Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Πληθωρισμός: Tα φτωχά νοικοκυριά «πληρώνουν το μάρμαρο»

Στην ημερίδα του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα παρουσιάστηκε έρευνα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) με την υπογραφή του Γιώργου Ιωαννίδη για την εκτίμηση του δείκτη τιμών καταναλωτή βάσει του εισοδήματος του νοικοκυριού. Ερευνήθηκαν οι επιπτώσεις που έχει ο πληθωρισμός στην ευημερία των νοικοκυριών. Έγινε αντιπαραβολή των μεγεθών πληθωρισμός vs ακρίβειας και δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στο πού οφείλεται ο πληθωρισμός, γιατί αυτό έχει τη μεγάλη σημασία.

Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάλυση είναι πως το πληθωριστικό σοκ της περιόδου 2021-2022 έπληξε δυσανάλογα τα φτωχά νοικοκυριά, ενώ διεύρυνε την απόσταση των πλουσίων από όλες τις άλλες εισοδηματικές ομάδες.

Υπερβάλλουσες δαπάνες

Στα φτωχότερα νοικοκυριά το μέσο εισόδημα (2022) υπολογίζεται σε 7.788 ευρώ και η μέση δαπάνη αγορών στα 11.411 με το ποσοστό των νοικοκυριών με υπερβάλλουσες δαπάνες να φτάνει το 2022 το 41% παρουσιάζοντας αύξηση κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2020.

Η εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από τον Ιανουάριο του 2021 αρχίζει να έχει μια σταθερή ανοδική στάση που διακόπτεται ανά μικρά χρονικά διαστήματα και για τα φτωχότερο 20% των ελληνικών νοικοκυριών αποτελεί «ταφόπλακα» καθώς τον Ιούλιο του 2024 έχει εκτοξευτεί στο 120 από 100 που βρισκόταν τον Ιανουάριο του 2021.

Επιτακτική η ανάγκη αύξησης του εισοδήματος

Στα συμπεράσματα βλέπουμε πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να εδραιωθεί μια κατάσταση όπου τα φτωχότερα νοικοκυριά θα αντιμετωπίζουν έναν σταθερά υψηλότερο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Παρατηρήθηκε πως ο περιορισμός του πληθωρισμού είναι αναγκαίος αλλά δεν θα αντιμετωπίσει την ακρίβεια. Και τέλος επισημάνθηκε πως η ακρίβεια μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ