Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

Ρέθυμνο: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διακρατική στρατιωτική άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ 13

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διακρατική στρατιωτική άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ 13 η τελευταία μέρα τη οποίας πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Χανίων με τη συμμετοχή πολεμικών πλοίων, αεροσκαφών στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων και Αποβατική ‘Άσκηση στο Μάλεμε και συγκεκριμένα στη Στρατιωτική περιοχή του Κλειστού Στρατιωτικού Αεροδρομίου.

To Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024 ολοκληρώθηκε η πολυεθνική διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΜΕΔΟΥΣΑ 13», μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και της Γαλλίας.

Η ΤΑΜΣ «ΜΕΔΟΥΣΑ» η οποία ξεκίνησε την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2024, (λαμβάνει χώρα από το 2015) διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και πλέον των παραπάνω χωρών συμμετείχαν με παρατηρητές τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ινδία, η Ιορδανία, η Ιταλία, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο, η Μοζαμβίκη και η Ρουάντα.

Σκοπός της άσκησης είναι η ενίσχυση της συνεργασίας και διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών xωρών, καθώς και η διεξαγωγή επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε διακλαδικό επίπεδο. Συναφώς, εντός του πεδίου διεξαγωγής της «ΜΕΔΟΥΣΑ 13» συνεξετάστηκαν η άσκηση «AEGEUS MENA III» υπό τον συντονισμό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) και η άσκηση «HERCULES ΙΙΙ», υπό τον συντονισμό της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε και η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (ΗΔΕ, Distinguished Visitors Day – DV DAY), στην περιοχή του Μάλεμε Χανίων, στο πλαίσιο της οποίας εκτελέστηκαν σύνθετα αντικείμενα επιχειρησιακής φύσης με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων των 3 Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΔΕΠ, όπως παρακάτω:

  • Άλμα Επίδειξης Ελεύθερης Πτώσης (Military Free Fall Demonstration Jump).
  • Διείσδυση από αέρος με άλμα ελεύθερης πτώσης.
  • Τερματική Καθοδήγηση Αεροσκάφους από JTAC (Joint Terminal Attack Controller).
  • Καταρρίχηση με τη μέθοδο «Fast Rope».
  • Συνδυασμένη αμφίβια ενέργεια με την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων.

Την ΗΔΕ παρακολούθησαν επί της Φρεγάτας (Φ/Γ) ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ:

  • Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης με τον ομόλογό του Chief of Staff of the Egyptian Armed Forces Lieutenant General Ahmed Fathi Ibrahim Khalifa.
  • O Διοικητής των Γαλλικών Ναυτικών Δυνάμεων Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας (CECMED) Vice Admiral Christophe Lucas, ως εκπρόσωπος του Α/ΓΕΕΔ της Γαλλίας.
  • O Αρχηγός Δυτικού Στόλου του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας Rear Admiral Mansour Alijuaid, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων (Α/ΓΕΕΔ) της Σαουδικής Αραβίας.
  • Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας.
  • Ο Πρέσβης της Αιγύπτου στην Ελλάδα κ. Omar Amer Youssef.
  • Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.
  • Ο Αρχηγός Στόλου Πολυχρόνης Κουλούρης ΠΝ και ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) Αντιστράτηγος Προκόπιος Μαυραγάνης.
  • Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών, καθώς και Ακόλουθοι Αμύνης.

 

 

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Συνταγματάρχης κ. Ασλάνης: “Πρόκειται για τη 13η χρονιά διεξαγωγής της διακρατικής ‘Ασκησης ΜΕΔΟΥΣΑ με τις χώρες που συμμετέχουν Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία, Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία, να έχουν ενεργοποιήσει αεροναυτικές δυνάμεις, δηλαδή αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό καθώς και ειδικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων. Ο στόχος της ΜΕΔΟΥΣΑ είναι η ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας των συγκεκριμένων στρατιωτικών δυνάμεων των χωρών αυτών, έτσι ώστε να υπάρχουν και να ενισχυθούν κοινές στρατιωτικές επιχειρησιακές τεχνικές και διαδικασίες όσον αφορά τις επιχειρήσεις. Από πλευράς συντονισμού των στρατιωτικών επιχειρήσεων, το κάθε κράτος έχει το δικό του διοικητή της δύναμης επιχειρήσεων του, αλλά ορίζεται και ένας επιχειρησιακός διοικητής ο οποίος έχει την ευθύνη του συντονισμού των διοικητών όλων των κρατών. Η διοίκηση αλλάζει κάθε φορά αλλά επειδή η ΜΕΔΟΥΣΑ μέχρι σήμερα πραγματοποιείται είτε στην ελληνική επικράτεια είτε στην Αίγυπτο εναλλάξ, για το λόγο αυτό οι διοικητές είναι είτε Έλληνες είτε Αιγύπτιοι”.
Play Video

Σύμφωνα με τον Συνταγματάρχη, ο δείκτης ατυχημάτων στη διεξαγωγή της συγκεκριμένης στρατιωτικής άσκησης όλα αυτά τα χρόνια είναι μηδενικός, δεδομένου της υψηλής προετοιμασίας των συμμετεχόντων αλλά και “…διότι πριν την τελική φάση μιας ασκήσεως πάντα προηγούνται δοκιμές, έτσι ώστε να μειώσουμε την πιθανότητα των ατυχημάτων”. Μάλιστα σχετικά με τη αξιολόγηση της ΜΕΔΟΥΣΑ όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ “Η κάθε χώρα προβαίνει στη δική της επιχειρησιακή αξιολόγηση, βγάζει τα δικά της στοιχεία και συμπεράσματα, αλλά ταυτόχρονα όμως ανταλλάσσουμε στο πλαίσιο βέβαια της διαβαθμίσεως, μιας και κάποια θέματα και δεδομένα παραμένουν σε καθαρά εθνικό επίπεδο, τη γνώμη και τη γνώση μεταξύ των χωρών”.

Σχετικά με τη θέση της Ελλάδας και την στρατιωτική της ετοιμότητα σε ότι αφορά βαθμολογία, ο εκπρόσωπος είπε πως: “Επειδή είναι διαβαθμισμένη αυτή η πληροφορία δεν έχω να απαντήσω και δεν πρέπει, όμως, θα τονίσω το εξής: Το ότι έχουμε φτάσει στη 13η εκτέλεση της συγκεκριμένης ασκήσεως και με τη συμμετοχή των συγκεκριμένων χωρών, μάλλον αποδεικνύει ότι κάτι κάνουμε καλά”.

Το κυρίαρχο μήνυμα μετά και την επιτυχή διεξαγωγή της ‘Ασκησης ΜΕΔΟΥΣΑ 13, είναι ότι από κάθε κατεύθυνση, πλευρά, χώρα, πρέπει να γίνει κατανοητό, πως υπάρχει Ασφάλεια και Σταθερότητα στην Θαλάσσια Περιοχή, η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες, υπερασπίζεται και τηρεί το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΝΟ: 48ωρη απεργία στα πλοία 22 και 23 Οκτωβρίου

Φυλακές Δομοκού: Συγκίνηση – Εκατοντάδες κρατούμενοι απείχαν από το συσσίτιο για τον αδικοχαμένο γιατρό Γ. Καρανίκα

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ