Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ελπίζει ότι τα σημερινά πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν θα είναι “το τέλος” της αντιπαράθεσης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα από τη Φιλαδέλφεια ότι φαίνεται πως το Ισραήλ έπληξε μόνο στρατιωτικούς στόχους στην επίθεσή του στο Ιράν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι ελπίζει αυτό να είναι «το τέλος» της αντιπαράθεσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι έλαβε ενημέρωση πριν από τα ισραηλινά αντίποινα. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται άμεσα στην επίθεση, αλλά διαβουλεύονται στενά με το Ισραήλ.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι «δεν εξεπλάγη» που ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά τόνισε ότι ο Τραμπ δεν εκπροσωπούσε τις ΗΠΑ σε αυτές τις συνομιλίες.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε τα αναμενόμενα αντίποινα εναντίον του Ιράν νωρίς το Σάββατο, σχεδόν τέσσερις εβδομάδες μετά το μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων της Ισλαμικής Δημοκρατίας εναντίον του, με τον στρατό να λέει ότι τα «ακριβή χτυπήματα» της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στόχευσαν στρατηγικές στρατιωτικές τοποθεσίες – συγκεκριμένα drone και εγκαταστάσεις κατασκευής και εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων, καθώς και συστοιχίες αεράμυνας.

Το Πεντάγωνο ενημέρωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί για τα σχέδια του Ισραήλ εκ των προτέρων και ότι δεν υπήρχε καμία εμπλοκή τους στην επιχείρηση.

Το γεγονός ότι η ισραηλινή επίθεση περιορίστηκε σε στρατιωτικούς στόχους είναι σημαντικό για τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να αποτρέψει την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν σε μια αντιπαράθεση που θα μπορούσε να οδηγήσει ολοένα και πιο κοντά στον ολοκληρωτικό πόλεμο.

Οι ΗΠΑ περίμεναν να δημοσιευτούν οι λεπτομέρειες της επίθεσης για να δουν εάν οι στόχοι του Ισραήλ περιορίζονταν σε στρατιωτικούς στόχους ή εάν συμπεριέλαβαν εγκαταστάσεις που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν – κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει μια άλλη σημαντική απάντηση από την Τεχεράνη.

Προς το παρόν – με τα ελάχιστα διαθέσιμα στοιχεία – φαίνεται το Ισραήλ να έχει λάβει υπόψη τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον και να έχει περιορίσει ορισμένα από τα πιο επιθετικά σχέδιά του να προκαλέσει το μέγιστο πλήγμα στις ιρανικές αρχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τέλεσε μνημόσυνο για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο

Ανάλυση BBC – Skynews: Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ