Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Στην Ελλάδα οι πιο ακριβές διακοπές

Ο πλέον ακριβός τουριστικός προορισμός στη Μεσόγειο αναδείχθηκε το φετινό καλοκαίρι η Ελλάδα! Συγκρινόμενη δε με άλλους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς, η χώρα καταλαμβάνει την 7η θέση με το υψηλότερο κόστος διακοπών!

Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας της εταιρείας Ηellosafe, η οποία διεξήχθη σε 136 χώρες σε όλο τον κόσμο, το μέσο ημερήσιο κόστος ενός ταξιδιώτη που κάνει διακοπές στην Ελλάδα ανέρχεται σε 139 στερλίνες, ενώ το μέσο κόστος διακοπών για μία εβδομάδα φτάνει τις 971 στερλίνες. Επίσης, το αντίστοιχο κόστος για δύο εβδομάδες διακοπών… σκαρφαλώνει στις 1.942 στερλίνες!

Ειδικότερα, η Ελλάδα, συγκρινόμενη με τους άλλους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια», καθώς οι διακοπές στη χώρα μας κοστίζουν περισσότερο από την Ισπανία (μέσο ημερήσιο κόστος 114 στερλίνες), την Πορτογαλία (103 στερλίνες), την Κύπρο (78 στερλίνες) και την Κροατία (71 στερλίνες).

Την ίδια στιγμή, η χώρα μας, ως τουριστικός προορισμός, φιγουράρει και στην πρώτη δεκάδα των χωρών της Ευρώπης με το μεγαλύτερο κόστος διακοπών. Συγκεκριμένα, κατατάσσεται στην έβδομη θέση των «απαιτητικών» προορισμών της Γηραιάς Ηπείρου για τις τσέπες των διεθνών ταξιδιωτών, ξεπερνώντας το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία και την Ολλανδία. Με βάση τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, το αντίστοιχο μέσο ημερήσιο κόστος διακοπών στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται σε 136 στερλίνες (1.988 στερλίνες για 2 εβδομάδες), στη Δανία σε 135 στερλίνες (1.890 στερλίνες) και στην Ολλανδία σε 133 στερλίνες (1.855 στερλίνες).

Πάντως, ακριβότερος προορισμός στην Ευρώπη αναδείχθηκε η Ελβετία, με το μέσο ημερήσιο κόστος διακοπών ανά άτομο, να φτάνει στις 200 λίρες (2.805 στερλίνες το κόστος των διακοπών για 2 εβδομάδες). Ακολουθούν το Λιχτενστάιν, το Μονακό, η Γαλλία, η Ισλανδία και το Λουξεμβούργο.

Στην κορυφή

Σε παγκόσμιο επίπεδο, στην κορυφή της λίστας με τους πιο ακριβούς προορισμούς βρίσκονται τα νησιά της Καραϊβικής, κυρίως λόγω του υψηλού επιπέδου τουριστικών καταλυμάτων. Συγκεκριμένα, τα Μπαρμπέιντος (με ημερήσιο κόστος 261 στερλίνες ανά ταξιδιώτη), η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα (244 στερλίνες) και ο Αγιος Χριστόφορος με το Νέβις (215 στερλίνες) είναι οι προορισμοί που απαιτούν τον υψηλότερο ταξιδιωτικό προϋπολογισμό, ενώ ακολουθούν οι Μαλδίβες (207 στερλίνες) και το νησί της Γρενάδας (205 στερλίνες).

Επίσης, στην παγκόσμια κατάταξη των ακριβών ταξιδιωτικών προορισμών εμφανίζονται και τρεις ευρωπαϊκές χώρες, γνωστές για τις υψηλές τιμές τους: η Ελβετία (με μέσο ημερήσιο κόστος 200 στερλίνες), το Λιχτενστάιν (175 στερλίνες) και το Μονακό (160 στερλίνες). Την πρώτη 15άδα συμπληρώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες (197 στερλίνες) και η Γροιλανδία (179 στερλίνες) από τη Βόρεια Αμερική, καθώς και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (175 στερλίνες) και το πριγκιπάτο του Ομάν (171 στερλίνες) από την Ασία.

Το μέσο κόστος

Σημειώνεται ότι στο μέσο κόστος της έρευνας της Ηellosafe περιλαμβάνονται: οι δαπάνες διαμονής (σε ξενοδοχείο ή κατάλυμα τύπου Airbnb), διατροφής (με βάση τους τοπικούς δείκτες τιμών καταναλωτή και το κόστος των εστιατορίων), μεταφοράς εντός της χώρας (αεροπλάνο, τρένο, λεωφορείο, ταξί κ.λπ.) και των εισιτηρίων για επισκέψεις σε αξιοθέατα. Δεν περιλαμβάνεται το κόστος μεταφοράς στη χώρα (π.χ. αεροπορικά εισιτήρια).

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ