Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

16 Οκτώβρη: Ημέρα επανεκκίνησης της καρδιάς-Δωρεάν ΚΑΡΠΑ σε σχολεία

Η «Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς» καθιερώθηκε με διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2012 και λαμβάνει χώρα στις 16 Οκτωβρίου κάθε χρόνο, στοχεύει στη βελτίωση του ποσοστού των ασθενών που επιβιώνουν από έξω-νοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή, με τη βελτίωση της ενημέρωσης, και της εκπαίδευσης του κοινού στην ανάνηψη θύματος ανακοπής, και στη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή.
Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι η αιφνίδια και απρόβλεπτη διακοπή της καρδιακής ή/και ταυτόχρονα της αναπνευστικής λειτουργίας. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, επέρχεται μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.
Η μόνη δυνατότητα επαναφοράς του θύματος στη ζωή είναι η άμεση ιατρική παρέμβαση και η χορήγηση ηλεκτρικού ρεύματος – απινίδωση, με ειδικό μηχάνημα που ονομάζεται εξωτερικός απινιδωτής.
Σύμφωνα με την κα Έλενα Τσώνη, ιδρύτρια του Συλλόγου «ΑΓΑΠΗ», που και η ίδια έχασε το παιδί της, τη Βασιλική της, στο γήπεδο το 2019, ο Αιφνίδιος Καρδιακός Θάνατος δεν είναι σπάνιος και μπορεί να συμβεί, όχι μόνο στους αθλητικούς χώρους αλλά και σε κάθε μέρος και σε κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως ηλικίας. Η κα Τσώνη αναφέρθηκε και στη σημασία που έχει η παρουσία απινιδωτή σε δημόσιους και αθλητικούς χώρους αλλά και η γνώση ΚΑΡΠΑ, καθώς, εάν εκτελεστεί αμέσως, μπορεί να διπλασιάσει ή ακόμη και να τριπλασιάσει τις πιθανότητες επιβίωσης ενός θύματος καρδιακής ανακοπής.
Τα ποσοστά επιβίωσης από καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου παραμένουν πολύ χαμηλά με λιγότερους από έναν στους 10 ανθρώπους να επιβιώνουν.
Η Καρδιακή Ανακοπή δεν έχει ηλικία, δεν κοιτάει ώρα ή μέρος. Η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου σε μία καρδιακή ανακοπή είναι 4 λεπτά. Ύστερα από αυτά τα πρώτα 4 λεπτά ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ