Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Στη Μόσχα υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς. Ο ρόλος της Ρωσίας στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του ριζοσπαστικού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ, έφτασε στη Μόσχα για επίσκεψη. Το βράδυ της Τετάρτης, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και ειδικός εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου για τη Μέση Ανατολή Μιχαήλ Μπογκντάνοφ συζήτησε μαζί του την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση των ομήρων-πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ανέφερε η ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Βάσει της ενημέρωσης του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών:

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, συζήτησαν τη διαμορφούμενη στρατιωτική και πολιτική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας με έμφαση στην ανθρωπιστική κρίση που έχει λάβει καταστροφικές διαστάσεις. Παράλληλα, η ρωσική πλευρά έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στο πρόβλημα της ταχείας απελευθέρωσης των ομήρων, ανάμεσα στους οποίους είναι Ρώσοι πολίτες. Κατά την ανταλλαγή απόψεων για την ανάγκη αποκατάστασης της παλαιστινιακής εθνικής ενότητας, επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα της ρωσικής διπλωματίας να συνεχίσει να προωθεί την ενοποίηση των παλαιστινιακών πολιτικών δυνάμεων και κινημάτων στην πολιτική πλατφόρμα της PLO (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης).

Σε συνέντευξή του στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ δήλωσε ότι η Χαμάς θα μπορούσε “να δώσει προτεραιότητα στην απελευθέρωση των δύο Ρώσων ομήρων, αλλά στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής με το Ισραήλ”. Είπε ότι οι δύο Ρώσοι βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας και είναι και οι δύο στρατιωτικοί. Επίσης, ότι ο ένας από αυτούς, ο Αλεξάντερ Τρουφάνοφ, κρατείται από το ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κίνημα Ισλαμική Τζιχάντ και συνελήφθη κατά τη διάρκεια των μαχών.

Αλλά τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Αλεξάντερ Τρουφάνοφ συνελήφθη στο κιμπούτζ Νιρ Οζ με συγγενείς του κατά τη διάρκεια της βίαιης επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ο Μαρζούκ υποστήριξε ότι ο δεύτερος από τους Ρώσους υπηκόους που παραμένουν στη Χαμάς είναι ο Μαξίμ Χαρκίν. Ο αξιωματούχος της Χαμάς ισχυρίζεται ότι η οικογένεια του Χαρκίν “ταξίδεψε στη Ρωσία και απέκτησε υπηκοότητα για αυτόν, προκειμένου η Ρωσία να τους βοηθήσει να τον απελευθερώσουν”.

Είπε επίσης ότι η Χαμάς ζήτησε από τη Ρωσία να πιέσει τον πρόεδρο του κινήματος Φατάχ και πρόεδρο της εκτελεστικής επιτροπής της PLO Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν, να ξεκινήσει συνομιλίες για μια κυβέρνηση ενότητας. Ο Αμπάς συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την Τετάρτη.

Ο Μαρζούκ δήλωσε ότι η Χαμάς δεν ζητά από τη Ρωσία στρατιωτική βοήθεια, “αλλά χρειάζεται πραγματικά τη βοήθεια της Ρωσίας, είτε πρόκειται για ανθρωπιστική βοήθεια είτε για υποστήριξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ”.

Ο Αμπού Μαρζούκ περιλαμβάνεται στον κατάλογο της αμερικανικής κυβέρνησης ως “παγκόσμιος τρομοκράτης ιδιαίτερης σημασίας”.

Η οργάνωση Χαμάς αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση στις ΗΠΑ, την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Ισραήλ, την Αργεντινή, την Ιαπωνία και την Παραγουάη.

Η ομάδα Ισλαμική Τζιχάντ αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση στη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και το Ισραήλ.

Η Χαμάς και η Μόσχα διατηρούν ενεργούς δεσμούς. Μόλις δύο εβδομάδες μετά την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ, αντιπροσωπεία της Χαμάς ταξίδεψε στη Μόσχα. Η ισραηλινή πλευρά καταδίκασε τότε έντονα την επίσκεψη. Η Χαμάς υποστηρίζει επίσης την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιτίθεται στη συμμετοχή της Παλαιστινιακής Αρχής υπό τον Αμπάς στη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Γάζα: Νεκρά 13 παιδιά από ισραηλινό χτύπημα σε καταφύγιο εκτοπισμένων – Μπλίνκεν: Οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστούν

Νεκροί τρεις δημοσιογράφοι από ισραηλινό βομβαρδισμό ξενοδοχείου στον ανατολικό Λίβανο – Νέα πλήγματα στη νότια Βηρυτό

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ