Ένα τριήμερο με έντονη διπλωματική κινητικότητα ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό να συμμετέχει Σύνοδο Ε.Ε. – χωρών Περσικού Κόλπου (γεωπολιτική κατάσταση, στρατηγικές σχέσεις και εμπόριο) και στη συνέχεια την Πέμπτη και την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εν μέσω των κρίσιμων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή αλλά και στην Ουκρανία.
Στην αιχμή της Συνόδου το μεταναστευτικό, με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να έχει αποστείλει ήδη επιστολή στους 27 ηγέτες με την οποία υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό.
Ειδικά όσον αφορά στην περιοχή μας, την Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει ότι μετά την αύξηση έως το τέλος Σεπτεμβρίου άνω του 1/4 των παράτυπων αφίξεων στην Ελλάδα από ξηρά και θάλασσα είναι αναγκαία:
- η περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες
- η διασφάλιση του αποτελεσματικού ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
- Η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ μπορεί να είναι βιώσιμη μόνο εάν επιστραφούν ουσιαστικά όσοι δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην ΕΕ επισημαίνει.
Ήδη το κλίµα στις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα βαρύ, καθώς η Γερμανία επιμένει στη μονομερή στάση της, ενώ η Ολλανδία και Ουγγαρία ζήτησαν να εξαιρεθούν από τους κανόνες της ΕΕ περί ασύλου και µετανάστευσης.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η χώρα μας σέβεται τα συµφωνηθέντα µε την Ε.Ε., αλλά θέλει µία ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβληµα.
Θα επαναλάβει τη σταθερή θέση της Ελλάδας για ευρωπαϊκή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αλλά και την ανάγκη να ενισχυθούν οι χώρες πρώτης γραμμής, να υπάρξει συνεργασία με τρίτες χώρες όπως αυτή που καλλιεργείται με την Τουρκία αλλά και να εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.