα» Ρωσική αυτοκρατορία του πολέμου

“Ο Θεός να σώσει τον Τσάρο!” ήταν μια από τις πρώτες δημόσιες ευχές γενεθλίων για τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος γίνεται 72 ετών σήμερα  Δευτέρα και ο οποίος είναι ο κορυφαίος και μακροβιότερος ηγέτης της νέας Ρωσίας για σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα.

Ο χαιρετισμός προήλθε από τον υπερεθνικιστή Ρώσο ιδεολόγο Αλεξάντερ Ντούγκιν  στο κανάλι μηνυμάτων του στο Telegram λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα.

Ο Πούτιν, ο οποίος διέταξε τα στρατεύματά του να εισβάλουν στην Ουκρανία το 2022, κέρδισε ένα ρεκόρ επανεκλογών στην εξουσία, εκλογών που όμως  που η Δύση δεν θεωρεί  ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Η νέα του εξαετής θητεία, εάν ολοκληρωθεί, τον κάνει τον μακροβιότερο ηγέτη της Ρωσίας για περισσότερα από 200 χρόνια, όταν οι τσάροι και οι αυτοκράτορες κυβερνούσαν τη χώρα.

Αυτές οι εκλογικές νίκες  εδραίωσαν την παντοδυναμία  του Πούτιν στην εξουσία και,  οδήγησαν τη Μόσχα σε ανοιχτή σύγκρουση με τη Δύση μετά την απόφαση του Ρώσου ηγέτη να στείλει  τα στρατεύματά του στην Ουκρανία.

Η Δύση θεωρεί τον Πούτιν ως αυταρχικό και δολοφόνο. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτηρίζει  παράνομες τις εκλογές του περασμένου Μαρτίου που εδραίωσαν  την κυριαρχία του πρώην κατασκόπου της KGB που γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1952 στο Λένινγκραντ της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Πούτιν όμως βαδίζει τον δρόμο του θεωρώντας  τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μέρος μιας μάχης αιώνων με την παρακμάζουσα Δύση, η οποία, όπως λέει, ταπείνωσε τη Ρωσία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο καταπατώντας τη σφαίρα επιρροής της.

Στον αντίποδα, το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του αποκαλούν τον πόλεμο  στην Ουκρανία ιμπεριαλιστική αρπαγή της γης, μια  σύγκρουση που έχει σκοτώσει χιλιάδες αμάχους, έχει μετατρέψει πόλεις σε ερείπια και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους.

Όμως «Σήμερα, φίλοι μου, είναι τα γενέθλια του εθνικού μας ηγέτη», όπως έγραψε ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ηγέτης της Τσετσενικής Δημοκρατίας της Ρωσίας, σε ένα συγχαρητήριο μήνυμα στο Telegram τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και οι Ρώσοι μπορούν να ονειρεύονται την ανασύσταση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας κυρίως στη σοβιετική της βερσιόν–, όσον αφορά τις αρχές και τις αξίες του μεγάλου ρωσικού ορθόδοξου έθνους, που η Δύση έχει βάλει σκοπό να νοθεύσει με τις ιδέες της.

Δυόμιση χρόνια  μετά τον πόλεμο, ο Πούτιν μπορεί να ονειρεύεται και να δημιουργεί τη Ρωσία που ποθεί, με την  οικοδόμηση του νέου αξιακού συστήματος που προωθεί ο Ρώσος πρόεδρος στη χώρα του. Και αυτό οικοδομείται αργά και σταθερά διά της προπαγάνδας, της καταπίεσης των μέσων και της αντίθετης φωνής, της εξάλειψης όσων αδυνατούν να αντιληφθούν το όραμα της Μεγάλης Ρωσίας, μιας ηθικής όασης μέσα στο εσμό των ανήθικων και των αργυρώνητων ξεπεσμένων δυτικών.

Ένας  νέος πατριωτισμός που  ξεκινά φυσικά από τα σχολεία, όπου οι μαθητές διδάσκονται ότι ο ρωσικός στρατός ανέκαθεν απελευθερώνει την ανθρωπότητα από όσους προσβλέπουν στην παγκόσμια κυριαρχία. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πατριωτική κατήχηση που δέχονται τα λεγόμενα «ορφανά του πολέμου»· 14.000 παιδιά που λέγεται ότι αποσπάστηκαν -κυρίως διά της βίας- από την Ουκρανία και δόθηκαν για τεκνοθεσία σε ρωσικές οικογένειες, λαμβάνοντας νέα εκπαίδευση στις ρωσικές αξίες.

Εν τω μεταξύ  η αστυνομία κυνηγά πολίτες για αδικήματα, όπως αντιπολεμικές αναρτήσεις στα social media και  τα μουσεία και τα θέατρα, άλλοτε οάσεις καλλιτεχνικής ελευθερίας βιώνουν την εξαφάνιση των αντιφρονούντων, ενώ διοργανώνονται εκθέσεις με τίτλους όπως «ΝΑΤΟζισμός» και «Καθημερινός ναζισμός» και οι τοίχοι της Μόσχας φιλοτεχνούνται με τα υπερήφανα και αγέρωχα μέλη του Κόκκινου Στρατού του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.

Σε αυτή την προπαγάνδα δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα  εθνικής εμβέλειας ρωσικά ΜΜΕ έχοντας  εν πολλοίς ενορχηστρώσει τη διάχυση του νέου αξιακού συστήματος μειώνοντας τις ψυχαγωγικές και αυξάνοντας τις ενημερωτικές εκπομπές, λειτουργώντας  ως τηλεβόες του Κρεμλίνου – με μια εσάνς υπερβολής που συνηθίζεται για μια νέα Μεγάλη Ρωσία  που  επειδή παραμένει  απομονωμένη –πολιτικά, διπλωματικά και οικονομικά αγκομαχά να συγκεντρώσει τις αντιδυτικές δυνάμεις και να γίνει ο πυλώνας του δεύτερου κέντρου βάρους του μετανεωτερικού ψυχρού πολέμου. Και να συνεχίσει να τροφοδοτεί την πολεμική της μηχανή.

Ν.Β

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Ρωσία: «Ο Θεός να σώζει τον Τσάρο» – Οι πρώτες ευχές στον πρόεδρο Πούτιν για τα 72α γενέθλιά του

Ντόναλντ Τουσκ: Ο Πούτιν θέλει να αποτρέψει τη Δύση να υποστηρίξει την Ουκρανία

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ