Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Νίκου Βασιλειάδη: Γιατί κάποιοι Influencers αγνόησαν τις διατάξεις εκκένωσης κατά τη διάρκεια του τυφώνα Milton;

«Μπορώ να πω χωρίς καμία απολύτως δραματοποίηση: Αν επιλέξετε να μείνετε σε μια από αυτές τις περιοχές εκκένωσης, θα πεθάνετε». Αυτή ήταν η έκκληση της δημάρχου της Τάμπα, Τζέιν Κάστορ , που προέτρεπε τους κατοίκους της περιοχής να προετοιμαστούν για μια «άγρια» καταιγίδα, τονίζοντας πως πρόκειται για τον ισχυρότερο κυκλώνα στον Κόλπο του Μεξικού από το 2005.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από εννέα κομητείες που είχαν εκδώσει υποχρεωτικές εντολές εκκένωσης αναγκάστηκαν αφήσουν τα σπίτια τους και να φύγουν μακριά από την επικίνδυνη ζώνη προκειμένου να γλυτώσουν τις ζωές τους ενόψει της καταστροφής στο Νότο.
Υπήρχαν βέβαια και άνθρωποι κυρίως ηλικιωμένοι οι οποίοι για ορισμένους σοβαρούς λόγους ήταν αδύνατον να μετακινηθούν και παρέμειναν σε ασφαλή σημεία στα σπίτια τους. Και υπήρχε και μια κατηγορία ανθρώπων που επέλεξαν να μείνουν και να μεταδίδουν τον τυφώνα Milton από την άνεση των σπιτιών τους για τι άλλο; Για τους Followers και το χρήμα που φέρνουν μαζί τους.
Οι Influencers (επηρεαστές) με έδρα τη Φλόριντα όπως η Caroline Calloway, η Jacqueline Goldrich και η Morgan Roos που έγιναν viral επειδή αγνόησαν τις διατάξεις εκκένωσης από τον τυφώνα της Φλόριντα, επιλέγοντας να μεταδίδουν την οποιαδήποτε ανοησία τους μέσω διαδικτύου από τα σπίτια τους.
Καθώς ο τυφώνας Milton πέρασε (ευτυχώς πιο αδύναμος) την πολιτεία καταστρέφοντας περιουσίες γεννώντας πάνω από 100 ανεμοστρόβιλους, έδιναν ενημερώσεις play-by-play σχετικά με τις συνθήκες παρά το γεγονός ότι η δήμαρχος της Τάμπα Τζέιν Κάστορ είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους ότι ο τυφώνας Helene ήταν μια κλήση αφύπνισης και ότι ο τυφώνας Milton, θα «είναι κυριολεκτικά καταστροφικός».
Όσο τρομερές όμως κι αν ήταν οι συνθήκες, οι Influencers όπως η Κάλογουεϊ αγνόησαν αυτήν την έκκληση από αξιωματούχους της πόλης και της πολιτείας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια πλούσιας κυρία από την Τάμπα που αψήφησε τις εντολές και μέσω του TikTok έκανε επίδειξη μιας έπαυλης από σκυρόδεμα “αντί Milton” που έφτιαξε ο σύζυγός της για να αντέχει σε κάθε τυφώνα.
Γιατί λοιπόν οι influencers και οι διαδικτυακές προσωπικότητες ρισκάρουν τη ζωή τους για να κινηματογραφήσουν τις εμπειρίες τους από τον τυφώνα; Η απάντηση είναι απλή γιατί για αυτό το “νέο είδος” ανθρώπων το χρήμα είναι πάνω από οποιοδήποτε ένστικτο επιβίωσης.
Όπως για παράδειγμα η απατεώνας Caroline Calloway που μετέδιδε πως «θα πεθάνει» επειδή δεν έχει φύγει από την περιοχή όπου επρόκειτο να χτυπήσει ο τυφώνας Milton. Η 32χρονη Κάλογουεϊ έγινε μια από τις πρώτες επιρροές στο Instagram όταν κατέγραψε το χρόνο της στο διάσημο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ της Αγγλίας, αλλά διαπιστώθηκε ότι είχε πλαστογραφήσει το πτυχίο της και ποτέ δεν φοίτησε στο φημισμένο βρετανικό Πανεπιστήμιο. Δημοσιεύοντας στο Instagram Story της το βράδυ της Τρίτης από το νέο της σπίτι στη Φλόριντα, η Calloway παρουσίασε λεπτομερώς την πλήρη κατάσταση της δύσκολης θέσης στην οποία είχε βρεθεί λόγω της άρνησής της να εγκαταλείψει την υποχρεωτική ζώνη εκκένωσης.
Στα σχόλια που πήρε το άρθρο της Caroline Calloway κάποιος της έγραψε πως “η μεγαλύτερη διασκέδαση που μπορείς να προσφέρεις στην Αμερική είναι ο θάνατός σου. Πραγματικά δυστοπικό.”
Και κάποιος άλλος της έγραψε “πως ο θάνατος σε έναν τυφώνα θα ήταν το τέλειο τέλος για την αφήγησή της.”
Η Calloway όμως χάριν της πρόσκαιρης δόξας δεν πτοήθηκε και δήλωσε στο New York Magazine: “Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι κατανοούν τους λόγους που έχω για να μείνω και θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω αυτό μαζί σας, ξεκινώντας με αυτό το viral tweet που κυκλοφορεί. Ποτέ δεν είπα ότι μένω στο ισόγειο, αλλά είμαι τρεις ορόφους πάνω, ακόμη και με μια καταιγίδα 20 ποδιών, δεν θα δω τίποτα από αυτά”
Όταν ρωτήθηκε για το σχέδιο επιβίωσής της, η Calloway είπε ότι το διαμέρισμά της είχε παράθυρα να αντέχουν σε έναν τυφώνα που τα είχε κολλήσει με ταινία και πως το κτήριο στο οποίο ήταν το διαμέρισμά της ήταν σχεδιασμένο για να αντέχει τις καταιγίδες και τις πλημμύρες. Είπε επίσης ότι θα ήταν ειρωνικό αν πέθαινε, αλλά «αυτός ο τυφώνας δεν πρόκειται να με σκοτώσει».
Και επειδή υπερήδεται άφρονι άφρων ( Χαίρεται ο χαζός σε βάρος του χαζού) συνέχισε λέγοντας «Η μεγαλύτερη υπηρεσία που θα μπορούσα να προσφέρω εγώ, η Caroline Calloway, σε αυτούς τους καιρούς υψηλού άγχους και υψηλού στρες είναι η… ψυχαγωγία». “Ντελούλου” όπως θα έλεγαν όσοι ασχολούνται με αυτού του είδους τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Η έπαυλη από μπετόν
Μια άλλη διαδικτυακή φιγούρα που αψήφισε τις εντολές εκκένωσης είναι μια πλούσια κυρία από τη Φλόριντα εν ονόματι Kricketfelt στο TikTok, η οποία διαφημίζει το τσιμεντένιο αρχοντικό της που κατασκεύασε ο οικοδόμος σύζυγός της για να τους προστατεύει από τους τυφώνες.

Πριν ο Μίλτον χτυπήσει την Τάμπα, η εν λόγω κυρία γύρισε το σπίτι της ένα βίντεο λέγοντας στους ακόλουθούς της: «Αυτό θα σε εξοργίσει πραγματικά. Αυτό είναι το σπίτι μου. Γι’ αυτό δεν φεύγω. Ο άντρας μου έχτισε αυτό το σπίτι από συμπαγές σκυρόδεμα. Δεν δίνω δεκάρα (I don’t give a f**k ) για τους ανθρώπους… «Ω, είσαι τόσο πλούσιος »…. Ο άντρας μου είναι οικοδόμος».

Ωστόσο, το σπίτι που τελικά πλημμύρησε δεν έμεινε αλώβητο από το μονοπάτι της καταστροφής του Milton. Η εν λόγω πλούσια κυρία, σημειωτέο… μητέρα τριών παιδιών, η οποία κρατούσε ενημερωμένο το κοινό της στο TikTok, είπε: «Ξέρω ότι χειροτερεύει. Το ρεύμα κόπηκε… αλλά επιλέξαμε να μείνουμε. Ελπίζουμε να αποφύγουμε μια έκρηξη!»
H Jacqueline Goldrich είναι μία ακόμη infuencer ομορφιάς και lifestyle που έχει 59.000 ακόλουθους στο TikTok. Λίγους θα μου πείτε. Σωστά! Τι έκανε λοιπόν η εν λόγω κυρία για να αυξήσει τους ακόλουθούς της; Κέρδισε την προσοχή του κοινού και εκατομμύρια βλέμματα πάνω της καθώς μοιράστηκε στο TikTok ότι δεν εκκενώνει το σπίτι της.
Κατά τη διάρκεια ενός βίντεο για τον τυφώνα, είπε στους ακολούθους της ότι ήταν «αγχωμένη σαν τρελή», εξηγώντας, «Περνάω στιγμές που πότε φρικάρω πότε ηρεμώ όμως, είμαι καλά».
«Ο πατέρας μου μόλις με πήρε τηλέφωνο και μου είπε, “Είσαι καλά. Είσαι στην καλύτερη θέση. Έχεις το καλύτερο σπίτι. Έχεις μια γεννήτρια με ισχυρή μπαταρία. Έχεις δύο ορόφους .Οπότε στην πραγματικότητα αυτά με κάνουν να νιώθω πολύ καλύτερα», είπε.
Την Πέμπτη, η Goldrich δημοσίευσε μια νέα ενημέρωση με λεζάντα, “Τα καταφέραμε”.

Η Μόργκαν Ρους μία ακόμη TikToker με 1,5 εκατομμύριο οπαδούς δεν έκανε εκκένωση λέγοντας πως : “Μένω στον 11ο όροφο ενός πολυώροφου κτιρίου. Είμαι στην καρδιά του κέντρου της πόλης. Μας λένε τρέξε να ξεφύγεις από το νερό, κρύψου από τον άνεμο. Όμως το νερό δεν ανεβαίνει στα 200 πόδια, οπότε αποφάσισα να μείνω».
Από την Τετάρτη, η Roos δημοσιεύει λεπτομερείς ενημερώσεις σχεδόν κάθε ώρα για τις συνθήκες του Milton. Ωστόσο, την Πέμπτη τα μεσάνυχτα, η Roos είπε: “Τα παράθυρά μου απέτυχαν. Τρίζουν και κάνουν αυτούς τους πολύ περίεργους ήχους και μπαίνει μέσα στο διαμέρισμα νερό. Είμαι στον 11ο όροφο και μπαίνει πραγματικά πολύ νερό”.
Το βίντεο έδειχνε το διαμέρισμα της influencer σε κακό χάλι καλυμμένο με πετσέτες από τα παράθυρα που είχαν διαρροή. Η Roos περιέγραψε ότι δεν είχε κοπεί ακόμα το ρεύμα και ότι επρόκειτο να κοιμηθεί στο διάδρομο πάνω σε ένα στρώμα που είχε φουσκώσει.
Τελικά η αγωνία της υφηλίου για το αν θα την βγάλει ή όχι η κακομοίρα η Roos έλαβε τέλος όταν μας ενημέρωσε με ένα άλλο βίντεο το πρωί της Πέμπτης λέγοντας στους εκατομμύρια θεατές της ότι είναι «ασφαλής» και «τα κατάφερε να βγάλει τη νύχτα».

Όλοι γνωρίζουμε πως το internet και τα social media ασκούν την ισχυρότερη ίσως κοινωνική επιρροή στην εποχή μας. Πέρα από την διαμόρφωση νέων κανόνων για τις ανθρώπινες σχέσεις, αποτελούν και τον χώρο στον οποίο γίνεται πλέον η ανταλλαγή απόψεων, κάτι σαν μια αντικατάσταση των παλιών καφενείων. Στον ίδιο χώρο, λοιπόν, τείνουν να διαμορφώνονται τα σύγχρονα πρότυπα, τα οποία άλλες φορές προβάλλουν μια πλασματική τελειότητα κι άλλες φορές πολύ σκοτεινές πλευρές του ανθρώπινου ψυχισμού ως κάτι το φυσιολογικό. Δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς πολύ για να συναντήσει τέτοιες περιπτώσεις.

Η περίπτωση των λεγόμενων influencer’s, των stars του διαδικτύου που στην ουσία δεν είναι παρά «διαφημιστές» προϊόντων, οι οποίοι εξαργυρώνουν την φήμη και την λατρεία των ενθουσιωδών και αφοσιωμένων ακόλουθών τους κλείνοντας χρυσά συμβόλαια με διαφημιστικές ή απευθείας με τις εταιρείες που θέλουν να προωθήσουν τα προϊόντα τους, στην περίπτωση που γίνονται αρνητικά πρότυπα προβάλλοντας μια επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή στάση βασισμένη σε ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά πλασάροντας την ψυχική τους ασθένεια ως τέχνη τότε στρώνουν το έδαφος για μια δυστοπική κοινωνία που πραγματικά κανείς μας δεν θα θέλει να δει να γίνεται πραγματικότητα….

N.B

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Γνωστή influencer καταγγέλλεται για εξαπάτηση – Πλήρωσαν για προϊόντα μακιγιάζ που δεν είδαν ποτέ (Βίντεο)

Τυφώνας «Μίλτον»: Ασφαλής ο άνδρας ονόματι “Lt. Dan” που έγινε viral επειδή επέμενε να μείνει στο σκάφος του αψηφώντας τον κίνδυνο

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ