Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Αντίστροφη μέτρηση για τα πρόστιμα σε ανασφάλιστα οχήματα

Ο χρόνος εξαντλείται για τους χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων που κυκλοφορούν ανασφάλιστα ή δεν έχουν περάσει τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο (ΚΤΕΟ). Μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, οι παραβάτες θα λάβουν ειδοποιήσεις για την επιβολή προστίμων, τα οποία μπορεί να φτάσουν έως και τα 1.000 ευρώ. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για την πρώτη ηλεκτρονική διασταύρωση, που θα εντοπίσει τα οχήματα που παραβιάζουν αυτές τις υποχρεώσεις.

Συγκεκριμένα, στα τέλη Οκτωβρίου, όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων δεν έχουν συμμορφωθεί θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα που ξεκινούν από 250 ευρώ και μπορούν να φτάσουν έως τα 1.000 ευρώ. Επιπλέον, η μη συμμόρφωση συνεπάγεται την αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας των οχημάτων. Σε περίπτωση περαιτέρω παραβίασης των κανόνων, τα πρόστιμα μπορούν να διπλασιαστούν.

Αναλυτικά τα πρόστιμα

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα πρόστιμα διαμορφώνονται ανάλογα με την παράβαση και το είδος του οχήματος:

Ανασφάλιστα οχήματα: 250 ευρώ για δίκυκλα, 500 ευρώ για επιβατικά και άλλα οχήματα, και 1.000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης.

Οχήματα χωρίς ΚΤΕΟ: 150 έως 400 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο του οχήματος.

Οφειλές τελών κυκλοφορίας: Το πρόστιμο ισούται με το ποσό των οφειλόμενων τελών, εφόσον υπάρχει χρέος ενός τουλάχιστον έτους.

Σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων παραβάσεων, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και οι αρμόδιες αρχές αφαιρούν την άδεια κυκλοφορίας και τις πινακίδες του οχήματος.

Επανέλεγχος μετά από 3 μήνες

Τρεις μήνες μετά την κοινοποίηση της επιβολής προστίμου, διενεργείται επανέλεγχος. Αν ο ιδιοκτήτης του οχήματος εξακολουθεί να μην έχει συμμορφωθεί, πραγματοποιείται δεύτερος ηλεκτρονικός έλεγχος. Εφόσον διαπιστωθεί νέα παράβαση, αφαιρούνται υποχρεωτικά η άδεια και οι πινακίδες του οχήματος.

Η πράξη επιβολής κυρώσεων κοινοποιείται στην αρμόδια αστυνομική αρχή, η οποία προχωρά στην αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και στην παράδοσή τους στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της περιφέρειας.

Επαναφορά πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας
Για να επιστραφούν οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας, οι ιδιοκτήτες οφείλουν να προσκομίσουν το απαραίτητο ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή το ισχύον δελτίο ΚΤΕΟ, ανάλογα με την περίπτωση. Παράλληλα, πρέπει να καταθέσουν την απόδειξη πληρωμής του προστίμου για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να επιστραφούν τα στοιχεία κυκλοφορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου: Ακτιβιστές κάλυψαν πίνακα του Πικάσο με την εικόνα μητέρας και παιδιού αιματοβαμμένους, στη Γάζα

Πακιστάν: Τουλάχιστον 20 νεκροί από επίθεση ενόπλων σε ανθρακωρυχείο (Βίντεο)



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ