Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Λούνα παρκ: ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση ζητάει ο πατέρας του 19χρονου Γιάννη!

Την ποινική δίωξη εναντίον όλων όσοι εμπλέκονται στον θάνατο του 19χρονου Γιάννη στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής ζητάει ο πατέρας του άτυχου νέου με υπόμνημα που κατέθεσε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής και αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ»:

«Αιτούμαι όπως κινηθεί η ποινική δίωξη έναντι απάντων των υπόπτων στις συσχετισθείσες ποινικές δικογραφίες και των λοιπών αναφερομένων στο παρόν υπόμνημα εμπλεκομένων προσώπων για τα εγκλήματα της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως τελεσθείσας δι’ ενεργείας ή διά παραλείψεως, ως προς τον θανόντα Ιωάννη Καμπαϊλή – Καμπανταΐδη, καθώς και της απόπειρας ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως ως προς τον Δημήτριο Καμπαϊλή-Καμπανταΐδη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Του ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ

Το υπόμνημα που κατέθεσε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής.

Ο κ. Γιώργος Καμπαϊλής, που έχει δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας, ζητάει να κινηθούν οι ποινικές διαδικασίες για τα πρόσωπα που έχουν ήδη κληθεί να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις, τον ιδιοκτήτη του λούνα παρκ, τον χειριστή και τον μηχανικό ο οποίος υπέγραψε την πιστοποίηση του μοιραίου μηχανήματος που οδήγησε στον θάνατο τον γιο του, Γιάννη.

Ζητάει ακόμα να διωχθούν ποινικά οι υπεύθυνοι του Δήμου Κασσάνδρας που αναφέρονται στη δεύτερη δικογραφία: «Για τη διερεύνηση του ενδεχομένου τέλεσης από πλευράς των αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Κασσάνδρας του διερευνώμενου για τους λοιπούς εμπλεκομένους αδικήματος της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως», σημειώνει.
«Ο θάνατος δεν ήταν στις 19/8. Είναι κάθε μέρα. Προσπαθώ να βοηθήσω και να επιταχύνω τη διαδικασία», επισήμανε ο πατέρας του Γιάννη στην εκπομπή «Open Τώρα!» με τον Πέτρο Κουσουλό.

Στο υπόμνημα ο πατέρας του άτυχου Γιάννη επισημαίνει τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στον θάνατο του γιου του. Χαρακτηρίζει μάλιστα «εγκληματικές» τις ευθύνες των αρμοδίων του Δήμου Κασσάνδρας: «Ενώ από τις 12/7/2024 ο Δήμος Κασσάνδρας γνώριζε μετά βεβαιότητος (αλλά και πολύ πιο πριν από τον Μάιο του 2024 που εγκαταστάθηκε και λειτούργησε το λούνα παρκ σε μια τεράστια έκταση σε εμφανές και κεντρικότατο σημείο της παραλίας του Πευκοχωρίου Χαλκιδικής) ότι η εν λόγω επιχείρηση λούνα παρκ εγκαταστάθηκε και λειτουργούσε χωρίς άδεια, (άλλωστε ο Δήμος Κασσάνδρας γνώριζε μετά βεβαιότητος ότι δεν διέθετε άδεια, αφού ο ίδιος ο Δήμος του είχε χορηγήσει άδεια τα προηγούμενα 10 χρόνια), δεν προέβη στη διακοπή λειτουργίας και σφράγισης αυτού, ως εκ του νόμου όφειλε, και ενώ υπήρχε λόγος δημοσίου συμφέροντος και άμεσος κίνδυνος της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των χρηστών των παιχνιδιών του λούνα παρκ», επισημαίνει.

Δικαιολογίες

Ο πατέρας τονίζει ότι αν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου είχαν διακόψει τη λειτουργία του θεματικού πάρκου, δεν θα είχε σκοτωθεί ο γιος του. Ο ίδιος χαρακτηρίζει «προκλητική και αστεία» τη δικαιολογία που προέβαλε στις Αρχές ο ιδιοκτήτης του λούνα παρκ ότι δεν εκδόθηκε άδεια για την επιχείρηση το 2024 διότι άργησε η Target Hellas να επανελέγξει το μηχάνημα λόγω φόρτου εργασιών και ότι είχε κλείσει ραντεβού τον Αύγουστο: «Η δικαιολογία αυτή είναι προκλητική και αστεία διότι ο Κ.Ε. δεν κατέθεσε καν αίτηση για άδεια έγκρισης λειτουργίας για το έτος 2024, και προχώρησε αυθαίρετα και παράνομα στην εγκατάσταση και λειτουργία του λούνα παρκ τον Μάιο του 2024». Το υπόμνημα αναφέρει ότι το μηχάνημα «CRAZY Dance» εγκαταστάθηκε και λειτούργησε χωρίς τις προϋποθέσεις του νόμου και το 2023! Τονίζει ότι ο ιδιοκτήτης γνώριζε ότι το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι προϊόν ιδιοκατασκευής και ότι ήταν αδύνατον να εκδοθεί πιστοποιητικό έγκρισης γι’ αυτό: «Το υψηλό ποσοστό επικινδυνότητας κατά τον χειρισμό του μηχανήματος (ιδιοκατασκευή χωρίς φρένο), η παράλειψη λήψης αντιμέτρων (προστατευτικά μέτρα – συντήρηση – επαγγελματική επάρκεια χειριστή), η έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης, η μη τήρηση της νόμιμης διαδικασίας αδειοδότησης και η ιδιοτέλεια του δράστη συνηγορούν ανεπιφύλακτα υπέρ της συνδρομής και αποδοχής ενδεχόμενου δόλου ως προς τον θάνατο…».

Ο άτυχος Γιάννης Καμπαϊλής που βρήκε τραγικό θάνατο στα 19 του χρόνια

Πόρισμα – σοκ

Στο υπόμνημα του χαροκαμένου πατέρα γίνεται αναλυτική αναφορά στις ελλείψεις και τις παραλείψεις όλων όσοι επέτρεψαν να λειτουργεί το μοιραίο μηχάνημα που οδήγησε τον 19χρονο Γιάννη στον θάνατο.

Σύμφωνα με την Έκθεση Τεχνικού Ελέγχου που έκανε η TÜV HELLAS (TÜV NORD) ΑΕ στα μέσα του Σεπτεμβρίου, «η κατάσταση της διάταξης βρέθηκε με σημαντικά κατασκευαστικά προβλήματα, σημαντικές ελλείψεις συντήρησης και ουσιαστικές ανάγκες επισκευών στον μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, καθώς και με ενδείξεις ατελών επισκευών και δομικές αστοχίες.

– Η έδραση και η εγκατάσταση του μηχανήματος έχει γίνει ανεπαρκώς και δύναται να επηρεάσει την ασφαλή λειτουργία της διάταξης.
– Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του μεταλλικού πλαισίου (σασί) των αμαξιδίων (γόνδολες) φαίνεται στατικά και δυναμικά ανεπαρκής ώστε να φέρει επαρκώς και με ασφάλεια το φορτίο που ασκείται κατά τη λειτουργία, γεγονός που ενισχύεται από τις πολλαπλές και ατελείς επισκευές που έχουν γίνει κατά διαστήματα.
– Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της διάταξης, αυτή εκτελείται χωρίς ασφαλιστικές διατάξεις περιορισμού της ταχύτητας περιστροφής και του εύρους των επιμέρους κινήσεων. Παράλληλα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και άλλα συστήματα που έχουν σχέση με τον έλεγχο της λειτουργίας αυτής.

Ο αναγνωρισμένος φορέας ελέγχου καταλήγει στο συμπέρασμα πως «η διάταξη ψυχαγωγίας δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας και των σχετικών προ-τύπων αναφοράς και κρίνεται ακατάλληλη για χρήση». Έλεγχος ο οποίος επικεντρώθηκε σε δομικούς, μηχανολογικούς, ηλεκτρολογικούς ελέγχους και δοκιμές λειτουργίας, επειδή δεν υπήρχε καν τεχνικός φάκελος ή στοιχεία κατασκευαστή!

Ο ιδιοκτήτης

Στο υπόμνημα γίνεται και εκτενής αναφορά στον ιδιοκτήτη του λούνα παρκ, Κ.Ε. Όπως αναφέρεται σε αυτό: «Εξεταζόμενος την 20/8/2024 ως ύποπτος στο Α.Τ. Κασσάνδρας κατέθεσε ψευδώς ότι δήθεν έχει υποβάλει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στις αρμόδιες υπηρεσίες και ότι για καθένα από τα παιχνίδια υπάρχουν οι απαιτούμενες πιστοποιήσεις. Μάλιστα δε προσκόμισε προς απόδειξη μια ‘‘Αρχική Έκθεση Τεχνικού Ελέγχου’’, με ημερομηνία έκδοσης την 21/12/2023, με ημερομηνία τεχνικού ελέγχου την 4/8/2023 και επιθεωρητή τεχνικού ελέγχου τον κ. Παναγιώτη Παναγιωτίδη από την εταιρεία Target Hellas, που διευθύνεται από τον διαχειριστή / γενικό διευθυντή της Κωνσταντίνο Κώτη (η οποία έκθεση είχε λήξει) και πέντε υπεύθυνες δηλώσεις από τις 3/5/2024, υπογραφείσες από τον διπλωματούχο μηχανολόγο – ηλεκτρολόγο μηχανικό κ. Νικόλαο Κώτη περί δήθεν ασφαλούς και καλής λειτουργίας του λούνα παρκ από μηχανολογικής, ηλεκτρολογικής άποψης».

Ο χειριστής του «Crazy Dance» έχει επίσης ευθύνες, σύμφωνα με το υπόμνημα, καθώς «στις εξηγήσεις που έδωσε ομολογεί ότι το μηχάνημα δεν είχε φρένο». Ο πατέρας του 19χρονου σημειώνει: «Ο ίδιος ομολόγησε πως στερούνταν κατάρτισης και πιστοποιητικού επαγγελματικής επάρκειας. Επίσης, ο ίδιος τοποθέτησε τους υιούς μου σε διαφορετική θέση από εκείνη στην οποία είχαν αρχικά καθίσει, χωρίς να τους εξηγήσει τον λόγο, γεγονός που υποδηλώνει ότι γνώριζε μετά βεβαιότητος ότι το εν λόγω παιχνίδι είχε πρόβλημα – το συμπέρασμα τούτο επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι μετά την πτώση του υιού μου αποχώρησε από το σημείο, καταλείποντάς τον αβοήθητο, και διέφυγε στην οικία του. Μάλιστα παρά τη γνώση του αυτή, πριν θέσει σε λειτουργία τη διάταξη, ο χειριστής του μηχανήματος είπε σε τρίτο πρόσωπο πλησίον του μηχανήματος (επί λέξει) ‘‘θα το δώσω τέρμα, θα τους κάνω να μην μπορούν να σηκώσουν τα κεφάλια τους’’, όπως και τελικά έπραξε».

Στο υπόμνημα η πλευρά του πατέρα χαρακτηρίζει αβάσιμες τις εξηγήσεις που έδωσε ο μηχανικός, ο οποίος πιστοποίησε το 2023 το μηχάνημα. Ζητάει μάλιστα να ελέγξει η Εισαγγελία τις ευθύνες του ιδίου και του επιθεωρητή τεχνικού ελέγχου.

Έκθεση πραγματογνώμονα

Κόλαφος είναι και η από 19/9/2024 έκθεση πραγματογνωμοσύνης του διορισθέντος πραγματογνώμονα Λάμπρου Γκλαβόπουλου: «Η αιτία που οδήγησε στον θανατηφόρο τραυματισμό του Καμπαϊλή – Καμπανταΐδη Ιωάννη είναι η θραύση των μεταλλικών δομικών στοιχείων της καμπίνας επιβαινόντων του αμαξιδίου του περιστρεφόμενου μηχανήματος ψυχαγωγίας ‘‘Crazy Dance’’. Η θραύση αυτή οφείλεται σε εκτεταμένη διάβρωση των μεταλλικών δομικών στοιχείων της καμπίνας επιβαινόντων και/ή γήρανσής τους και ήταν αναμενόμενη να επέλθει ανά πάσα στιγμή λειτουργίας του μηχανήματος με οποιαδήποτε ταχύτητα και αν έβαινε αυτό και με οποιοδήποτε βάρος επιβαινόντων στο εξεταζόμενο αμαξίδιο».

Φωτογραφίες – ντοκουμέντα

Αποκαλυπτικές της τραγικής κατάστασης που βρισκόταν το μηχάνημα «Crazy Dance» είναι οι φωτογραφίες που τράβηξε ο πατέρας του θύματος. Οι εικόνες της σκουριάς στο σημείο που έσπασε το κάθισμα όπου βρισκόταν ο άτυχος Γιάννης προκαλούν σοκ. Σκουριασμένοι είναι όμως γενικότερα οι βραχίονες, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες κάτω από το μηχάνημα. Ο Γιώργος Καμπαϊλής αναφέρει στο υπόμνημα που κατέθεσε: «Από την αυτοψία μου στον τόπο του συμβάντος και από τη συνολική εικόνα του μηχανήματος καταλήγω αιτιολογημένα ότι οι παρατηρηθείσες αστοχίες ήταν προβλέψιμες, αναμενόμενες και έπρεπε να είχαν διαπιστωθεί σε παρελθόντα χρόνο προ συμβάντος». Όπως αναφέρει με βάση την έρευνα που έκανε: «Από τη συνολική εικόνα του μηχανήματος και ειδικά από την έλλειψη πινακιδίων / πληροφοριών κατασκευαστή, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι ιδιοκατασκευή με συρραφή / συναρμολόγηση επιμέρους εξαρτημάτων και τμημάτων, χωρίς κανένα εχέγγυο ή πρότυπο ασφάλειας κατασκευαστή».

«Στην περίπτωση που το μηχάνημα ψυχαγωγίας ελεγχόταν θα ήταν αδύνατον να εγκριθεί, διότι δεν μπορεί να εκδοθεί πιστοποιητικό έγκρισης τύπου για ένα μηχάνημα ψυχαγωγίας το οποίο είναι προϊόν ιδιοκατασκευής, χωρίς αναφορά κατασκευαστή και έγκριση σχεδιασμού».

Ο πατέρας του θύματος καταγγέλλει ότι επειδή το λούνα παρκ λειτουργούσε δίχως έγκριση ή γνωστοποίηση λειτουργίας, καθίσταται αυταπόδεικτο ότι «όλες οι εγκαταστάσεις του νοούνται δυνητικά επικίνδυνες». Αν ο Δήμος είχε δράσει ως όφειλε, το θανατηφόρο συμβάν θα είχε αποφευχθεί», τονίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι οδηγοί ταξί για την τοποθέτηση αυτοκόλλητου σήματος κατοχής POS

Η stalker (με τις σερβιέτες) που έκανε τη ζωή του Πλούταρχου κόλαση!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ