Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Ποιος ήταν ο Γιαχία Σινουάρ. Ο άνθρωπος που έβλεπε τον «ένοπλο αγώνα» ως τον μόνο τρόπο επιβολής στην δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους

Την Πέμπτη το βράδυ μέλη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ ενημερώθηκαν ότι ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ Yahya Sinwar, ο εγκέφαλος της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023 που προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα, είναι πολύ πιθανόν νεκρός.

Του Νίκου Βασιλειάδη

Δύο από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς του Ισραήλ, το KAN και το N12 News ανέφεραν επίσης ότι ο Σινουάρ ήταν νεκρός. Οι σταθμοί αναφέρουν επίσης ότι τα πτώματα βρέθηκαν με πολλά μετρητά και πλαστές ταυτότητες. Φωτογραφίες και βίντεο από τη σκηνή, που μεταδόθηκαν στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, έδειχναν αυτό που φαίνεται να είναι το σώμα του Σινουάρ με σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, ξαπλωμένο σε ένα σωρό ερειπίων στο πάτωμα ενός κατεστραμμένου κτιρίου. Δεν ήταν αμέσως σαφές πότε ή πού τραβήχτηκε το βίντεο, ούτε πώς προκλήθηκαν οι ζημιές.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τη Χαμάς. Το Al-Majd, ένας ιστότοπος που συνδέεται με τη Χαμάς που συνήθως δημοσιεύει θέματα ασφάλειας, προέτρεψε τους Παλαιστίνιους να περιμένουν πληροφορίες για τον Σινουάρ από την ίδια την ομάδα και όχι από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, τα οποία, όπως είπε, είχαν σκοπό να σπάσουν το ηθικό τους.

Το Channel 12 του Ισραήλ ανέφερε ότι ένα τάγμα πεζικού, που ενεργούσε με μια μονάδα τανκς, αναγνώρισε μια ομάδα ανδρών που έτρεξαν σε ένα κτίριο. Οι δυνάμεις άνοιξαν πυρ χρησιμοποιώντας οβίδες αρμάτων μάχης και τα πτώματα θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια.
Εάν επιβεβαιωθεί, ο θάνατος του Σινουάρ θα αντιπροσώπευε μια σημαντική ώθηση για τον ισραηλινό στρατό και τον ισραηλινό πρωθυπουργό, μετά από μια σειρά από υψηλού προφίλ δολοφονίες επιφανών ηγετών των εχθρών του τους τελευταίους μήνες.
Από καιρό πιστεύεται ότι ο Σινουάρ είχε οχυρωθεί χρησιμοποιώντας ισραηλινούς ομήρους για να μειώσει την πιθανότητα να σκοτωθεί. Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού αναφέρει ότι δεν πιστεύεται ότι υπήρχαν όμηροι στο σημείο της έκρηξης που στοίχισε τη ζωή του Σινουάρ

Ο Σινουάρ θεωρούσε τον εαυτό του ειδικό αναλυτή των κινήσεων του Ισραηλινού στρατού αλλά και της Ισραηλινής πολιτικής. Μιλούσε τέλεια εβραϊκά – τα έμαθε για περισσότερα από 20 χρόνια στις Ισραηλινές φυλακές – και ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από τη στρατηγική της Χαμάς των τελευταίων ετών, δηλαδή να ενθαρρύνει το Ισραήλ να πιστεύει ότι η Χαμάς είχε αποσυρθεί από ενέργειες εναντίον του Ισραήλ, πριν εξαπολύσει την αιφνιδιαστική επίθεση στην οποία 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 250 κρατήθηκαν όμηροι.

Διάφορες εκτιμήσεις δυτικών και ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών τον περασμένο χρόνο υποδεικνύουν ότι ο Σινουάρ λάμβανε εξαιρετικά μέτρα ασφαλείας και απέφευγε από καιρό την ηλεκτρονική επικοινωνία, βασιζόμενος σε ένα δίκτυο αγγελιαφόρων για να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο από το τεράστιο δίκτυο σηράγγων της Χαμάς κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ίδιες αναφορές αναφέρουν επίσης ότι ο Σινουάρ είχε εμπιστευθεί σε ανθρώπους του μετά από έναν χρόνο έντονου πολέμου στην Γάζα στον οποίο σκοτώθηκαν 42.000 άνθρωποι, πως ο αγώνας είχε χαθεί και ότι ο ίδιος σύντομα θα πέθαινε, αλλά εξακολουθούσε να ελπίζει να παγιδεύσει το Ισραήλ σε μια περιφερειακή μάχη με το Ιράν και τις συμμαχικές του ομάδες στη Μέση Ανατολή, όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Ποιος ήταν ο Γιαχία Σινουάρ 

Ο Σινουάρ, 61 ετών, γεννήθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς – Khan Younis στη νότια Γάζα και σπούδασε στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, όπου έλαβε πτυχίο στις Αραβικές Σπουδές.
Μεταξύ των παιδικών του φίλων ήταν ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο στρατιωτικός αρχηγός της Χαμάς, τον οποίο το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι σκότωσε σε αεροπορική επιδρομή πριν από τρεις μήνες, και ο Μοχάμεντ Νταλάν, μέλος του κοσμικού κόμματος Φατάχ που ζει τώρα εξόριστος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Εντάχθηκε στη Χαμάς σε νεαρή ηλικία, αμέσως μετά την ίδρυση της ομάδας, περνώντας μεγάλο μέρος της νιότης του μέσα και έξω από τις ισραηλινές φυλακές. Ανέβηκε στις τάξεις υπεύθυνος για την εύρεση και τη δολοφονία ύποπτων Παλαιστινίων συνεργατών με το Ισραήλ και συνέβαλε καθοριστικά στην οικοδόμηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ομάδας.

Το 1989, καταδικάστηκε σε τέσσερις φορές ισόβια κάθειρξη για την απαγωγή και τη δολοφονία δύο Ισραηλινών στρατιωτών και τεσσάρων Παλαιστινίων που υποπτευόταν ότι συνεργάζονταν με τις Ισραηλινές αρχές.
Εξέτισε 22 χρόνια φυλάκισης προτού αποφυλακιστεί στην ανταλλαγή κρατουμένων το 2011, κατά την οποία ο Ισραηλινός στρατιώτης Gilad Shalit επιστράφηκε για 1.000 Παλαιστίνιους. Παντρεύτηκε κατά την επιστροφή του στη Γάζα και απέκτησε τρία παιδιά.
Ο Σινουάρ εξελέγη από άλλα μέλη της Χαμάς σε μυστική ψηφοφορία ως επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα το 2017, επιζώντας από πολλές ισραηλινές απόπειρες δολοφονίας. Σε αντίθεση με άλλους ανώτερους ηγέτες της Χαμάς, ποτέ δεν αμφιταλαντεύτηκε από την πεποίθηση ότι ο ένοπλος αγώνας είναι ο μόνος τρόπος για να εξαναγκαστεί η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

Σε ένδειξη της σκληρής  θέσης της Χαμάς σχετικά με τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός, ο Σινουάρ διορίστηκε επικεφαλής της ομάδας συνολικά μετά τη δολοφονία από το Ισραήλ του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς στο Κατάρ, Ισμαήλ Χανίγιε, τον περασμένο Ιούλιο.

Το Ισραήλ είχε δηλώσει ότι κόντεψε να συλλάβει ή να σκοτώσει τον Σινουάρ τον περασμένο Ιανουάριο, όταν βρήκε στοιχεία DNA για την παρουσία του σε ένα καταφύγιο της Χαν Γιουνίς – Khan Younis, συμπεριλαμβανομένων ρούχων και περισσότερων από 1 εκατομμύριο σέκελ (πάνω από 250.000 euros ). Εκτιμάται ότι είχε κατορθώσει να διαφύγει λίγες μέρες πριν οι ισραηλινές δυνάμεις εισβάλουν στο καταφύγιο.

Σε ανακοίνωσή του, το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων του Ισραήλ ανέφερε: «Το Φόρουμ επαινεί τις δυνάμεις ασφαλείας για την εξάλειψη του Σινουάρ ο οποίος ήταν ο εγκέφαλος της μεγαλύτερης σφαγής που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η χώρα μας, υπεύθυνος για τη δολοφονία χιλιάδων και την απαγωγή εκατοντάδων.
«Ωστόσο, εκφράζουμε βαθιά ανησυχία για την τύχη των 101 ανδρών, γυναικών, ηλικιωμένων και παιδιών που κρατούνται ακόμη αιχμάλωτοι από τη Χαμάς. Καλούμε την ισραηλινή κυβέρνηση, τους παγκόσμιους ηγέτες και τις μεσολαβούσες χώρες να αξιοποιήσουν το στρατιωτικό επίτευγμα σε διπλωματικό».

Εάν επιβεβαιωθεί ο θάνατός του, θα κλιμακωθούν οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή, όπου οι φόβοι για μια ευρύτερη σύγκρουση έχουν αυξηθεί καθώς το Ισραήλ σχεδιάζει την απάντησή του στην πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου που πραγματοποιήθηκε από το Ιράν μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε συμμάχους του Ιράν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, δηλώνουν Ισραηλινοί υπουργοί σε ισραηλινά MME

Γιαχία Σινουάρ: Άφαντος ο ηγέτης της Χαμάς – Τι ερευνούν οι Ισραηλινοί

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ