Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Στο Ρέθυμνο το δεύτερο αποτεφρωτήριο της Ελλάδας – Πότε θα λειτουργήσει

Στην περιοχή των Τριών Μοναστηριών στο Ρέθυμνο, μέσα σε έκταση επτά στρεμμάτων, που ανήκει σε οίκο τελετών, σχεδιάζεται να δημιουργηθεί το δεύτερο αποτεφρωτήριο της χώρας, μετά τη Ριτσώνα, σύμφωνα με το goodnet.gr.

Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, το εγχείρημα θεωρείται δύσκολο, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους κατασκευής του, ωστόσο προχωρά και εκτελείται τμηματικά.

Η πλευρά της επιχείρησης, μάλιστα, εκτιμά πως μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια η μονάδα θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει.

Το πρώτο αποτεφρωτήριο άνοιξε τις πύλες του το 2019, τέτοιες ημέρες, στη Ριτσώνα. Από τότε μέχρι σήμερα οι καύσεις νεκρών στην Ελλάδα ανήλθαν σε 20.000. Για την Κρήτη, σε ετήσια βάση, υπολογίζονται σε 300.

«Βλέπουμε ότι οι τάσεις είναι αυξητικές. Η Κρήτη χρειάζεται μία τέτοια μονάδα. Στο νησί, άλλωστε, ζουν και αλλοδαποί που έχουν ανεπτυγμένη μια τέτοια κουλτούρα» δήλωσε στον TEAM FM 102 ο Χρήστος Παπαδοπετράκης, από το οίκο τελετών.

Όπως είπε, αν υπήρχε στην Κρήτη αποτεφρωτήριο η καύση στοίχιζε το ίδιο οικονομικά με μία τυπική κηδεία που περιλαμβάνει ταφή των εκδημούντων. Τώρα, όμως, λόγω των εξόδων μετακίνησης στη Ριτσώνα, τα χρήματα που δαπανώνται είναι τα διπλάσια.

Έρχεται στην Κρήτη και το πρώτο νεκροταφείο ζώων συντροφιάς

Στην έκταση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του προσεχούς διμήνου και το πρώτο νεκροταφείο ζώων συντροφιάς στην Κρήτη, μέσα στο επόμενο έτος.

“Τα ζώα συντροφιάς για πάρα πολλούς ανθρώπους αποτελούν μέλη των οικογενειών τους. Ο αποχωρισμός είναι πάντα πολύ δύσκολος. Γι’ αυτό και θα πρέπει να υπάρχει ένας χώρος για να γίνεται με σεβασμό η ταφή τους” εξήγησε ο κ. Παπαδοπετράκης και συμπλήρωσε: “Ακούσαμε την ανάγκη αυτή του κόσμου, γι’ αυτό και αρχίσαμε να δημιουργούμε το πρώτο νεκροταφείο ζώων στην Κρήτη: ένα πρότυπο χώρο, που θα είναι θεματικός για τα ζώα και θα δημιουργεί ένα συναίσθημα γαλήνης.

Ήταν ένα αίτημα διάφορων ανθρώπων, που τρόμαζαν για το τί θα γίνει στην ιδέα θανάτου των αγαπημένων τους τετράποδων. Ήρθαμε λοιπόν να δώσουμε λύση σε ένα πάγιο πρόβλημα διαχείρισης των νεκρών ζώων: και των δεσποζόμενων και των αδέσποτων. Βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας έπρεπε να υπάρχει ένα πιστοποιητικό διαχείρισης του ζώου. Δεν είχαμε όμως η υποδομή, την οποία τώρα δημιουργούμε.

Όσον αφορά την αποτέφρωση, αυτή θα είναι είτε ομαδική, είτε ανά ζώο”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα Αριστερά: Διαψεύδει σενάρια επιστροφής στον ΣΥΡΙΖΑ 

Κασσελάκης: Και έκπτωτος και πρόεδρος – Το «παράλληλο κόμμα» φέρνει πιο κοντά διαγραφή ή διάσπαση

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ