Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Έμπλεξαν Μωράκης και υπάλληλοι του δήμου στη Μύκονο

Σε δικαστικές περιπέτειες μπαίνουν ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου επί δημαρχίας Κωνσταντίνου Κουκά και υπάλληλοι του δήμου σχετικά με τη χορήγηση άδειας λειτουργίας μουσικής σε δύο καταστήματα που ανήκουν στον γνωστό επιχειρηματία Γιάννη Μωράκη, την περίοδο 2021-2022.

Του Βαγγέλη Τριάντη

Ποινική δίωξη κατά του πρώην προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού και υπαλλήλων για παράβαση καθήκοντος μετά την παράταση της άδειας λειτουργίας που χορήγησαν!

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «MΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», με διάταξη της Εισαγγελίας Εφετών Αιγαίου παραγγέλλεται η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην προέδρου και μελών της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μυκόνου για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, καθώς επίσης και σε βάρος των ιδιοκτητών των δύο επιχειρήσεων Γιάννη και Έφης Μωράκη για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στο συγκεκριμένο αδίκημα. Ο λόγος είναι ότι τα καταστήματα έλαβαν παράτασης της άδειας λειτουργίας μουσικής, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Μυκόνου είχε ενημερωθεί ότι παραβιάζουν συστηματικά τους όρους λειτουργίας, με αποτέλεσμα να προκαλούν ηχορύπανση στην περιοχή.

Τον Αύγουστο του 2023 κάτοικος Μυκόνου κατέθεσε μήνυση σε βάρος του τότε δημάρχου Κ. Κουκά, του προέδρου και μελών της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μυκόνου, υπαλλήλων της Υπηρεσίας Δόμησης Μυκόνου κ.ά. Η μήνυση αφορούσε τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, λόγω της χορήγησης από την πλευρά του Δήμου Μυκόνου παράτασης της άδειας λειτουργίας μουσικής σε δύο καταστήματα που ανήκουν στον επιχειρηματία Γιάννη Μωράκη. Το ένα από αυτά είναι το γνωστό cocktail bar «Guzel Garden» στη Μύκονο, το οποίο λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στο νησί και έχει φανατικούς επισκέπτες.

Η έγκληση

Μύκονο
Ο γνωστός επιχειρηματίας του Νησιού των Ανέμων Γιάννης Μωράκης

Ο Γιάννης Μωράκης είναι ένας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στον χώρο της εστίασης. Διαθέτει μερικά από τα πιο γνωστά μαγαζιά σε Μύκονο, Αθήνα, Πάτμο και Σπέτσες, όπως για παράδειγμα το «Cash» στην Κηφισιά ή παλαιότερα το «Guzel». Ξεκινώντας από παρκαδόρος κατάφερε να δημιουργήσει πάνω από 30 μαγαζιά. Μεταξύ αυτών και γνωστές μουσικές σκηνές, όπου έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού. Άνθρωποι που τον γνωρίζουν χρόνια έχουν να λένε ότι στις επιχειρήσεις έχει το «άγγιγμα του Μίδα». Ό,τι δημιουργεί, απογειώνεται, συνδυάζοντας πολλές φορές καλό φαγητό και μουσική.

Στην προκειμένη περίπτωση ο καταγγέλλων διαθέτει ακίνητη περιουσία στην πλατεία Κυριακής, όπου και διαμένει τους καλοκαιρινούς μήνες. Στη μήνυσή του ισχυρίστηκε ότι τα δύο μαγαζιά «αποτελούν αποδεδειγμένα πηγή όχλησης για το περιβάλλον, όπως επίσης και πηγή ηχορύπανσης».

Λίγους μήνες μετά την κατάθεση της έγκλησης, η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Σύρου την απέρριψε, με αποτέλεσμα ο καταγγέλλων να καταθέσει τον Μάρτιο του 2024 προσφυγή ενώπιον της Εισαγγελίας Εφετών Αιγαίου. Η Εισαγγελία Εφετών, αφού πρώτα μελέτησε τα στοιχεία της υπόθεσης, έκανε εν μέρει δεκτή την προσφυγή του καταγγέλλοντος.
Όπως επισημαίνεται στην υπ’ αριθμόν 14/2024 διάταξη της Εισαγγελίας Εφετών Αιγαίου, τα δύο καταστήματα λειτουργούν μέσα σε «παραδοσιακό και προστατευμένο οικισμό», όπου με βάση τη σχετική νομοθεσία απαγορεύεται «οποιαδήποτε όχληση της κατοικίας», ανεξάρτητα εάν προκαλείται από τις εγκαταστάσεις χώρων, το προσωπικό ή την πελατεία ενός καταστήματος. Δηλαδή, όπως αναφέρεται στη σχετική διάταξη, απαγορεύεται οποιαδήποτε όχληση σε βάρος των κατοίκων από μεγάφωνα, μικρόφωνα, ενισχυτές, μουσικά συγκροτήματα, προσέλευση ή αποχώρηση πελατών, κυκλοφοριακά προβλήματα, σκουπίδια κ.τ.λ.

Ο Δήμος Μυκόνου, λοιπόν, ενέκρινε ομόφωνα την παράταση λειτουργίας μουσικής των δύο αυτών καταστημάτων μέχρι τις 03.00 τα ξημερώματα, υπό μία προϋπόθεση: «Να μην υπάρχουν ηχεία στον εξωτερικό χώρο των καταστημάτων ώστε να διαταράσσεται η ησυχία των κατοίκων».

Ο αρμόδιοι γνώριζαν

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στη διάταξη της εισαγγελέως Εφετών, οι συγκεκριμένοι όροι που τέθηκαν ήταν «εντελώς προσχηματικοί». Οι αρμόδιοι γνώριζαν «ότι οι όροι παραβιάζονται συστηματικά από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις». Είναι χαρακτηριστικό ότι δικηγόρος – εκπρόσωπος της οικογένειας του καταγγέλλοντος είχε παρευρεθεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μυκόνου τον Μάιο του 2021, όταν δόθηκε η πρώτη παράταση στην άδεια λειτουργίας μουσικής των καταστημάτων. Κατά τη συνεδρίαση είχε ενημερώσει αναλυτικά τον Δήμο Μυκόνου για τη διαφωνία της οικογένειας του καταγγέλλοντος, όπως επίσης και για το τι συνέβαινε στην πραγματικότητα με τα μαγαζιά και τη μουσική.

«Η συμπεριφορά αυτή συγκροτεί το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ως προς τους εμπλεκόμενους υπαλλήλους του Δήμου Μυκόνου και της ηθικής αυτουργίας σε αυτό των επιχειρηματιών ιδιοκτητών των καταστημάτων», αναφέρεται στη διάταξη της Εισαγγελίας Εφετών Αιγαίου.

Να σημειωθεί ότι για το 2023 η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μυκόνου δεν έκανε δεκτή την αίτηση παράτασης της άδειας χρήσης μουσικής που είχε καταθέσει μία εκ των δύο επιχειρήσεων και αποφάσισε να την επανεξετάσει.

Β. Γεωργακόπουλος: Ξεκάθαρο μήνυμα στους πολίτες

Η «Μ» επικοινώνησε με τον δικηγόρο του καταγγέλλοντος Βαγγέλη Γεωργακόπουλο, ο οποίος χειρίστηκε νομικά την υπόθεση. Σε δήλωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η διάταξη της πολύπειρης εισαγγελέως Εφετών, με την οποία παραγγέλλει την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του προέδρου και των μελών της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μυκόνου, αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους πολίτες να μην εγκαταλείπουν τον αγώνα τους για τη δικαστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, ανεξαρτήτως των προσώπων και των ιδιοτήτων αυτών που παραβιάζουν τη νομιμότητα».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίκη Πισπιρίγκου – Αίτημα να σταλεί η κατάθεση της Χριστίνα Τσάκωνα στον Ιατρικό Σύλλογο υπέβαλε η δικηγόρος υποστήριξης κατηγορίας (Συνεχής ροή)

Θεσσαλονίκη: Ποινική δίωξη κατά του ιδιοκτήτη γυμναστηρίου που παρενόχλησε ανήλικη

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ