Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Ο πόλεμος των Τεμπών, ο «γκρι καπνός» και το εξοχικό των Πλακιά

Να κατεβάσουν τους τόνους επιχείρησαν στα τέλη της εβδομάδας τόσο η Μαρία Καρυστιανού όσο και ο Νίκος Πλακιάς και ενώ η μεταξύ τους αντιπαράθεση είχε φτάσει στα άκρα για το ζήτημα της συναυλίας στο Καλλιμάρμαρο.

Ρεπορτάζ Βαγγέλης Τριάντης

«Μήλον της Έριδος» η διοργάνωση συναυλίας έναντι αντιτίμου την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στο Καλλιμάρμαρο για τα θύματα

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Πέμπτη η κ. Καρυστιανού απέστειλε εξώδικο κατά των αδελφών Πλακιά, ενώ, όπως αποκάλυψε η εκπομπή «Open Τώρα!», επρόκειτο να καταθέσει και ασφαλιστικά μέτρα εις βάρος τους, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει.
Αφορμή για τον «πόλεμο των Τεμπών» στάθηκε η διοργάνωση συναυλίας έναντι αντιτίμου την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στο Καλλιμάρμαρο για τα θύματα της φονικής σιδηροδρομικής τραγωδίας. Ο Νίκος Πλακιάς εξέφρασε τη διαφωνία του επειδή η είσοδος στη συναυλία δεν είναι δωρεάν, αλλά με εισιτήριο ύψους 15 ευρώ, και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε νομικές κινήσεις. Η Μαρία Καρυστιανού μιλώντας στην εκπομπή «Open Τώρα!» την Τετάρτη υποστήριξε ότι τα έσοδα από τη συναυλία προορίζονται για την κάλυψη εξόδων των νομικών κινήσεων που πρόκειται να γίνουν στο εξωτερικό, καθώς όπως είπε τόσο η ίδια όσο και κάποιες άλλες οικογένειες «δεν εμπιστεύονται» την ελληνική Δικαιοσύνη.

Την ίδια ώρα, οι οικογένειες των θυμάτων προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους και όσο είναι δυνατόν να συνεχίσουν τη ζωή τους. Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικές φωτογραφίες από την εξοχική κατοικία που αγόρασε πριν από μερικούς μήνες στην περιοχή Αγιά της Λάρισας η οικογένεια Πλακιά, η οποία μάλιστα πρόσφατα ανακαινίστηκε. Πάμε όμως να δούμε από την αρχή πώς ξεκίνησε και πώς αποκλιμακώθηκε ο «πόλεμος των Τεμπών».

Στις αρχές της εβδομάδας άρχισε να κυκλοφορεί στα social media η αφίσα της συναυλίας στο Καλλιμάρμαρο, στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών. Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της συναυλίας είχε πάρει ο «Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023», όπου πρόεδρος είναι η Μαρία Καρυστιανού. Όσο περνούσαν οι ώρες όλο και περισσότερο αναπαραγόταν στα social media η αφίσα της συναυλίας από υποστηρικτές και συμπαραστάτες των οικογενειών, οι οποίοι είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Η συναυλία ωστόσο δεν είναι δωρεάν, αλλά έχει αντίτιμο ύψους 15 ευρώ. Το αντίτιμο προκάλεσε την αντίδραση του Νίκου Πλακιά, ο οποίος έχασε τις δίδυμες κόρες του στο δυστύχημα των Τεμπών.

«Δεν συμφωνώ με το αντίτιμο το χρηματικό, αν δεν είχε το αντίτιμο δεν θα είχα κανένα πρόβλημα. Δεν γίνεται να γίνει κάτι για πέντε οικογένειες και οι υπόλοιπες 50 να μη συμμετέχουν. Να κάνουν συναυλία, να αναφέρουν ονομαστικά ποιοι κάνουν τη συναυλία, ποιες οικογένειες είναι, ποια θύματα εκπροσωπούν και να κάνουν ό,τι θέλουν, ας βάλουν και 100 ευρώ και 200», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νίκος Πλακιάς.
Η παρέμβαση Καρυστιανού στην εκπομπή «Open Τώρα!»

H Μαρία Καρυστιανού δεν άφησε αναπάντητα όσα ανέφερε ο Νίκος Πλακιάς. Σε παρέμβαση της στην εκπομπή «Open Τώρα!», την περασμένη Τετάρτη, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα έσοδα από τη συναυλία θα δοθούν για τη χρηματοδότηση νομικών κινήσεων που θα γίνουν στο εξωτερικό, καθώς κάποιες από τις οικογένειες των θυμάτων, μεταξύ αυτών και η κ. Καρυστιανού, δεν εμπιστεύονται την ελληνική Δικαιοσύνη σε ό,τι αφορά την απόδοση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα. Σε αντίθεση με τους αδελφούς Πλακιά.

«O στόχος από τη διοργάνωση της συναυλίας ήταν διπλός. Δηλαδή να μαζευτούμε όσο περισσότεροι άνθρωποι μπορούμε για να δώσουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι τα Τέμπη δεν έχουν ξεχαστεί από την κοινωνία, ότι θέλουμε να δούμε να υπάρχει δικαίωση στο θέμα των Τεμπών και να βγούμε να τραγουδήσουμε για τα παιδιά. Ο άλλος λόγος είναι ότι στο σύνολο οι οικογένειες που είμαστε έχουμε μια πολύ διαφορετική εικόνα της κατάστασης και έχουμε θέσει άλλους στόχους ως προτεραιότητα, οι οποίοι στόχοι δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς του κ. Πλακιά.

Ο κ. Πλακιάς και ομάδες που βρίσκονται δίπλα του έχουν δηλώσει πολλές φορές ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί καλά, η δικογραφία όπου να ’ναι τελειώνει κ.τ.λ. Εμείς στον σύλλογο έχουμε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση από τους άλλους, οι οποίοι έχουν συμβιβαστεί ότι τα πολιτικά πρόσωπα δεν μπορούμε να τα αγγίξουμε», ανέφερε στην εκπομπή «Open Τώρα!» η κ. Καρυστιανού και συμπλήρωσε πως «αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή τη συναυλία και να μαζέψουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε για τους δικαστικούς αγώνες του εξωτερικού, στους οποίους ως γνωστόν ο κ. Πλακιάς δεν συμμετέχει, όπως και οι οικογένειες που ακολουθούν τη νομική γραμμή την οποία θέλει και ο κ. Πλακιάς».

Ασφαλιστικά μέτρα

Λίγες ώρες μετά ο Νίκος Πλακιάς επανήλθε, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της κ. Καρυστιανού. Όπως ανέφερε, «υπάρχει κόκκινη γραμμή. Δεν υπάρχει διαχωρισμός στους στόχους, οι ίδιοι είναι, τα ίδια κυνηγάμε. Οι δρόμοι είναι διαφορετικοί. Το αν δεν μιλάω εγώ ή δεν μπορώ να βρω κοινή γραμμή με τη Μαρία δεν έχει καμία σημασία. Ό,τι είναι να γίνει, να γίνει ονομαστικά και καθαρά. Όχι όμως στο όνομα των παιδιών μου να πάει ο άλλος να δώσει 15 ευρώ. Αν γινόταν η συναυλία χωρίς αντίτιμο θα πήγαινα και εγώ, αλλά με αντίτιμο όχι».
Επίσης, ο κ. Πλακιάς προειδοποίησε ότι πρόκειται να στείλει εξώδικα σε όσους καλλιτέχνες συμμετάσχουν στη συναυλία, καθώς επίσης και να κάνει ασφαλιστικά μέτρα.
«Θα πάρουν όλοι οι καλλιτέχνες που θέλουν να συμμετέχουν τα εξώδικα και μετά άμα γίνει συναυλία θα κάνω ασφαλιστικά μέτρα, πού πήγαν τα χρήματα από τη συναυλία. Θα περιμένω να δω αν γίνει η συναυλία. Γιατί πηγαίνουν τώρα και πάνε αφιλοκερδώς, δεν γνωρίζουν οι άνθρωποι, θεωρούν ότι θα μας βοηθήσουν, δεν θα μας βοηθήσουν όλοι».

Καρυστιανού

Εξώδικο

Τελικά, μετά από λίγες ώρες ήταν η Μαρία Καρυστιανού αυτή που απέστειλε εξώδικο προς τους αδελφούς Πλακιά, ζητώντας μεταξύ άλλων να κατεβάσουν τις αναρτήσεις τους με τις οποίες τοποθετήθηκαν δημόσια για το ζήτημα της συναυλίας και να ανακαλέσουν.
Επίσης όπως αναφερόταν στο εξώδικο, οι δηλώσεις του Νίκου Πλακιά «αποκαλύπτουν ότι είτε το επιδιώκετε είτε όχι, μπορείτε σε κάθε περίπτωση να αποτελέσετε ‘‘Δούρειο Ίππο’’ του ‘‘βαθέος συστήματος’’ που μαχόμαστε».

Την ίδια ώρα η πλευρά της κ. Καρυστιανού προετοιμάστηκε για την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων εις βάρος των αδελφών Πλακιά. Τα ασφαλιστικά μέτρα επρόκειτο σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ» να κατατεθούν είτε την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, είτε τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου. Η εκπομπή «Open Τώρα!» αποκάλυψε τους όρους που περιέχονταν στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Συγκεκριμένα, η κα Καρυστιανού ζητούσε να μην την πλησιάζουν (οι αδελφοί Πλακιά) σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων, να μην αναφέρουν το όνομά της ή οτιδήποτε που αφορά την ίδια, στα social media ή στα ΜΜΕ, ενώ σε περίπτωση παραβίασης των όρων των ασφαλιστικών μέτρων να τους επιβληθεί χρηματική ποινή ύψους 1.500 ευρώ και ποινή κράτησης 6 μηνών. Μάλιστα μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων η κ. Καρυστιανού ζητούσε την έκδοση προσωρινής διαταγής που να απαγορεύει οποιαδήποτε αναφορά στην ίδια.

Τελικά, την Παρασκευή οι τόνοι έπεσαν και από τις δύο πλευρές. Αρχικά ο Νίκος Πλακιάς, μετά και την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού ότι η συναυλία στο Καλλιμάρμαρο θα γίνει, ανέφερε ότι «δέχεται την απόφαση των αρμοδίων φορέων» και ευχήθηκε «καλή επιτυχία μέσα από την καρδιά του».

Από την πλευρά της η κ. Καρυστιανού δεν προχώρησε στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Μ» η πρόεδρος του συλλόγου για τα Τέμπη είναι διατεθειμένη να μην τα καταθέσει, εάν η πλευρά των αδελφών Πλακιά συνεχίσει να κρατάει χαμηλούς τόνους. Να σημειωθεί ότι την περασμένη Πέμπτη 26 οικογένειες συγγενών θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών εξέδωσαν ονομαστική ανακοίνωση με την οποία τάχθηκαν κατά του εισιτηρίου στη συναυλία, επισημαίνοντας ότι ο «εισπρακτικός χαρακτήρας της συναυλίας αλλοιώνει τον συμβολισμό της εκδήλωσης». Σε κάθε περίπτωση, ο «πόλεμος» μεταξύ των οικογενειών των θυμάτων των Τεμπών έχει προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις, την ώρα που οι οικογένειες θα έπρεπε όσο είναι δυνατόν να είναι ενωμένες μεταξύ τους.

Το εξοχικό της οικογένειας Πλακιά

Την ίδια ώρα, αρκετές από τις οικογένειες των θυμάτων προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους συνεχίζοντας τη ζωή τους. Για παράδειγμα, η οικογένεια Πλακιά προχώρησε πριν περίπου από ένα χρόνο στην αγορά μεζονέτας, σε παραθαλάσσια περιοχή του Δήμου Αγιάς στη Λάρισα και συγκεκριμένα στην τοποθεσία Σπετσιές.

Η «Μ» δημοσιεύει αποκλειστικές φωτογραφίες που έστειλαν κάτοικοι της περιοχής από την εξοχική κατοικία που αγόρασε η οικογένεια Πλακιά. Πρόκειται για τη διώροφη μεζονέτα που διακρίνεται αριστερά στις φωτογραφίες, δίπλα από ακόμη δύο μεζονέτες που βρίσκονται στο ίδιο οικόπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεζονέτα επικοινωνεί με εσωτερική σκάλα, ενώ διαθέτει υπόγειο χώρο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αγοραστής της εξοχικής κατοικίας ήταν η μητέρα των αδελφών Πλακιά, ενώ το τίμημα της αγοράς ανήλθε στις 160.000 ευρώ. Το ακίνητο βρίσκεται σχεδόν 100 μέτρα από τη θάλασσα, ενώ σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής μετά την αγορά, το ακίνητο ανακαινίστηκε πλήρως.

Οι Νίκος και Δημήτρης Πλακιάς δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στον χώρο της εστίασης εδώ και πολλά χρόνια, καθώς διαθέτουν το κατάστημα «Γαρδένια» στα Τρίκαλα. Υπενθυμίζεται ότι κατά το δυστύχημα των Τεμπών ο Νίκος Πλακιάς «έχασε» τις δίδυμες κόρες του και ο αδελφός του τη δική του κόρη και πρώτη ξαδέλφη τους, καθώς ταξίδευαν όλες μαζί.

Καρυστιανού

Οι αποζημιώσεις και οι διεκδικήσεις

Την ίδια ώρα, μεγάλο ερώτημα παραμένει το τι γίνεται με τις αποζημιώσεις συγγενών θυμάτων και τραυματιών της τραγωδίας των Τεμπών. Μέχρι στιγμής αρκετές από τις οικογένειες έχουν πάρει προκαταβολές αποζημιώσεων από την Hellenic Train για το δυστύχημα. Κάτι τέτοιο είχε ανακοινώσει άλλωστε η εταιρεία λίγες ημέρες μετά το συμβάν. Μεταξύ αυτών ήταν και η οικογένεια Πλακιά. Το ότι δίνονται προκαταβολές δεν σημαίνει ότι οι συγγενείς παραιτούνται από οποιαδήποτε διεκδίκηση χρημάτων στο μέλλον. Το ζήτημα των αποζημιώσεων εξακολουθεί να παραμένει πάντως ανοικτό και σε καμία των περιπτώσεων δεν έχει κλείσει με τις προκαταβολές.

Επιπλέον, μέχρι στιγμής 56 συγγενείς θανόντων έχουν πάρει χρήματα από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ιδρύματος. Μάλιστα, το συνολικό ποσό της εφάπαξ δωρεάς ανήλθε στις 560.000 ευρώ.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θεσσαλονίκη: Προσοχή – απάτη με δωρεάν κάρτες του ΟΑΣΘ

Κρανίδι: 13χρονος επιχείρησε να πετάξει συμμαθητή του από τον πρώτο όροφο σχολείου 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ