Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Η πολιορκία της Τζαμπάλια – Σημείο μηδέν για το ισραηλινό «Σχέδιο του Στρατηγού» στη Λωρίδα της Γάζας;

Ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζαμπάλια -o μεγαλύτερους από τους συνολικά οκτώ στη Λωρίδα της Γάζας- έχει μπει στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού από τις πρώτες ημέρες της εισβολής στον μαρτυρικό παλαιστινιακό θύλακα, προ έτους.

Από τις αρχές Οκτωβρίου, ωστόσο, βρίσκεται υπό ασφυκτική πολιορκία, μαζί με άλλες κοντινές περιοχές.

Σχεδόν κάθε ημέρα υπάρχουν πλέον αναφορές για νέο λουτρό αίματος αμάχων από τον ανελέητο βομβαρδισμό και τη χερσαία επίθεση των Ισραηλινών.

Κατά το Τελ Αβίβ, στόχος είναι μέλη της Χαμάς και η αποτροπή ανασύνταξης των ενεργών πυρήνων της παλαιστινιακής οργάνωσης στη βόρεια Γάζα.

Όμως οι επιθέσεις γίνονται χωρίς διάκριση, πλήττοντας σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία και άλλες ζωτικές υποδομές, καταφύγια του ΟΗΕ και κέντρα της υπηρεσίας αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, της UNRWA.

Η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει με το σταγονόμετρο ή καθόλου.

«Αυτό που συμβαίνει στη Τζαμπάλια είναι πραγματική τραγωδία», λέει στον ιστότοπο Al Monitor ένας κάτοικος, που είδε την οικογένειά του να ξεκληρίζεται από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Όπως συνέβη και κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου, ο ισραηλινός στρατός εκδίδει τώρα συνεχείς εντολές εκκένωσης.

Κάνει λόγο για «τρομοκράτες ενσωματωμένους σε περιοχές αμάχων», κατηγορώντας τη Χαμάς ότι εμποδίζει τους κατοίκους να φύγουν από τη Τζαμπάλια.

Ωστόσο ακούγονται όλο και περισσότερες φωνές εντός και εκτός του Ισραήλ ότι το Τελ Αβίβ δείχνει να έχει θέσει σε εφαρμογή το λεγόμενο «Σχέδιο του Στρατηγού» για μαζικό βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αποκοπή της περιοχής από τον υπόλοιπο παλαιστινιακό θύλακα, κατοχή και εκ νέου εποικισμό.

 

Σχέδιο βίαιου εκτοπισμού και εθνοκάθαρσης

Επισήμως, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο δεν έχει υιοθετήσει το σχέδιο που παρουσίασε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο ακόμη και δημόσια, με βίντεο, ο απόστρατος στρατηγός και πρώην επικεφαλής του Ισραηλινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Γκιόρα Εϊλάντ.

Όμως φαίνεται να αποτελεί το εγχειρίδιο στην πολιορκία της Τζαμπάλια.

Εκφράζονται φόβοι ότι ο προσφυγικός καταυλισμός αποτελεί προοίμιο των όσων θα ακολουθήσουν σε όλη τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, πάνω από τον διάδρομο Νετζερίμ, που κόβει τον παλαιστινιακό θύλακα στη μέση.

Πηγή του αμερικανικού δικτύου CNN, με γνώση των σχεδιασμών του Τελ Αβίβ, ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός έχει υιοθετήσει μια τροποποιημένη εκδοχή του αποτρόπαιου σχεδίου, που φέρει χαρακτηριστικά εθνοκάθαρσης.

Κεντρική ιδέα του είναι η χρήση της πείνας ως όπλου και η ερήμωση της υπό κατοχή βόρειας Γάζας, με αποδεκατισμό και βίαιο εκτοπισμό όλων των κατοίκων που έχουν παραμείνει εκεί, προς τον επίσης μη ασφαλή νότο.

Συνολικά, οι Παλαιστίνιοι που δεν έχουν εγκαταλείψει τον βορρά υπολογίζονται σε περίπου 400.000.

Στην πρώτη φάση του φερόμενου σχεδιασμού, ο ισραηλινός στρατός διατάσει την εκκένωση όλης της βόρειας Γάζας μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα -στα αρχικά σχέδια αναφέρεται προθεσμία μόλις μια εβδομάδα.

Με την λήξη της διορίας, ο βορράς της Λωρίδας της Γάζας κηρύσσεται κλειστή στρατιωτική ζώνη και η επιχείρηση περνά στη δεύτερη φάση, με πλήρη πολιορκία και αποκλεισμό κάθε προμήθειας σε τρόφιμα, νερό και καύσιμα.

Η άρση του, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, θα γίνει μόνο εφόσον η Χαμάς και οι λοιπές ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις καταθέσουν τα όπλα, παραδοθούν και απελευθερώσουν τους ομήρους.

Στο μεσοδιάστημα, οι Ισραηλινοί στρατιώτες θα λειτουργούν με εντολή να πυροβολούν ό,τι κινείται.

Στο φόντο βρίσκεται πλέον η εξόντωση του νέου ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, με τις γνώμες πάντως να διίστανται ως προς τις επιπτώσεις της στο θέμα των ομήρων και στην εξέλιξη του αιματηρού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ